Den kjente og kjære svenske, kristne sangeren Roland Utbult holder konsert i Lyngdal kirkesenter fredag 15. mars.

Helt fra starten av sin karriere tilbake til midt på 1970 tallet har han turnert flittig i Norge. Ikke minst er han kjent for sitt samarbeid med Oslo Gospel Choirs dirigent, Tore Aas, som har produsert flere av Utbults produksjoner. Mange av Utbults sanger blir brukt av norske kor som for eksempel «Till vår Gud», «En sång innom mig», og «Till himlen når vår sång».

Sommeren 2020 utga Roland Utbult sin siste utgivelse med tittelen «Langs vägen». Det er en personlig utgivelse med tekster som omhandler egen sorg og glede og hans kristne tro. Innspillingen ble gjort i Nashville.

I mars i 2020 ble Roland lagt inn på sykehus i Stockholm med Covid 19-smitte. Det ble tre tøffe uker i sykesenga, hvor han måtte kjempe seg tilbake til livet.

De siste årene har det blitt mindre med turneer i Skandinavia siden Roland nå er valgt inn i den svenske Riksdagen.

Det er nok mange som har sett musikkserien «Alle tiders sanger» som er sendt på mange TV-kanaler. Serien er spilt inn i Nashville med mange norske og svenske sangere, og der var Roland Utbult en markant sanger.

Fredag 15. mars har han altså konsert i Lyngdal kirkesenter.

– Vi har stor forventning til at dette kan bli en flott konsert med en god blanding av gamle kjente sanger og nye utgivelser, uttaler Knut Foss på vegne av arrangørene. ​

Svein Morten Havaas

Forteller om foreldrenes krigsinnsats

Fern Sunde Sletten skal tirsdag 16. april fortelle om sine krigsseilerforeldre, Fern Alberta Sunde (f. Blodgett, bildet i bakgrunnen) og Gerner Havig Sunde. Bildet er fra da hun ble intervjuet om morens innsats av Oddvar Schjølberg i Landeskogen Peace Center i 2021. Foto: Magne Haugland

Begge foreldrene til Fern Sunde Sletten var krigsseilere. Førstkommende tirsdag, 16. april, forteller hun om deres innsats på Kirketorget i Farsund.

– Vi ønsker alle velkommen til en spennende kveld i serien tirsdagstema. Denne kvelden har lokalhistorisk tilsnitt, samtidig som den henger sammen med verdenshistoriske hendelser. Vi regner med stor interesse også denne kvelden, sier sokneprest i Farsund menighet, Henning Huseby Jansen.

Mangeårig lærer ved Farsund ungdomsskole, Fern Sunde Sletten, vil denne kvelden fortelle og vise bilder fra innsatsen foreldrene hennes gjorde som krigsseilere under 2. verdenskrig.

Moren Fern Alberta Sunde (f. Blodgett) var født i Canada og hun ble gift med Gerner Havig Sunde fra Farsund. Hun seilte som telegrafist og han som skipsfører under hele 2. verdenskrig. Utallige ganger krysset de Atlanteren både i konvoi og alene, om bord i Farsundsbåten «MS Mosdale». Båten fikk tilnavnet «Lykkelige Mosdale», siden den aldri ble torpedert.

– Sammen med tusenvis av andre norske sjøfolk bidro Fern og Gerner sterkt til at utfallet av 2. verdenskrig ble som det ble, påpeker soknepresten.

Fern vil også fortelle fra en markering som ble holdt for noen år siden i Canada, på morens hjemsted. Der står det nå en byste av den heltemodige telegrafisten.

For to år siden fikk plassen mellom Backes bu og Farøybroa i Farsund navnet «Fern Sundes plass», for å hedre den første kvinnelige telegrafisten på alliert side, som etter krigen altså bosatte seg i Farsund. Moren var i sin tid også mottaker av Kaperprisen for sin innsats.

– I tillegg til Ferns foredrag, blir det frisk sang av Farsund Shantykor. Som vanlig blir det også en helt enkel kveldsmat og litt kaffi i pausen. Arrangementet er gratis, og det tas opp kollekt til dekning av utgifter til temakveldene, opplyser Henning Huseby Jansen videre.

