Smittsomme branner?

Det brenner over hele Sørlandet. Brannen i en hagestue og et bolighus i Farsund fredag morgen var den tolvte bygningsbrannen på Agder på åtte uker. Og i helgen tok det fyr igjen. Nostalgilåven i Eiken brant ned til grunnen. Antallet er unormalt høyt, uttaler brannsjef Jan Røilid i Kristiansandsregionen brann og redning til NRK.

Mange av byggene som har gått med, er ubebodde hus, forsamlingslokaler eller andre bygg som står tomme om nettene. Huset som brant i Lyngdal natt til sist onsdag, var det femte i denne kategorien på kort tid. Torsdag kveld tok en låve i Marnardal fyr og ble totalskadet. Politiet mistenker at flere av disse brannene er påsatt, men kan ikke med sikkerhet si at det er en sammenheng mellom hendelsene. Til det har de for få spor å gå etter. Det har brent så kraftig at mulige bevis trolig har gått med i flammene.

11. november ble en mann og en kvinne fra Vennesla varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha tent på Musikkens Hus i Farsund tre dager tidligere. Paret hadde sluppet ut fra fengsel tidligere i år, etter at de i 2018 ble dømt for å ha stått bak en rekke branner. Men selv om de ble pågrepet igjen i Farsund, ble det ikke slutt på brannene. Så langt er paret kun siktet for Musikkens Hus-brannen.

Mange branner på kort tid skaper utrygghet i befolkningen. Derfor er det viktig at flest mulig av sakene blir oppklart. Og det fortest mulig. Av den grunn har politiet også full trøkk i brannetterforskningen. Spredningsfaren er fortsatt stor. Selv om det kanskje ikke er samme ildspåsettere, må ikke smitteeffekten undervurderes. Mennesker med pyromane tilbøyeligheter kan bli oppildnet av at andre setter fyr. Bokstavelig talt.

Uansett årsakssammenheng, er det viktig at vi alle har øyne og ører åpne og melder fra til politiet. Alt vi ser eller hører som kan settes i sammenheng med de lokale brannene må det tipses om. Alle må vi bidra med det vi kan for å oppklare disse sakene. Samtidig er det viktig at vi alle tenker brannvern i og rundt våre egne hjem i adventstiden vi nå har gått inn i. Høytiden med lys, kos og glede er nemlig også høytid for boligbranner.

Les hele saken med abonnement