– Det var egentlig overraskende lett å bli kjent med folk. Jeg trodde ikke at jeg kom til å få det til, men første dagen hadde jeg ei ny bestevenninne. Hun er fra Arendal, sier Kaja Johnsen Skåtøy (15) fra Egersund og gliser.

Til lyden av kjente Tiktok-låter ruller 25 ungdommer rundt på sparkesykler og rullebrett i Flipside skatepark.

Det er torsdag, og tredje dag av Frelsesarmeen Vestres påskeleir for ungdom.

BMX-sykler, sparkesykler og rullebrett var noe av det deltakerne benyttet i Flipside skatepark. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Flere av deltakerne fra Egersund kjente hverandre fra før. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Første på Lista

Deltakerne har innlosjert seg i lokaler på Lista fly- og næringspark. Her skal de være fram til lørdag.

Frelsesarmeen Vestre strekker seg fra Risør til Songdal. De kristne påskeleirene deres for barn og unge har vært en tradisjon i nærmere 30 år. Ofte har samlingene funnet sted på Knaben. I år ville de prøve noe nytt. Valget falt på Lista.

Barneleiren fant sted 1.-4. april, og hadde 35 deltakere. Nå er det ungdommenes tur. På agendaen står blant annet skating, bowling, frisbeegolf, gokart og besøk i Sørlandsbadet og Adrenalinparken.

For Kaja Johnsen Skåtøy (15) er påskeleir en tradisjon. Foto: Alexandra Indseth Langegard

– Kveldene er gøyest

Kaja Johnsen Skåtøy (15) fra Egersund har deltatt på Frelsesarmeens påskeleirer siden hun gikk i 2. klasse.

Hun synes det er gøy å besøke Lista for første gang. Mest gleder hun seg til å kjøre gokart.

– Hvordan vil du beskrive stemningen på leiren?

– Veldig, veldig bra. Det er mange nye. Det pleier å være veldig mange fra Stavanger, men i år er det ingen, sier Skåtøy.

– Hva er det gøyeste med å være på leir?

– Å henge på campen med venner. Kveldene er gøyest, for da har vi mer fritid, avslutter hun.

Andreas Edland (17) (t.v.), Jonas Rasmussen (16) (bak) og Simon Ege Hansen (15) liker ikke at leirens leggetid er klokken 23.00. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Holder seg unna voksne

Kompisgjengen Simon Ege Hansen (15), Andreas Edland (17) og Jonas Rasmussen (16) fra Egersund har deltatt på påskeleiren flere ganger tidligere.

Guttene opplever at noen melder seg på leiren for å lære om mer om kristendommen, og andre for å sosialisere og delta på aktiviteter.

Så langt har årets høydepunkt vært frisbeegolf. Hansen er overrasket over hvor mange aktiviteter Lista har å by på, forteller han.

Andreas Edland (17) tester rullebrett for første gang. Foto: Alexandra Indseth Langegard

– Hva liker dere best med å være på leir?

– At det ikke er foreldre, roper Hansen og Edland i kor.

– Det sosiale aspektet. Å kunne henge med alle. Det er jo voksne rundt her, men vi holder oss litt unna dem, sier Rasmussen og gliser.

– Har dere leggetider?

– Dessverre, utbryter Hansen.

– På papiret, så ja. Jeg lever etter den livsregelen at alt er lov så lenge du ikke blir tatt, sier Rasmussen og ruller av gårde.

Jeg lever etter den livsregelen at alt er lov så lenge du ikke blir tatt.

Andreas Edland (17) (t.v.), Jonas Rasmussen (16) (bak) og Simon Ege Hansen (15) tok turen fra Egersund til Lista for å delta på påskeleir. Foto: Alexandra Indseth Langegard

– Sliter

– Vi prøver så godt vi kan å inkludere alle hele tiden. Vi kan kanskje tenke at noen er litt småkeitete sosialt, men plutselig så skjer det noe og det bygges relasjoner, sier Sverre Petter Olav Alvsåker og smiler.

Vi kan kanskje tenke at noen er litt småkeitete sosialt, men plutselig så skjer det noe og det bygges relasjoner.

Han er ansvarlig for Frelsesarmeen Vestres barn og unge, og en av ti ledere under ungdomsleiren.

Sverre Petter Olav Alvsåker er ansvarlig for Frelsesarmeen Vestres barn og unge. Foto: Alexandra Indseth Langegard

Av ikke-lokale deltakere er det i år tilreisende fra Odda, Arendal og Egersund. Med en kraftig overvekt av sistnevnte. Totalt deltar 25 ungdommer i år.

Tidligere har de vært oppe i det dobbelte, kan Alvsåker opplyse.

– Vi sliter fortsatt med å komme i gang etter korona. Folk har funnet ut at det er hyggelig å feire påske sammen med foreldrene sine også, sier han, men legger til at færre deltakere gjør det lettere for lederne å bli bedre kjent med hver enkelt.

Folk har funnet ut at det er hyggelig å feire påske sammen med foreldrene sine også.

Kristendom

Alvsåkers mål er at ungdommene skal reise hjem med gode opplevelser og nye vennskap. Han tror det er bra at de får en arena hvor de kan møte jevnaldrende fra andre steder av landet.

Kulde og sterk vind skremte ikke disse ungdommene fra å gjøre utendørsaktiviteter. Foto: Alexandra Indseth Langegard

I tillegg håper han at de reiser hjem med «en nærere relasjon til Jesus».

– Årets tema er «chosen», eller «utvalgt» på norsk. At de er utvalgt som vitne for Jesus. Det belyser vi på forskjellig vis. Og så forteller vi dem om påsken, forklarer lederen.

Kristendomsformidlingen foregår gjennom sang, ord for dagen, og kveldssamlinger. På sistnevnte får ungdommene mulighet til å tenne lys, bli bedt for og ha fortrolige samtaler med lederne.

– Hva har vært høydepunktet ditt så langt?

– Når ungdommene gir respons på kveldssamlingene. Vi har denne trosdimensjonen, og det er derfor vi driver med det vi driver. De andre aktivitetene er også viktig, men det er noe spesielt når du ser at det begynner å skje noe i gruppa. Og at det finnes noe bak de aller tøffeste og kuleste av dem også, sier han og ler.

Totalt 25 ungdommer deltok på leiren. Foto: Alexandra Indseth Langegard
Andreas Edland (17) i aksjon. Foto: Alexandra Indseth Langegard