Kvelden arrangeres av Farsund menighet i samarbeid med Kulturbokhandelen Norli, som denne kvelden vil selge ei bok fra Vest-Agder Museet med tittelen «Kvinner - Historier om Agder-kvinner». Forsidebildet viser krigshelten Fern sammen med flere av mannskapet om bord på en båt, og inni boka er det en lengre artikkel om hennes store innsats under krigen.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Svein Morten Havaas

Møtehelg med Harila

Evangelist Steinar Harila har møter på Farsund bedehus fra fredag 19. til søndag 21. april. Foto: privat

Fredag 19. til søndag 21. april holder evangelist Steinar Harila møtehelg på Farsund bedehus.

Steinar Harila er leder for Harilastiftelsen Håp som driver frivillig hjelpearbeid blant nødlidende i Russland, og i barnebyen Neve Michael i Israel.

– Steinar har fått flere utmerkelser for sitt arbeid. Men hadde det vært mulig, ville han hengt den medaljen på Jesus. Den innsamlede gavesummen denne helga, går til dette arbeidet, opplyser Anne Rita Nilsen på vegne av arrangørene på bedehuset i en pressemelding.

Hun opplyser at man på møtene vil få innblikk i arbeid som utføres og følges opp av stiftelsen, via bilder og annen informasjon.

– Flere sangkrefter deltar. Og du slipper å gå hjem sulten. Det blir mat å få både på kvelds- og formiddagssamlingene. Velkommen til oppbyggelige møter om Guds ord, og vær med å støtte mennesker i nød, lyder oppfordringen fra arrangørene.

Svein Morten Havaas

Kristen antisemittisme er tema

Martin Gellein (50), assisterende redaktør i Norge IDAG og snart ansatt i Ordet og Israel, er foredragsholder i Lyngdal kirkesenter mandag 15. april.

«Kristen antisemittisme - før og nå» er tema når Med Israel for Fred (MIFF) Lister inviterer til foredrag i Lyngdal kirkesenter mandag 15. april.

Foredragsholder er Martin Gellein (50). Han har tidligere arbeidet i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, og er nå assisterende redaktør i avisen Norge IDAG. Onsdag 1. mai starter han i ny stilling i Ordet og Israel. Geillein er utdannet sosionom og teolog.

– Foredraget vil ha et fokus på erstatningsteologien og kristen antisemittisme - helt fra kirkefedrenes dager, via reformasjonen og fram til vår tid. Han vil også løfte fram hvordan dette kommer til uttrykk i Norge, både før og nå, skriver Eldbjørg Grøvan i en pressemelding fra arrangøren MIFF Lister.

– Dette er viktig fordi den som ikke lærer av historien ofte gjentar den, uttaler Gellein selv i pressemeldingen.

– Jeg ser fram til å holde et foredrag som avslører hvor grusom denne siden av kristendommens og Norges historie er, i en tid der vi ser antisemittismen blomster i mange grimme fasetter, fortsetter han.

Ifølge MIFF Lister aktualiseres temaet også gjennom en ny rapport som Den norske kirke og Mellomkirkelig råd nettopp fikk overlevert. Utredningen, som et utvalg har jobbet med i tre år, beskriver forholdet mellom den norske kirke og jødedom og jøder. Her rettes det kritikk mot en rekke praksiser i den norske kirke og også kritikk av enkeltpersoners uttalelser.

– Det blir åpnet for kommentarer og spørsmål etter foredraget, skriver Grøvan, som også kan love servering av kaffe og kaker.

Svein Morten Havaas

Leder allsang på Nortun

John Stanley Martinsen er klar for allsangtime på Nortun på Lista søndag 14. april. Foto: Cecilie Nilsen

Lista Ungdomslag har invitert trubadur John Stanley Martinsen til å stå for en allsangtime på Nortun førstkommende søndag, 14. april.

Trubaduren fra Vestbygda på Lista har nylig stått fram som entertainer med allsidig repertoar med topplåter fra flere tiår tilbake.

Han opptrer med gitar og sang og tekstene blir synlige på skjerm slik at alle kan synge med.

– Vi kan vente oss sanger av Kim Larsen, Smokie, Freddy Kalas, Bjørn Eidsvåg med flere. Vi er på vei inn i en allsangbølge, sier Tor Steinar Fromreide i Lista Ungdomslag optimistisk, og fortsetter:

– Tidligere i år hadde vi en visekveld med frivillig allsang som skapte god stemning. Det ga mersmak til så samle folk til nytt fellessang-arrangement. Denne gang består repertoaret mer av poplåter som vil være kjent for mange.

Kaffe og kaker serveres etter allsangen på Nortun søndag, før Lista Trekkspillklubb spiller opp til dans.

