Mens jeg skriver dette, flakser en søppelkasse av sted. "Ekstremværet herjer," meddeler en nabo fra en stue som fysisk skjelver.

Men det er ikke ekstremvær i Farsund. Dette er bare lavtrykket som følger med. Det faktiske ekstremværet, "Hans", herjer godt nord for oss, og fører i skrivende stund til oversvømmelser, ras og evakueringer på Østlandet.

Ingenting slikt her. Vi slapp unna det verste.

Denne gangen også.

*

La det ikke være tvil: «Hans» hadde ikke vært så kraftig uten menneskeskapte klimaendringer. Meteorologene sier rett ut at de sjelden har sett noe lignende, en storm fra en himmelretning der det egentlig ikke skal komme slike stormer.

Jeg vet at en del lesere umiddelbart vil bli provosert av akkurat disse avsnittene. Til dere: beklager, men fakta er fakta. Vi har galopperende varmerekorder; et Europa som bokstavelig talt har stått i brann i sommer; vær vi ikke er vant til, selv i et land der vi er veldig vant til vær.

Det er alvor nå.

Vi må gjøre noe.

Og med «vi» mener jeg faktisk Farsund. Vi slapp unna denne gangen; det gir oss absolutt null rett til å tenke at dette ikke er vårt problem, og at alle andre heller kan gjøre noe.

Vi stikker ikke av fra regningen, Farsund. Det gjør vi bare ikke.

For neste gang kan det være mer enn bare søppelkassene som flakser.

Vi stikker ikke av fra regningen, Farsund. Det gjør vi bare ikke.

*

Men nøyaktig hva kan vi gjøre? Vi har jo ingen plan!

Så det er der vi begynner.

I samarbeid med innbyggere, næringsliv, politikere og forskere vil Farsund SV at kommunen får på plass en forpliktende klima- og miljøplan. En plan som sier hva vi kan gjøre, hvilke tiltak vi kan innføre, og hvilke utslipp vi kan kutte i. En plan som belønner og forsterker klimatiltak vi allerede har, og tar grep der det er mulig å ta grep.

I samarbeid med innbyggere, næringsliv. politikere og forskere vil Farsund SV at kommunen får på plass en forpliktende klima- og miljøplan.

Og, kanskje viktigst, en plan vi forplikter oss til å gjennomføre.

La oss få en slik plan på plass.

La oss gjøre vår del for å - bokstavelig talt - redde verden.

Espen Gabrielsen,

Ordførerkandidat,

Farsund SV