Med oppvekst på bedehuset så ble vitnesbyrd et tidlig kjent ord og begrep, et begrep og en tradisjon som kanskje de færreste i dag har noen erfaring med. Og muligheten for å komme med vitnesbyrd er ikke alltid så lett tilgjengelig.

I hvert fall ikke under et arrangement som har folkemusikk som sitt fokus. Så da får avisens spalter være stedet for dette, mitt lille vitnesbyrd.

Oppveksten min bar videre preg av mye sang og musikk, med gospel, pop, soul og funk som favorittsjangre, dette selv om det var den klassiske stilen som preget hjemmet, med fiolin som overhodets instrument. Min far spilte nemlig fiolin, på privaten, i orkester og til allsang. Og ikke minst drev han privat musikkopplæring av datidens barn og unge som, av en eller annen grunn, ønsket å lære å spille på fiolin, en opplæring som startet før den kommunale musikkskolens tid, og dermed en opplæring som skjedde i vår egen stue. Ja, jeg føler behov for å gjenta, at musikkopplæringen – som altså bestod av å lære barn og unge å spille fiolin – skjedde i vår egen stue! Er det rart at jeg ble ‘kurert’? Joda, fiolin kan være et flott instrument, det. Men da først når fiolinisten virkelig kan spille på det! Så hadde bare alle vært ferdig utlært før de begynte å spille, så hadde det jo vært fint. Dessverre er det ikke slik …

Videre ble jeg flasket opp med folkemusikkprogram på radio, hver søndag ettermiddag, på den ene radiokanalen vi den gang hadde. For meg var det beste med hele programmet, å kunne skru det av!

Men i dag, noen ti-talls år senere, drar jeg årlig fra Stavanger for å få med meg Farsunds svar på Moldejazz, Kongsberg Jazzfestival og Festspillene i Bergen; Farsund Folk Festival, eller Nordsjøfestivalen som det het før.

Hvorfor gjør jeg det? Jeg som ikke er spesielt glad i verken klassisk musikk, folkemusikk, fiolin og i hvert fall ikke hardingfele. Jo, det har blitt en årlig ‘guttetur’; ni mannfolk på tur. Alle like (lite) opptatt og engasjert av folkemusikken. Men guttetur kan jo være hyggelig i seg selv. Så det gjør vi ved andre anledninger også. Men denne turen har blitt til en spesiell tradisjon og spesiell opplevelse. I ti år har siste helgen i august vært holdt av til Farsundstur.

Farsund Folk Festival har klart det jeg aldri hadde trodd skulle vært mulig; å skape en glede i meg av å høre folkemusikk.

Farsund Folk Festival har klart det jeg aldri hadde trodd skulle vært mulig; å skape en glede i meg av å høre folkemusikk. Folk Festivalen har klart å presentere unge, flinke musikere som koser seg med instrument og samspill. Og år etter år presenterer de ulike profesjonelle musikere, som viser en musikalitet av ytterste klasse, og samtid en utstrålt glede over samspillet med andre.

Fortsatt er jeg ikke begeistret for hardingfela og det må heller ikke bli for mye gnikking på fiolinen. Men den helheten og bredden i folkemusikktradisjonen som arrangørene av festivalen har klart å finne og presentere for oss publikummere, er utrolig bra! I min forståelse og i min opplevelse så presenteres en grensesprengende folkemusikk, som tar arv og tradisjon på alvor samtidig som den kan blandes med både pop og rock.

Til og med konsertarenaene er jo nærmest for grensesprengende å regne. Ikke tenkte jeg at jeg skulle få oppleve utekonsert og lysshow på Hestesletta, den gang vi som sju-åtteåringer hadde våre klassekamper i fotball der, eller da jeg måtte springe fem runder rundt bassenget, som straff fordi jeg ikke kunne alle knutene på speidermøtet. Og nå fikk vi flotte konserter, stemning og opplevelser både der og rundt hele Varbak. Og ikke minst, så må jo folkemusikkonserten på Loshavn bedehus sies å være ganske så grensesprengende, selv om den er blitt tradisjon under festivalen.

Og så alt det som dere gjør, som jeg ikke ser; med besøk og program for de eldre på institusjon samt opplegg for mange hundre skolebarn!

Så derfor en hjertelig takk! Takk til dere som styrer og drar i trådene hele året igjennom; til Tor Steinar, Knut Egil, Oskar og Ann Helen spesielt, som år etter år har holdt i arrangementet. Til Odd og andre som har vært med tidligere. Til Lars Jakob og andre som har kommet til.

Og takk til alle dere frivillige; til Marit og Anne Louise, til Ingrid og Rolf Arnt - og til alle dere andre som er med på små og store oppgave, for at arrangementet kan gjennomføres, og for at vi som kommer får gode opplevelser. År etter år!

Takk! Og gratulerer med tjuefem år!

Og så til slutt en liten oppfordring. Oppfordring til deg, enten du er fra Brekne eller Tjørve, Kvinlog eller Kvinesdal, Farsund eller Lyngdal – og enten du liker folkemusikk eller tror du ikke liker det: Merk allerede nå av siste helgen i august neste år i kalenderen din! For da arrangeres Farsund Folk Festival 2024!

Det har jeg - og åtte andre ‘gutter’ fra Stavanger - gjort!

Tor Helge Køhn