Svein Morten Havaas

Lokalhistorie i Framtidsbygget

Den pensjonerte læreren og rektoren, John B. Jacobsen, har skrevet to populære lokalhistoriske bøker. Onsdag tar han utgangspunkt i den siste, «Ifrå daler til Vipps», når han holder foredrag i Framtidsbygget på Borhaug. Foto: Privat

Førstkommende onsdag, 10. april, er forfatter av to lokalhistoriske bøker, John B. Jacobsen, gjest i Framtidsbygget på Borhaug.

John B. Jacobsen har gitt ut flere bøker med lokalhistorisk innhold. «I lyset av fyren» beskriver omtrent alle folk i Vestbygda, bosatt så nær Lista fyr at fyrlyset kan treffe boligen. I boka «Ifrå daler til Vipps» beskriver han handel og kultur i Vestbygda. Tittelen viser spranget i tid, og boka tar opp alle de virksomheter som er og har vært i bygda.

Onsdagens foredrag tar utgangspunkt i den sistnevnte boka.

– Jacobsens bok er ei bygdebok hvor han har samlet utallige bilder og forteller historier om og fra de som drev butikk og næringsvirksomhet i Vestbygda fra ca 1875 til 2018. Det fremkommer i boka at Vestbygda til tider var nærmest selvforsynt med alle de ulike virksomhetene som var i bygda, sier Ann Kristin Stave i arrangementskomiteen.

John B. Jacobsen er oppvokst på Vågsvoll, midt i fyrlyset. Han har vært lærer og rektor og opptatt av lokalhistorie med flere populære utgivelser. Denne boka har han lagt opp som en vandring gjennom bygda. På onsdag vil han fortelle om de mange virksomhetene som har vært gjennom denne perioden i Vestbygda.

– Det blir en kveld med mye lokalhistorie og vi håper mange har lyst til å høre John selv fortelle. John er en god historieformidler med mye kunnskap om bygda. Som vanlig blir det servering av mat og mulighet for hyggelig prat, sier Stave.

Forsiden på boka «Ifrå daler til Vipps». Foto: Privat
Lars Erik Larsen

Vandreutstilling på bibliotek

Utstillingen STING skal vises på de fleste bibliotekene i Agder. Den handler om rekonstrueringen av den nye mannsdrakten i Vest-Agder. Denne måneden er utstillingen lagt til Eiken.

- Dette er et historisk tilbakeblikk i drakttradisjon og håndverk, heter det i en pressemelding.

Det er Agder fylkeskommune ved Agder fylkeskommune avdeling Kultur, idrett og frivillighet, Vestagder Husflid AS og Norges Husflidslag som har samarbeidet om utstillingen.

- Lokalt er dette et samarbeid mellom Hægebostad husflidslag, Tingvatn fornminnepark og biblioteket i Hægebostad, sier Anne Turid Nøkland ved Hægebostad og Eiken folkebibliotek.

Lars Erik Larsen

Viser tekstilkunst ved fyret

«Midt i tingene» er tittelen på utstillingen som åpner i Kunstpunkt Lista ved Lista fyr førstkommende lørdag, der Anne Karin Jortveit viser tekstilkunst.

Jortveit arbeider tredimensjonalt og med tekstil. De siste årene har hun fordypet seg i, og eksperimentert med håndspinning, veving og plantefarging. I hennes arbeider blir det langsomme tekstile håndverket, interessen for materialer og uroen over tilstandene i naturen flettet sammen i et direkte og røft formspråk.

– «Midt i tingene» ønsker å si noe om hvordan det kan oppleves å manøvrere seg i nåtidas sammenfiltrede og uoversiktlige virkelighet. De tekstilbaserte arbeidene i utstillingen forsterker dette. De har alle noe uavsluttet og kanskje foruroligende ved seg, som om de er på vei mot noe som ennå ikke fullt og helt har funnet sted, heter det i en utsendt pressemelding om utstillingen i Kunstpunkt Lista, sendt ut av galleriets daglige leder, Erlend Helling-Larsen.

Kunstverkene

I galleriet vil det blant annet bli vist en tekstilmontasje fra 2012 som gradvis, og nærmest usynlig, synker sammen. Det samme vil en vevd skulptur som ser ut som den har blitt forlatt midt i prosessen, og et tekstarbeid i punktskrift, uleselig for de fleste, men som likevel bærer på et slags budskap. Et annet kunstverk som vises er sammenrullede vevnader stappet inn i en boks, som i påvente av å kunne bli brukt om en nødsituasjon skulle oppstå.

