Får du en kreftdiagnose nå, er statistikken på din side: Tre av fire overlever kreft i Norge i dag. Men med kreften følger frykten for det som er enda verre. Det ene ordet ingen kreftpasienter eller deres pårørende vil høre: «Spredning».

Heldigvis overlever flere kreft, også med spredning. Selv merkelappen «uhelbredelig» er ingen endelig beskjed. Den betyr bare at vi ikke har en behandling som kan ta knekken på akkurat din type kreft med spredning – akkurat nå. Men kanskje til sommeren? Eller om et år? Om ti år?

For alle som har kreft med spredning – og for alle som er glade i dem – finnes det et håp: Du må bare leve litt til, og litt til, og litt til. Pasientene sier at de holder ut, at de lever fra kontroll til kontroll. De orker å holde livsgleden og motet oppe, fordi de vet at kreftforskere i Norge og resten av verden hver eneste dag gjør store og små fremskritt som gir oss nye, bedre og mer treffsikre behandlingsmetoder. Det er disse forskerne og deres arbeid vi støtter i årets Krafttak mot kreft.

Behovet for kreftforskning er større enn noen gang. Antallet mennesker som får kreft de nærmeste årene vil øke kraftig: Hver eneste dag hele året får 100 mennesker i Norge en kreftdiagnose. Om ti år vil dette ha økt til 140 diagnoser om dagen.

Behovet for kreftforskning er større enn noen gang.

Utfordringene for sykehusene i årene fremover blir bare større. Sykehusene må gjøre strenge prioriteringer for hva de skal bruke sine ressurser til i fremtiden. Ekstra forskningsmidler fra private givere vil sikre at norske forskere kan fortsette å gjøre livsviktig forskning.

Kreftforeningen står allerede for finansiering av en tredjedel av kreftforskningen i Norge. Samarbeid mellom private givere, som Kreftforeningen, og offentlige institusjoner som finansierer forskning, er avgjørende for at Norge fortsatt kan utvikle og ta vare på kreftforskningsmiljøer i verdensklasse.

De siste årene har Norges utgifter til forskning flatet ut og de politiske signalene tyder på at trenden vil fortsette. Utfordringene i årene fremover blir bare større. Kampen om ressursene til kunnskap og behandling strammes inn. I snart seks år har statens penger til forskning over statsbudsjettet stått på stedet hvil, samtidig flykter sykepleiere og leger fra pressede sykehus mens ekspertutvalg vil ha færre ansatte per pasient.

For å sikre mer forskning og innovasjon ser regjeringen til andre enn seg selv, blant annet næringslivet, men også til stiftelser og foreninger som er avhengige av velvillige medlemmer og gaver. Kreftforeningen er en av disse, og vi takker alle våre medlemmer og trofaste givere. Nylig har vi gjennomført vår årlige innsamlingsaksjon Krafttak mot kreft som vil gi nye, friske millioner til kreftforskning – penger vi gir rett videre til forskerne. Så flere kreftrammede kan leve lenger. Litt mer tid kan bety alt.

Geir O. Wehus,

Distriktsleder Kreftforeningen Agder