Til kommunestyremøtet på torsdag i Lyngdal foreslås det at liljekonvall (convallaria majalis) blir Lyngdals kommuneblomst. Det er jo en vakker og duftende plante som alle kjenner til. Men bør den bli Lyngdals kommuneblomst? Jeg mener nei, fordi en annen kommune i fylket vårt (Agder) har allerede tatt liljekonvall som kommuneblomst. Birkenes har den som kommuneblomst.

I kriteriene som andre fylker har hatt for å kåre kommuneblomst, heter det at en kommune kan ikke velge samme blomst som en annen kommune allerede har i samme fylke. En kommuneblomst skal jo blant annet brukes til å profilere og være et symbol for kommunen. Det blir da lite kreativt og misvisende at to kommuner i samme fylke har samme kommuneblomst, samme hvor pen den er.

Jeg tror heller ikke at Birkenes kommune synes at det er en god julegave å få fra Lyngdal komme, at deres kommuneblomst kopieres i Lyngdal.

Jeg har drøftet dette med Sørlandets fremste botaniker, Per Arvid Åsen, emeritus forsker ved Universitetet i Agder. Han synes heller ikke at to kommuner i samme fylke bør ha samme kommuneblomst. Jeg tror heller ikke at Birkenes kommune synes at det er en god julegave å få fra Lyngdal komme, at deres kommuneblomst kopieres i Lyngdal.

Synes også at kommunestyrepolitikeren i Lyngdal i saksframlegget kunne ha fått opplyst at bladene, blomstene og bærene til liljekonvallen inneholder stoffer som kan være dødelige, også i mindre doser, for barn og dyr. Samt at liljekonvallen er Finlands nasjonalblomst, og at den var Østfolds fylkesblomst – og trolig blir det igjen.

Med blomstervennlig hilsen

Magne Haugland

Prestjord