Den betente konflikten mellom Israel og Palestina i Midtøsten er tema når journalist-veteran og forfatter Odd Karsten Tveit gjester Farsund kino onsdag 11. oktober.

Det er Kulturbokhandelen Norli Farsund som står som arrangør.

– Det blir ikke «heime» denne gangen; vi har allerede vokst ut av bokhandelens lokaler, og skal benytte Farsund kino på grunn av den store interessen for journalist og forfatter Odd Karsten Tveit, sier bokhandler og daglig leder Åshild Vere Jacobsen.

Hun gleder seg til det hun selv betegner som et svært interessant arrangement.

I snart 50 år har den tidligere NRK-korrespondenten levd i og med Midtøsten. Med sin store kunnskap og rike kildetilfang er han en internasjonal kapasitet på denne regionens moderne historie og konfliktens politiske betydning og ringvirkninger.

I sin nye bok «Palestina. Israels ran, vårt svik» forteller Tveit den store historien om årene fra 1948, da Israel kom på kartet, fram til i dag.

– Han byr på ny kunnskap og avslørende beretninger om Israels okkupasjon og kolonisering av Palestina; boka inneholder mange nye avsløringer takket være reporterens unike intervjuer av forskere, journalister og andre – en rekke av dem israelere. Han har også møtt israelske offiserer, diplomater, politikere og menneskerettsaktivister, sier Åshild Vere Jacobsen.

Gjennom årene som journalist i Midtøsten Odd Karsten Tveit samlet et omfattende fagbibliotek, og samtidig bygget opp en stor samling egne notater, legender, ordspråk og dikt som krydrer og nyanserer den historiske beretningen.

– I samtale med tidligere journalist Øystein Mikalsen skal vi denne kvelden på kinoen få møte en forteller som er personlig, våger mer, og er nådeløs i gjennomgangen av norsk og vestlig unnfallenhet i konflikten. Som han selv sier i et intervju med Dagbladet, «Jeg er så forbanna lei av bullshit! Derfor tenker jeg ærlig om det som skjer uten å pakke det inn», sier Vere Jacobsen, og fortsetter:

– Det er spennende at den garvede journalisten, selve stemmen fra Midtøsten, nå kommer til Farsund og deler sin kunnskap og erfaring med oss. Han er fortsatt en sterk og viktig stemme, med mye på og i hjertet.

«Palestina. Israels ran, vårt svik» er tittelen på Odd Karsten Tveits nyeste bok. Foto: Pressebilde