– I stedet for å gå til de store fortellingene, tar Jortveit gjerne utgangspunkt i randsoner og utkanter, både konkret og i overført betydning, der det sårbare, oversette og minimale gjerne finnes. Der noe viktig kan være i ferd med å gå tapt når vår oppmerksomhet dras i mer iøynefallende retninger, påpeker daglig leder i Kunstpunkt Lista, Erlend Helling-Larsen i pressemeldingen.

Miljøbevisst

Anne Karin Jortveits ståsted som miljøbevisst kunstner er preget av et humanistisk og litterært perspektiv.

– Hun arbeider mest med det metaforiske og eksistensielle og mindre med det naturvitenskapelige og dokumentariske. Uavhengig idé og uttrykk blir det hun gjør tili en bærekraftig tankegang. For henne er kunsten et sted å være, tenke og handle fra som omfavner både estetikk og etikk, påpeker Helling-Larsen.

Anne Karin Jortveit er født og oppvokst i Kristiansand og bor nå i Ås. Hun arbeider både i Ås og Oslo. Hun er utdannet ved Statens kunstakademi, Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus og Exeter College of Art and Design. Hun har blant annet stilt ut på Akershus Kunstsenter, Kunstbanken Hamar, Buskerud Kunstsenter og Soft Galleri,og hun har deltatt på kollektive utstillinger som Høstutstillingen, Østlandsutstillingen og Sørlandsutstillingen.

Utstillingen, som altså åpner førstkommende lørdag 6. april, og vises til og med søndag 12. mai, er støttet av Norsk Kulturfond

Svein Morten Havaas

Menigheten har kjøpt dette Vilhelmsen-maleriet

Dette maleriet i formatet 125x250 akryl på plate av Audgunn Vilhelmsen, bosatt i Farsund, er innkjøpt av Lista menighet for utsmykking av Langhuset i Vanse. Foto: Alfred Vaagsvold

Lista menighet har anskaffet et stort maleri av Audgunn Vilhelmsen til utsmykking av menighetshuset Langhuset i Vanse.

Maleriet er 250x125 centimeter og malt i akryl på plate.

– Bildet viser skapelsesberetningen i ekte naiv fremstilling. Mens naivisme som stilart prøver å etterligne opprinnelig kunst. er naiv kunst, selv ekte og opprinnelig uten etterligning. Dette kalles ofte ousider art, opplyser Alfred Vaagsvold, som i mange år har vært kunstkurer for Vilhelmsen.

Han forklarer litt om hvordan den lokale kunstneren fra Lista jobber.

– Når Audgunn Vilhelmsen tegner og maler folk og andre levende vesener, begynner hun alltid med øynene. De ser på den som ser på bildet uansett hvor i rommet betrakteren er. Selv blomstene ser på deg. Det skaper en aktivitet mellom den som lager bildet, bildet selv og den som ser det, helt i tråd med den kristne skapertro som sier: Skapt for å skape.

Billedkunst har fulgt den kristne kirke i alle år. Den har vært brukt til å fremstille det ord har kommet til kort med.

– Audgunn Vilhelmsens kunst stråler av skaperglede. Det smitter. Første gang dette bildet ble vist, var i skogen i fjor sommer på Varbak under Farsund Folk Festival. Nå er dette det første bildet du ser når du kommer inn i hovedrommet i Langhuset på prestegården i Vanse, opplyser Alfred Vaagsvold.

Svein Morten Havaas

Inviterer til jakt på påskeegg og salmer

Dirigent Bryan D. Breidenthal og sangerne i Vanse Guttekor - Deo Gloria er klare for jakt på påskeegg og salmer i Framtidsbygget på Borhaug påskeaften. Foto: privat

Påskeaften - lørdag 30. mars - arrangerer korskolen til Vanse guttekor en «påskeegg- og -salmejakt» for første gang.

Arrangementet er en mini-aktivitetsdag som kombinerer lek og salmesang for barn og voksne.

– Deltakerne får blant annet lære en gresk-ortodoks påskeegglek og noen kjernesalmer for påsken. Disse salmene har vært kjent gjennom generasjoner, men de er kanskje best kjent blant foreldre og besteforeldre i vår tid, uttaler korets dirigent, Bryan D. Breidenthal i en utsendt pressemelding.

