«Det er ikke sperrefrist på verdensnyheter. I alle fall ikke i lokalaviser uten bindinger»

30 utenlandske journalister fra ni land er på tre dagers pressetur på Sørlandet. Mandag fikk de en grundig presentasjon av Under. Verdenssensasjonen under vann på Båly i Spangereid i Lindesnes kommune er en restaurant som med sin innovative kraft har gitt Sørlandet et fortjent glimt av berømmelse. Schibsteds lokalaviser for Sørlandet valgte ikke å følge fiskestimen av journalister under vann og laget egen journalistikk på åpningen. Lokalavisene var de første i verden som sendte bilder ut fra restaurantens design og utsikt fra under vann. Da ble det opprørt hav i andedammen.

PRESSEARRANGEMENTET ville ha en sperrefrist på foto og video frem til onsdag klokken 08. Den var det ingen grunn til å ta hensyn til. Det er en del av medienes samfunnsoppdrag å sørge for at folk får nødvendig informasjon og tilgang på nyheter. Det er ikke en del av medienes samfunnsoppdrag å løpe ærend for kommersielle interesser som skal lansere seg selv. Det er heller ikke de kommersielle interessene som skal avgjøre hva mediene publiserer.

FORKLARINGEN på hvorfor andre medier venter med nyheten er prinsipielt interessant og utfordrende.

Mediespesialist Mona Konuralp for Innovasjon Norge i Danmark, som er medansvarlig for pressearrangementet, sier til Fædrelandsvennen at «journalistene har meldt seg på en tur som Innovasjon Norge arrangerer. Vi betaler flybillettene, Visit Sørlandet og Under står for oppholdet.» Konuralp forteller at journalistene fra Danmark, Spania, Italia, USA, Frankrike, Russland, Storbritannia og Nederland er utvalgt med tanke på deres interesser for turisme, livsstil og design. De er altså «utvalgt».

INNOVASJON NORGE opplyser at i fjor hadde de 700 journalister som ble invitert til forskjellige arrangementer rundt om i Norge. Journalistene står helt fritt til å skrive det de måtte ønske, presiserer Innovasjon Norge. «Helt fritt»? Hvis man får reise, opphold, mat og all inclusive er det svært vanskelig å gi lavere enn terningkast fire. Journalisten fra Süddeutsche Zeitung sa til regionavisen «det var stor kamp mellom journalistene om hvem som skulle få lov til å dra.» Sånn er reiselivsjournalistikken skrudd sammen. Det er en usunn binding mellom aktører og journalistikk.

PRESSEANSVARLIG for Under, Bernt Dag Ravnevand, sier til Fædrelandsvennen at restauranten bare har fulgt Innovasjon Norges råd og ikke gjort noen egne etiske vurderinger på om det er riktig å betale for reise og opphold. Ravnevand sier at «Etter hva vi har blitt fortalt er dette vanlig prosedyre i reiselivsbransjen» og han legger til at fremover har en rekke journalister meldt sin ankomst på egen regning. Under har altså ikke tatt noen egne etiske vurderinger på sin egen presselansering annet enn at all omtale er god omtale. Money talks.

LISTER24 og Lindesnes, som var til stede på pressevisningen, valgte å beholde den journalistiske integriteten og levere nyheter. Det er ikke sperrefrist på verdensnyheter. I alle fall ikke i lokalaviser uten bindinger.

Les hele saken med abonnement