Torpedert tillit

Stemplet som kjeltringer. Puttet i fengsel. Og så er det Nav som er skurken. Den største skandalen i offentlig norsk historie er Navs feilaktige tolkning av muligheten for trygdeeksport. Nå må hoder rulle, men en offentlig granskning må først få tid til å male bredt og stort på hvor ille omfanget er. Deretter må skandalen soleklart få konsekvenser. Nav kan ikke slippe unna med systemkritikk og den vanlige strømmen av unnskyldninger og beklagelser. Mennesker har fått ødelagt sine liv av at Nav har fratatt dem en rettighet og påført livene deres tildels uopprettelige skader av justismord.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og NAV-direktør Sigrun Vågeng orienterer offentlig om feilpraktiseringen av EØS-regelverket som har ført til at en rekke mennesker har blitt uriktig dømt. VG har oppsummert at til sammen har 23 domstoler feildømt i minst 48 NAV-saker, og minst 36 personer har fått ubetinget fengsel i opptil åtte måneder. Trygderetten, som kan overprøve Nav, har påpekt feiltolkningen av regelverket innstendig de siste to årene. Feiltolkningen har foregått minst siden 2012, men en offentlig granskning skal nå gå gjennom hele forvaltningen av norske Nav-kunders trygdeeksport for å kartlegge hvor omfattende skandalen er.

Nav skal legge best mulig til rette for brukeren, og administrer arbeid-, trygd- og sosialtjenester. Nav gjøre mye godt, riktig og bra, men de fleste enkeltmennesker som kommer i kontakt med Nav oppfatter etaten som et mangehodet troll i direkte slektslinje med samtlige syv fedre i huset. Det er vanskelig å få gode svar, saksbehandlingen tar lang tid og utmattelse er ofte konsekvensen. Skandalen torpederer tilliten til Nav. På kort sikt er skaden ubotelig. Alle vil mistenke Nav for feil og negativ tolkning av hva man mener man har krav på. Den skittstormen har Nav bare kjent begynnelsen på.

Les hele saken med abonnement