Arrangementet er gratis og holdes i Framtidsbygget ved Vestbygda kapell på Borhaug. Vanse guttekor arrangerer tiltaket i samarbeid med Lista menighet. Det er åpen for alle uansett kjønn eller alder, men barn under fem år må ha med foreldre, og alle må melde seg på innen langfredag formiddag. Det er plass til rundt 20 deltakere.

Arrangementet er en del av korets prosjekt «Syng Sammen! på tvers av generasjoner», som fikk økonomisk støtte fra fylkeskommunen for å hjelpe barn og ungdom lære salmer som tidligere generasjoner kan.

Vanse guttekor har gjennomgått en omorganisering det siste året for å inkludere flere i korsangens gleder. «Korskolen til Vanse guttekor» er et nytt tilbud for alle uansett kjønn eller alder. Korskolen arrangerer enkelte mini-kurs og aktivitetsdager slik som denne og sommerens «Singing Together» på Lista. Men Vanse Guttekor—Deo Gloria forblir organisasjonens kjernevirksomhet og konsertkor med ukentlige øvelser for gutter og menn.

– Vi har allerede doblet antall medlemmer siden omorganisering og vi håper at enda flere blir med, avslutter Bryan D. Breidenthal.

Svein Morten Havaas

Pasjonskonsert med stumfilm

Korsfestelsesscene fra den legendariske, klassiske stumfilmen «King of kings» fra 1927 av Cecille B. Demille. Scener fra filmen vises i Frelserens kirke til «live» orgelmusikk langfredag. Foto: Fra filmen

Langfredag - fredag 29. mars - holdes den tradisjonsrike pasjonskonserten i Frelserens kirke. Også i år med stumfilm-visning om Jesu korsfestelse og oppstandelse.

Det er organisten i Frelserens kirke, Wim Treurniet, som står for orgelmusikken langfredag.

– Langfredag er den dagen i kirkeåret der vi minner at Jesus ble dømt til døden på et kors til frelse for oss mennesker. Disse dramatiske hendelsene er blitt til inspirasjon av mange kunstnere både i billed kunst i form av malerier, film og musikk, uttaler han i en utsendt pressemelding om arrangementet.

Konserten langfredag skal inneholde Jesu korsfestelse og oppstandelse fra døden gjennom visning av avsnitt fra den legendariske, klassiske stumfilmen «King of kings» fra 1927 av Cecille B. Demille.

– Som «filmmusikk» skal jeg fremføre utvalgte verk fra 18. til og med 20. århundre «live» på Frelserens kirkes flotte Reil-orgel, opplyser Treurniet.

Organist Wim Treurniet spiller på Frelserens kirkes Reil-orgel langfredag, 29. mars. Foto: Svein Morten Havaas
Lars Erik Larsen

Viser film om Supernova-massakren

Filmen «Supernova» vises på Lyngdal kirkesenter mandag 18. mars på en samling i regi av MIFF Lister. Foto: Fra filmen

Mandag 18. mars inviterer MIFF Lister til åpent møte på Lyngdal kirkesenter med visning av filmen om massakren på Supernova-festivalen 7. oktober i Israel.

– Dokumentarfilmen gir et gripende innblikk i noe av hva som skjedde denne dagen hvor blant annet 364 unge festdeltakere ble myrdet og 40 tatt som gisler til Gaza, sier Eldbjørg Grøvan i Med Israel For Fred (MIFF) Lister.

Filmen varer under en time. Den har hebraisk tale og er tekstet på engelsk.

– De mest grafiske scenene er sladdet, og den må ikke forveksles med råopptakene fra 7.oktober som israelske myndigheter viste til medier og politikere, påpeker Grøvan.

I tillegg til filmen deltar Daniel Aweida, som har tjenestegjort for Israel Defence Forces i Gaza, på møtet.

– Han bor i Vennesla med kone og to små døtre. Daniel er 28 år og var innkalt til forsvaret i Israel samme dag som krigen startet. Han måtte forlate sin familie, men var aldri i tvil – han var klar for å kjempe for landet sitt, sier Eldbjørg Grøvan.

I forkant av samlingen blir det avholdt årsmøte for MIFF Lister samme sted. Arrangørene lover også enkel bevertning.

Åse Astri Bakka

Strikkekino for første gang tirsdag

Tirsdag kveld arrangerer Farsund kino strikkekino for aller første gang.

Det serveres kaffe og kaker, og:

- Vi har dempet lys og lyd på i salen slik at strikkeglade kan se film og strikke på samme tid. Vi ønsker med dette å nå ut til et bredere publikum som ellers sitter hjemme og ønsker et annerledes tilbud, opplyser kinosjef Tommy Staaby.

