Kyststien for alle

Lister friluftsråd arrangerte tirsdag 19. mai tur fra Loshavn over Kirkeskaret til Lomsesanden. For at turen skulle være koronasikker var det ikke tilbud om transport og det var påmelding. Dette for å ha oversikt over hvem som er med og begrense antall deltakere til 20.

Guide på turen var skogbrukssjef Jan Fredrik Sundt. Det møtte åtte personer og vi fikk en fantastisk fin tur i strålende vær.

Mens vi ventet på at alle skulle komme fant Kari Ritter Eriksen ut av den hvite blomsten som står langs veien og som mange av oss lurte på hva var. Det var Lundstjerneblom. En ny oppdagelse.

Det som er så flott på disse turene er at deltakerne deler av sin kunnskap og alle blir beriket og litt rikere og litt sprekere.

Stien over Kirkeskaret er den gamle veien til kirken i Vanse og er derved mange hundre år gammel. Loshavn og Eikvåg vel har hatt dugnader på stien og de har plassert ut hvilebenker flere steder slik at man har rikelig anledning til å nyte de fantastiske utsikten fra stien og flere utkikkspunkter.

Loshavn var fra gammelt av under Huseby kongsgård. Første hus ble bygget i 1726. Stedet har en lang og broket historie som havn for sjøfarende og loser, Kaperhavn og etter hvert et populært feriested. Da den gode sosialist Inga Reisvåg kjøpte hus der på 70-tallet forsto de fastboende at de gamle husene hadde stor verdi.

Loshavn fortidsminnevern har masse interessant lesing om Loshavns historie på sin hjemmeside.

Det er staten som eier området der stien går. For å få tilbake kystlyngheia har fylkesmannen avtale med beiteentreprenør. Dyrene gjør en god jobb og landskapet er blitt åpnere og kystlyngheia er på vei tilbake. Nå kan man også se at heia har vært brukt til husdyrhold og grønnsakdyrking. Det er tydelige spor av steingjerder og bygninger og man finner kulturplanter. Villapalen blomstret!!!

På Søndre Hallshei var utsikten formidabel. Her hadde vi en god rast og det ble delt historier. Det ble fortalt om de som rodde turistene fra Loshavn til Einarsnes. Der var vakre kvinner og naturistester og litt av hvert å oppleve så båtskyssen var ettertraktet jobb.

Det var forsøkt med flydreoppdrett i Sandøypollen for veldig lenge siden og det var hummersteng mellom to øyer og en utstrakt hummereksport til Europa.

Fantastisk å ha en lommekjent guide som øste av sin kunnskap om skogsdrift på Færøy og at om noen hundre år vil hele heia være kledd med eik.

Turene fortsetter tirsdager på kyststien frem til Lista fyr 30. juni med forskjellige guider og temaer. Fra midt i august vil turene fortsette fra Lista fyr til Varnes fyr.

Britt-Mari Langerud

Les hele saken med abonnement