Årets søkertall på videregående skole i Agder viste rekordstor søkning til yrkesfaglige studier. Hele 58 prosent av søkerne i Agder har valgt et yrkesfag som sitt førstevalg. Dette er noe som næringslivet i hele regionen har ønsket seg, og som Høyre i posisjon i Agder har jobbet for.

Men; i en tilbudsstruktur på 616 klasser og 13.611 plasser, blir det naturligvis også noen som ikke er fornøyde. Det gjøres en stor innsats hvert år, av administrasjonen i fylket, næringslivet, kommunene, NHO, LO og en rekke andre aktører for å sy sammen en tilbudsstruktur som gjør at vi utdanner de fagarbeiderne som næringslivet i hver enkelt region har behov for.

For vi må tenke som en region, når vi gjør noe så viktig som å utdanne fremtidens fagarbeidere. Den siste tiden har det oppstått en debatt rundt hvorvidt vi må opprette en eller to klasser med industriteknologi ved Flekkefjord videregående skole. Søkertallene viser at det er 27 søkere til en klasse på 15 elever. Samtidig som det i Farsund på Eilert Sundt var 12 søkere på 15 plasser.

Vi skjønner at næringslivet reagerer på at det ikke ble opprettet nye klasser, men samtidig må vi sørge for at det utdannes fagarbeidere i hele regionen. Regionen har behov for flere typer fagarbeidere. Ikke bare innen industriteknologi, men også kjemiprosess- og laboratoriefag og anleggsmaskinfaget, som begge er eksempel på studieretninger elevene som ikke kom inn på industriteknologi fikk tilbud om i stedet.

Poenget er at vi i Lister har flere store fagmiljøer innen yrkesfag, som alle har behov for dyktige fagarbeidere. Ved å opprette flere klasser innen ett fagområde, blir det utdannet færre innen andre. Blant annet gjennom Yrkesopplæringsnemnda har vi tett dialog med NHO og LO om dimensjonering av videregående utdanning og hvilken tilbudsstruktur som er best tilpasset næringslivets behov, innenfor de rammene fylkeskommunen har. Sammen med partene i arbeidslivet ønsker vi å utvikle et utdanningstilbud som i størst mulig grad kan bidra til at bedriftene kan rekruttere den kompetansen de trenger. I denne sammenhengen har partene en felles forståelse av at vi må vurdere det regionale utdanningstilbudet samlet for å sikre at flest mulig får et best mulig tilbud.

Hele Listerregionen er tjent med å stå sammen for et samlet opplæringstilbud i regionen, fremfor å sette skoler innenfor egen region opp mot hverandre.

Nå starter snart arbeidet med å utforme den neste tilbudsstrukturen på Agder. Vi oppfordrer derfor næringslivet i hele Listerregionen om å sette seg sammen og kartlegge samlet behov for fagarbeidere i tiden fremover. Se på hvor disse fagarbeiderne trengs, hvor de skal jobbe og hvor de bør utdannes. Og: Kan man skape gode synergier på tvers av de typiske skolekretsene? Høyre mener hele Listerregionen er tjent med å stå sammen for et samlet opplæringstilbud i regionen, fremfor å sette skoler innenfor egen region opp mot hverandre. Inviter oss gjerne ut – vi ønsker gode innspill på hvilke behov regionen har for fagarbeidere i fremtiden!

Arne Thomassen,

fylkesordfører for Agder Høyre

Erik Johan T. Lindøe,

nestleder hovedutvalg for utdanning og kompetanse og 3. kandidat for Agder Høyre

Torunn Charlotte Nyberg,

medlem hovedutvalg for utdanning

Torunn Ostad,

gruppeleder og 2. kandidat Agder Høyre