Han håper tilbudet blir tatt godt imot, slik at kinoen også i fremtiden kan arrangere strikkekino som et tilbud ut til Farsunds befolkning.

- Den lille salen er mer enn halvutsolgt allerede. Kjempegøy! skriver Staaby i en epost til avisen tirsdag formiddag.

Filmen som skal vises, er den norske filmen «Ibelin», som handler om gameren Mats Steen som døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel.

- Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats over hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, på banebrytende vis. «Ibelin» er en hybriddokumentar - hvor ekte spillhendelser er rekonstruert. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra tusenvis av sider med rollespill-logger i World of Warcraft. I tillegg får vi se unike arkivopptak fra oppveksten og intervjuer med flere av vennene Mats fikk gjennom spillet, heter det om den kritikerroste og prisvinnende filmen.

Ruben Duvold

Cirkus Arnardo returnerer til Lyngdal

Sirkusdirektør Are Arnardo skal igjen lede forestillingen som hyller det hans bestefar startet for 75 år siden. Foto: Fridgeir Walderhaug

14. til 17. mars skal Cirkus Arnardo holde sirkusforestillinger ved Å barneskole i Lyngdal. Den nye forestillingen markere sirkusets 75-årsjubileum.

Sirkusshowet skal vare i 75 minutter, grunnet jubileet, og skal inneholde alt fra klovner, til sjonglering og ballerina med dans på stram line, reklamerer sirkusdirektør Are Arnardo i en pressemelding.

– I år har vi ikke bare én, men hele tre klovner som skal sørge for å låse opp latterdørene. Og det er snakk om klovner med hver sine lange humørfylte CVer, sier sirkusdirektøren.

Han legger til at sirkuset også vil by på internasjonal underholdning på turnéen:

– Jeg kan jo trekke fram «Kenya Boys». En gruppe livlige karer fra Kenya som entrer manesjen med fart og rytmer fra første sekund. Dette er publikumsyndlinger som også serverer akrobatikk og limbodans av det svært brennende slaget.

Cirkus Arnardo har lagt opp til seks forestillinger i Lyngdal fra torsdag til søndag, før de tar turen videre til Stavanger og fortsetter sin turné.

Også i fjor var Cirkus Arnardo i Lyngdal, og valgte dette året å ta turen tilbake igjen. Nå med et ekstra jubileumsshow, som i følge Are Arnardo byr på noen tilbakeblikk og minner som har gledet mange i 75 år.

– Det forplikter, men samtidig gir det oss en stor glede. For som bestefar sa; «Den største gleden en kan ha, er å gjøre andre glad», påpeker sirkusdirektøren.

I år som i fjor skal fjerdegenerasjons Arnardo være med i forestillingen med sine diabolos. Arne Otto Luigi Folco Arnardo har imponert også internasjonalt, med å vinne en «Cirkus Friends Award» i Praha i fjor. Sirkusdirektør og far Are Arnardo sier han har planlagt et enda bedre show i år.

– Luigi har utviklet sitt nummer med diabolos, og han har virkelig fått fart på både triks og elementer i det å betjene flere diabolos samtidig, i høy fart, forteller han.

– Vi kan med hånden på hjertet si at den «sjekklisten» er komplett, og vel så det. I god Arnardo-tradisjon, avslutter Are Arnardo.

Lars Erik Larsen

Hardingfele, poesi og refleksjoner om livet

Poet og forfatter Stein Versto (t.v.) og spelemann Per Anders Buen Garnås på hardingfele holder konserten «Tuntreet» i Kulturbokhandelen Norli Farsund fredag 15. mars. Foto: Knut Utler

Farsund Folk Festival fortsetter sitt vårprogram i konsertserien «FOLK på Vandring», med den poetiske og klangfulle konserten «Tuntreet» i Kulturbokhandelen fredag 15. mars.

På denne konserten får publikum oppleve en av våre fremste hardingfelespillere Per Anders Buen Garnås sammen med poet og forfatter Stein Versto. Siden det faste tilholdsstedet Backes Bu fremdeles er under oppussing, har arrangørene altså gått i ledtog med et svært passende spillested for poesi og folkemusikk, nemlig Kulturbokhandelen Norli Farsund.

