Første avdeling i Eilert Sundt-hallen torsdag kveld var en hyllest både av festivalen, men også av mange av de folkemusikerne fra Agder som har satt sitt preg på den siden starten for 25 år siden.

Eilert Sundt-hallen var så å si fullsatt på jubileumskonserten. Foto: Svein Morten Havaas
Fra jubileumskonserten til Farsund Folk Festival i Eilert Sundt-hallen. Lista Trekkspillklubb og Tor Steinar Fromreide i aksjon. Foto: Svein Morten Havaas

Bredde

Publikum kunne nyte et tverrsnitt av vakker, fengende og dansbar folkemusikk med røtter både i vårt eget nærmiljø og resten av fylket. De fikk høre vakker sang fra Torhild Larsen Nygård fra Feda, felespill av ypperste merke fra Lisa Haugeland, Johanne Flottorp, Vegard Vårdal, Nina Byttingsmyr og legendariske Ånon Egeland. Sistnevnte var selvsagt også tonefølge til Frode Nyvold. Begge de to har samlet og sørget for å bevare mange av folketonene fra fylket vårt.

Nyvold fremførte også shantyer sammen med Farsund Shantykor, som sammen med Lista Trekkspillklubb og elever ved Farsund kulturskole var lokale innslag i jubileumskonserten.

Og Birger Mistereggen, som sammen med nevnte Vårdal er faste festivalmusikere, bidro også med både munnharpespill, trommer og perkusjon.

Sangerne og musikerne høstet velfortjent applaus midtveis i konserten. Det var virkelig en åpning som var 25-årsjubilanten verdig.

Farsund Shantykor bidro med flott sang på jubileumskonserten. Foto: Svein Morten Havaas
Farsund Shantykor bidro med flott sang på jubileumskonserten. Her med Frode Nyvold. Foto: Svein Morten Havaas

Bestillingsverk

Festen fortsatte med bestillingsverket «Kystnært», som en av landets fremste hardingfelespillere Guro Kvifte Nesheim har hatt ideen til og står bak. Gjennomføringen og formidlingen gjorde hun sammen med den skandinaviske gruppen Floating Sofa Quartet, som består av danskene Mads Kjøller Henningsen (fløyte og svensk sekkepipe) og Clara Tesch (fiolin), finske Leija Lautamaija (durspill og trøorgel), samt svenske Malte Zeberg på kontrabass.

Kvifte Nesheim hadde også sin egen far og Ånon Egeland på scenen på enkelte nummer.

Legendariske Ånon Egeland i aksjon på jubileumskonserten. Foto: Svein Morten Havaas
Frode Nyvold bidro med sang på jubileumskonserten. Foto: Svein Morten Havaas

Det svingte til tider skikkelig av dette ensemblet. Og de nordiske musikerne fikk virkelig vist at det er dype, felles musikalske tradisjoner i hele Skandinavia. Musikken ble brakt mellom landene sjøveien, men fant også veien videre fra kyststripene og inn i innlandet.

Denne delen av konserten ble sånn sett både tankevekkende, informativ og ikke minst preget av vakker og fengende folkemusikk.

Guro Kvifte Nesheim fremførte bestillingsverket sitt «Kystnært» sammen med den skandinaviske gruppen Floating Sofa Quartetbestillingsverket. Foto: Svein Morten Havaas
Guro Kvifte Nesheim fremførte sitt bestillingsverk Kystnært sammen med den skandinaviske gruppen Floating Sofa Quartet i andre del av jubileumskonserten. Foto: Svein Morten Havaas
Guro Kvifte Nesheim fremførte bestillingsverket sitt «Kystnært» sammen med den skandinaviske gruppen Floating Sofa Quartetbestillingsverket. Foto: Svein Morten Havaas

Bare begynnelsen

Jubileumskonserten satte tonen for det som tegner til å bli en innholdsrik festival. En nesten fullsatt hall fikk med seg begivenheten. Det er bare å glede seg til fortsettelsen.

De neste tre dagene vil Farsund boble over av musikk. På programmet står noe for enhver smak - og tilbud for konsertgjengere og lyttere i alle aldre. Her er det bare å kjenne sin besøkelsestid og bli med.

Flere bilder fra jubileumskonserten: