Farsund legevakt har som kjent vært igjennom en omfattende OU-prosess (organisasjonsutviklingsprosess) de siste årene nettopp for å få en robust og bærekraftig legevakt. Jeg stiller meg derfor undrende til kommunelegens uttalelse om det motsatte. På sykepleiersiden, er de snaue to årsverkene bemannet med ikke mindre enn fie svært dyktige sykepleiere - alle med utdannelse eller lang bakgrunn fra intensivavdeling, akuttmottak, Legevaktssentral og AMK. Disse sykepleierne går deltidsstillinger ved legevakten for å sikre kontinuitet i daglig drift. Legevakten har også 2-3 faste sykepleiervikarer med samme bakgrunn.

På legesiden bemannes Farsund legevakt med svært dyktige leger med lang erfaring og svært mange av dem med utdannelse innen anestesi, akuttmedisin, hjertekirurgi, intensivmedisin. I tillegg er mange spesialister innen allmennmedisin. Vikarlegene ved Farsund legevakt har i all hovedsak vært i Farsund i flere år og kjenner lokalitetene og kommunen meget godt.

Ved akutt sykdom blant både sykepleiere og innleide leger, finnes det tiltak og prosedyrer som iverksettes - som ved fravær på andre arbeidsplasser. I løpet av 2022 har det vært tre tilfeller (akutt sykdom og andre private hendelser) ved Farsund legevakt hvor det har vært nødvendig at lokale fastleger har måttet ta legevakt utover planlagte vakter. Dette har påført fastlegene 3-4 vakter ekstra utover oppsatt plan. Ved en nedleggelse av Farsund legevakt og innlemmelse i interkommunal legevakt, vil fastlegekontorene i Farsund måtte dekke inn dag-legevakt på hverdager fra 08-16 mandag til fredag gjennom hele året - også i ferier. Det vil bety 1-2 vakter pr. legekontor pr.uke på eget fastlegekontor. I tillegg vil hver fastlege måtte ta cirka 30 vakter HVER pr. år ved den interkommunale legevakten i Flekkefjord, kveldsvakt eller nattevakt 365 dager i året og da er ikke helligdagsdøgn tatt med. I dag tar fastlegene planlagt cirka 3-4 vakter i året ved Farsund legevakt - ikke netter, ikke helger og heller ikke helligdager.

Per dags dato er det to fastleger på hvert legekontor i kommunen som kan ta legevakt jfr. Fastlegeforskriften. Det vil si seks leger. Leserinnlegget til fastlegene, indikerer at det er fem leger som tar legevakt i dag. LIS-1 (tidligere turnuslege) er ikke regnet med da det ikke er gitt at man får dette til til enhver tid, og LIS-1 legen er avhengig av å ha bakvakt. Fastlegene skal altså ved nedleggelse av Farsund legevakt ivareta både sine egne pasienter, men også pasienter som har behov for akutt hjelp og som ikke har fastlege, turister og andre som oppholder seg i kommunen til en hver tid. Aktuelt nå er for eksempel flyktningmottak med cirka 400 sengeplasser. Ingen av disse har fastlege, men mange har behov for legehjelp. På interkommunal legevakt må fastlegene belage seg på å jobbe både kveld, natt, helger og helligdager. Etter nattevakt må man anta at fastlegene har behov for hvile, og dermed ikke ha egne pasienter påfølgende dag. Konsekvensen blir altså at fastlegene blir mindre tilgjengelige for egne pasienter ved nedleggelse av Farsund legevakt. Det er allerede stor legemangel ved fastlegekontorene i kommunen, og ved sykdom og ferie vil mangelen blir enda større - noe som naturligvis vil gå utover innbyggere i kommunen. Når da i tillegg en fastlege skal fungere som legevakt, kan man allerede nå se konturene av konsekvensene dette vil påføre befolkningen.

Ved en nedleggelse av Farsund legevakt vil derfor ny legevaktsordning bli SVÆRT sårbar og SVÆRT lite robust ved sykdom, ferieavvikling og vakter på interkommunal legevakt i Flekkefjord - samt ukentlige daglegevakter blant de lokale fastlegene. Dette er noe som vil gå enda hardere ut over innbyggere i Farsund kommune som allerede opplever mangel på fastleger.

Leif Helge Larsen, Frp