Hjemlig

– I poesikonserten «Tuntreet» står ordene og tonene i sentrum. Konserten veksler mellom solo hardingfelespill og diktlesing, krydret med kortfattede refleksjoner om livet og poesien, der både alvoret og det mindre alvorlige får rom, forteller Lars Jakob Rudjord i Farsund Folk Festival. Ordet tun har med det hjemlige å gjøre. Tunet er stedet der husene rammer inn og skaper rom, og midt på tunet står treet. Ord og spill vil kretse rundt dette bildet – i vid forstand.

Konserten ble først framført som en del av Telemarkfestivalen i Bø i 2023, til stor begeistring for publikum som var tilstede.

Gleder seg

I Farsund arrangeres konserten i samarbeid med Sørnorsk Folkemusikksenter, og artistene er på en lengre turné med denne produksjonen på Sørlandet denne våren.

– Nå gleder vi oss til å få hardingfelespill og poesi av ypperste klasse til Farsund, og vi tror denne konserten er interessant for mange, enten man er interessert i ordets kunst, tradisjonsmusikk eller begge deler! avslutter Lars Jakob Rudjord.

Aktørene

Per Anders Buen Garnås er spelemann, utdannet ved Spelemannsskulen ved Ole Bull Akademiet på Voss, og ble under Folkelarm i 2022 kåret til «Årets folkemusiker». Han har vunnet Landskappleiken på hardingfele fire ganger, han har vunnet Folkelarm-prisen to ganger, og han har vært nominert til Spellemannprisen tre ganger.

Stein Versto fra Vinje i Telemark er forfatter og lyriker, oversetter og spelemann. Han debuterte som forfatter med novellesamlingen «Ho blei borte i trappene» i 1990, som han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Senere har han gitt ut tre diktsamlinger, roman og en prosabok om folkemusikk og utvandring. Han har også skrevet essays og en rekke sangtekster tonesatt av norske artister, blant dem Odd Nordstoga.

Marlene Nilsen

Disse skal representere Lyngdal under fylkesfestivalen i UKM

Bandet "Genie Runabout" er an av dem som gikk videre til UKM Fylkesfestivalen som arrangeres i Evje Foto: Marlene Tollaksen Nilsen

Etter lørdagens fremvisning i Kulturhuset under UKM Lyngdal, er det nå bestemt hvem som har gått videre til fylkesfestivalen 26-27 april, som arrangeres i Evje.

Disse ungdommene vil representere Lyngdal under fylkesfestivalen:

Scene:

  • Ragna Jordal Øye (13): «Uten tittel» / Høytlesing fra egen bok

  • Benjamin Nøtland (14), Celin Larsen (14) og Eivind Salvesen Moe (14): «Polka pizzicato» / 6-hendig piano

  • Ninni Adine Lillelid (18): «Ninni og hennes venner» / Buktaling med Ninni og Enida

  • Egill Úlfar Tómasson Kvaran (16): Jugdement day» / Sang

  • Genie Runabout: «Kjøreturen» / Band med selvskrevet låt. Bandet består av: vokalist, Josefine Sveindal (16), trommis Markus Stordal (17), bassist Mathias Vårdal (16), gitarist Simen Eikeland (16) og gitarist Torvald Stulien Lauen (16)

Kunst:

  • Anne-Karete Andreassen Staaby (16): «Fruit Bowl», Akrylmaling på lerret

  • Annica Elena Georgescu (16): «Uten tittel», Skulptur

Arrangør for UKM Lyngdal, Pål Fosso informerer på e-post til Lister24 at alle deltakerne har fått beskjed om hvem som er videre.

Svein Morten Havaas

Besøk fra Midtøsten på Zion

Pastor Kahil fra Amman i Jordan gjester Zion Vanse torsdag 14. mars. Foto: Privat

Pastor Kahil fra Amman i Jordan og Pastor Moody fra Kairo i Egypt besøker pinsemenigheten Zion, Vanse torsdag 14. mars.

Pastor Kahil er også biskop, opplyser pastor Kjell Haltorp.

– I Amman hjelper de og underviser tusenvis av flykninger som kommer fra Syria og Irak. Det er gripende å se at barn, voksne og gamle får hjelp og kommer til troen på Jesus, skriver Haltorp i en pressemelding.

Pastor Moody i Kairo har vært visepresident for Assemblies of God i Egypt.

– Han har stor tillit og favør. Når Reach The Nations har sin årlige pastor-konferanse i Egypt, er det han som er kontaktpersonen. I 2023 var det samlet mer enn 500 ledere fra over 20 forskjellige kirkesamfunn. Jeg må også nevne at et egyptisk TV selskap var til stede under hele konferansen og sendte live som nådde flere millioner arabere over hele Midtøsten, opplyser Haltorp.

