«Hamsuns NS-medlemskap skygget aldri helt over hans fantastiske forfatterskap. Slik bør det også være med Lunds musikk»

Farsunds store komponist, Signe Lund, og hennes musikk har de siste årene kommet frem i lyset. Først og fremst takket være den lokale ildsjelen, musikkelskeren og farsundspatrioten Frøydis Johansen. Gjennom flere år bygde hun opp det som utviklet seg til å bli Lund-dagene i Farsund. En av de viktigste pilarene for denne «festivalen» var nettopp Signe Lund og hennes musikk. For dette verdifulle arbeidet ble Johansen i 2016 hedret med Farsund kommunes kulturpris. Vel fortjent.

DET HELE BEGYNTE i 2007 og 2008 da Johansen for alvor oppdaget komponisten Signe Lund. Hun var på jakt etter en farsundskvinne som var verdt å feire, og ble satt på sporet av kommunens tidligere næringssjef Almar Friestad. Hun fant notene til Signe Lunds musikkstykke «Legende» og øvde det inn på oppfordring. I starten ble stykket fremført av Johansen selv på Husans utmerkede flygel etter vekter Elin Salvesens byvandringer med turister. Senere utviklet det seg og fra 2010 til 2016 ble Lund-dagene arrangert årlig - med stor konsert med sopranen Solveig Kringlebotn og pianist Ingrid Andnes som det ultimate høydepunktet avslutningsåret.

DENNE HELGEN har Lund-slekt og andre interesserte på nytt inntatt Farsund. Lund-dagene ble gjenopptatt med Farsund kommune som mer aktiv medspiller. Høydepunktet i år var fredagens konserthyllest av Signe Lunds musikk. Bergen-pianist og farsundsvenn Rune Alver og Vest-Agder kammerkor sørget for å la Lunds toner klinge vakkert igjen i den praktfulle festsalen i Lund-slektens tidligere palass, kommunens rådhus Husan.

I SIGNE LUND hadde Farsund en tonekunstner av rang. Men hun er blitt glemt i norsk sammenheng - mye på grunn av sitt medlemskap i Nasjonal Samling fra 1935 og gjennom hele andre verdenskrig. I likhet med mange andre som ble sett på som landssvikere, ble også musikken hennes svertet i manges øyne. Den lokale musikkildsjel og kordirigent, Bryan D. Breidenthal, spurte i onsdagsavisen om ikke det er på tide at Norge forsoner seg med Signe Lunds livsskjebne og heller setter pris på de musikkskattene hun etterlot seg. Det var blant annet formålet med at kammerkoret engasjerte seg i fredagens konsert. La tonene lyde og musikken leve! Knut Hamsuns NS-medlemskap skygget aldri helt over hans fantastiske forfatterskap. Slik bør det også være med Lunds musikk.

Les hele saken med abonnement