Folkrockbandet Byting fra Telemark er klare for konsert på Harvest Bar fredag kveld. Foto: Pressebilde

Byting har siden oppstarten i mars 2013 opparbeidet seg en solid fanskare rundt om i det ganske land.

Bandet består av Thomas Hellekås (vokal/gitar), Per Anders Buen Garnås (hardingfele), Svein Eivind Mo Haugan (gitar), Marius Skjelbred (bass), Geir Ormøy (trommer).

ALLE LÅTENE Byting spiller er selvskrevne og handlar om livets realiteter på godt og vondt. Disse traff tidlig en nerve i et vidt publikum og fikk med det raskt et stort nedslagsfelt.

Låtmaterialet er basert på ekte, selvopplevde eller gjenfortalte historier, og blir sunget på klingende bøheringdialekt, akkompagnert av kraftig el-gitar og urnorsk hardingfele – noe som i seg selv er en sjelden kombinasjon. Det setter også et eget stempel på musikken.

Helt siden oppstarten har Byting hatt en svært tettpakket kalender med spillejobber over hele landet. Debutalbumet «Byting» ble sluppet i 2015 og allerede i 2016 var den talentfulle gjengen klare med oppfølgeren «Livets galleri». Førstealbumet var inne på VG-lista i to måneder. «Livets galleri» fikk også gode kritikker av anmeldere.

VÅREN 2016 var Byting medvirkende i den nye dokusåpeserien «Norske Rednecks» som blir sendt på tv-kanalen MAX. Byting produserte musikken til serien og vokalist og låtskriver Thomas Hellekås var den syngende fortellerstemmen gjennom hele sesongen. Men bandets medlemmer hadde også synlige roller i serien. Særlig var Thomas sammen med gitaristen Svein Eivind Mo Haugan gjennomgangsfigurer hele serien igjennom.

For de som måtte lure på det, kommer navnet Byting fra gammel overtro om at om du fikk en unge med tydelige skavanker, så var det huldrefolket som hadde byttet ut den ekte ungen med sin egen. I dag blir uttrykket ofte bruk om en person som kan være noe utagerende, skruppelløs og vill.

Bandet jobber nå med sitt tredje album og en forsmak på dette ble sluppet i sommer i form av et par nye singler.