Lister hadde 1. mars en helsides reportasje angående at det i disse dager er 75 år siden Knaben molybdengruver ble bombet av ti britiske mosquito-fly og 17 personer omkom.

I reportasjen står det at «gruven på Knaben var den eneste molybdengruven i drift i Europa under andre verdenskrig». Det er feil. I Gildeskål kommune, rett sør for Bodø, var det i årene 1937-1945 drift i Laksådal og Oterstrand molybdengruver. Driften var dels i dagbrudd og dels i gruveganger. For året 1941opplyser Statistisk sentralbyrå at det i Laksådalsgruva ble produsert 24 tonn molybdenglanskonsentrat, mens tilsvarende tall for Knaben var 359 tonn MoS2.

I alt skal det fra gruvene i Gildeskål blitt utvunnet 260 tonn molybdenkonsentrat. Det var norske firma som sto for jobben, og det krigsviktige molybdenkonsentratet gikk til Krupp i Nazi-Tyskland. Etter sabotasjeaksjonen i Glomfjord 20. september 1942, satte tyskerne ut vakt ved Oterstranda gruver. I 1944 var det 122 nordmenn som arbeidet i gruvene her.

Knaben gruver var riktignok langt større, og sto under krigen for omkring 90 prosent av molybdenproduksjonen til Nazi-Tyskland. Det ble i krigsårene årlig utvunnet omkring 650 tonn molybden på Knaben. I Russland møtte jeg i 2004 den tidligere ukrainske krigsfangen Viktor Sjevtsjenko fra Lista, som fortalte han sammen med andre fanger fra Ore-leiren ble benyttet til å frakte og laste tønner med molybden fra Knaben og om bord i skip i Flekkefjord.

Knaben gruver var riktignok langt større, og sto under krigen for omkring 90 prosent av molybdenproduksjonen til Nazi-Tyskland.

I dag benyttes molybden blant annet som topping i skismøring for å gjøre skiene mer skittavstøtende slik at de glir bedre.

Den 16. november 1943 var hele 388 B-17 Flying Fortress og 39 B-24 Liberators fly på vei til Norge mot målene Knaben, Vemork og Kjeller flyplass. Sistnevnte var hovedverksted for Luftwaffe. Ingen av bombemålene var godkjent av norske myndigheter i London. 82 av flyene måtte gjøre vendereis, mens 130 B-17 maskiner bombet Knaben og 147 fly bombet Vemork, hvor 21 sivile nordmenn ble drept – de fleste kvinner og barn. Da de resterende 29 flyene kom fram til Kjeller, var det tett skydekke, og de dro til Vemork, men slapp ved en feiltakelse mesteparten av bombelasten over Rjukan Salpeterfabrikker.

Jan Rob sier i Lister 1. mars at ingen nordmenn mistet livet under det massive amerikanske bombetoktet 16. november 1943 mot Knaben. «Hvor mange tyskere som ble drept har vi ingen sikre kilder på», opplyser Rob. Ifølge kilder jeg brukte i en artikkel i tidsskriftet Militær historie nr. 4-2014 om det amerikanske angrepet på Knaben, framgår det at fem tyske luftvernartillerister ble drept, seks ble alvorlig skadet og ni lettere skadet. I tillegg ble 20 sivile tyskere drept og fire lettere skadet. Fem militære og 19 sivile hus ble ødelagt.

Magne Haugland, forfatter