Adele Hansen, misjonær i Beirut, Libanon, deltar også på møtet.

– Hun er en frimodig ung kvinne som når mange mennesker med evangeliet i Beirut. Hun har også lært seg arabisk, understreker Kjell Haltorp.

Birger Wroldsen, Peter og Kjell Haltorp og Glenn Rasmussen vil også delta i møtet. De to pastorene fra Midtøsten skal også delta på møter i Moria i Grimstad fredag 15. mars og i Sørlandskirken i Arendal lørdag 16. og søndag 17. mars.

Pastor Moody fra Kairo i Egypt gjester Zion Vanse torsdag 14. mars. Foto: Privat
Svein Morten Havaas

Dobbel dose Drangsholt

Forfatter og litteraturprofessor Janne Stigen Drangsholt (49) bokbades i Lyngdal kulturhus torsdag 7. mars - og holder foredrag samme sted på kvinnedagen fredag 8. mars. Foto: Tommy Ellingsen

Når forfatter og litteraturprofessor Janne Stigen Drangsholt (49) gjester Lyngdal kulturhus for tredje gang, gjør hun det dobbelt.

– Det blir dobbel dose Drangsholt denne gangen. Først med bokbad torsdag 7. mars - og deretter ved at hun deltar på Litterær lønsj på selveste kvinnedagen, sier Petter Røren, som selv skal stå for bokbadet av den kloke og morsomme damen fra Sandnes torsdag kveld.

Janne Stigen Drangsholt (f. 1974) er professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Stavanger. Hun debuterte i 2011 med romanen «Humlefangeren» og har siden hatt stor suksess med sine romaner om Ingrid Winter.

Hun er også kjent for NRK-podkastene «Janne og Jostein-show» og «Kjente bøker på fire minutter», der sistnevnte inspirerte henne til å skrive sakprosaboken «Fra Shakespeare til Knausgård. 66 klassikere du naturligvis har lest». Dette konseptet er også kjent som egen spalte i NRK-programmet «Utakt». «Janne og Jostein-show» holder hun sammen med NRK-journalist Jostein Gjertsen. Denne presenteres som «et referansetungt idélaboratorium» og tar for seg samtidskulturen, samtidig som den ser på de lange litteraturhistoriske, kulturelle og idéhistoriske linjene som har ført oss dit hvor vi er idag. Podkasten er blitt sendt som radioprogram i NRK P2.

Som forfatter er hun altså mest kjent for romanene om akademikaren Ingrid Winter.

– Det er alltid spennende å bli med inn i Ingrid Winters makeløse univers, sier Petter Røren, som ser fram til et nytt bokbad i Skreli amfi.

På kvinnedagen 8. mars er «Kropp, kjønn og joggesko» Drangsholts tema i samme sal. Det beskrives om et tankevekkende kortforedrag, som hun blant annet holdt på Kapittelfestivalen i 2019. Det annet kjønn, House of cards, Nattsvermeren, Rocky og Skjønnhetsmyten er blant stikkordene for foredraget.

– Drangsholt er en travel kvinne med mange jern i ilden. Men hun har sagt flere ganger at hun har to favorittsteder utenom Sandnes - og det er Lyngdal og Farsund! Vi er veldig glad for at hun også kunne stille på kvinnedagen. Arrangementet blir Lyngdal biblioteks markering av den dagen, avslutter Petter Røren.

Svein Morten Havaas

Biskopen til Framtidsbygget

Biskop Stein Reinertsen skal snakke om temaet «Røtter» når han gjester Framtidsbygget i Vestbygda kapell onsdag 6. mars. Foto: Olav Hoel

Biskop Stein Reinertsen er gjest på arrangementet «Onsdag i Framtidsbygget» i Vestbygda kapell på Borhaug kommende onsdag 6. mars.

– Etter mange år som sokneprest er Stein godt kjent og han kjenner mange her i Farsund. Nå er han vår alles biskop, men vi i Vestbygda kjenner vi han også som vår gode nabo. Han har hus i Grettestø, med utsikt til storhavet like ved Lista fyr og han behersker listadialekten! Turgåere kan gjerne møte han og kona Marit langs Listastrendene, i Marka eller i Vågsvollvika med fuglekikkert og kamera. Noen ganger møter vi dem i kapellet selv om det ikke er visitas. Da har de funnet sine plasser i benkeradene blant oss andre, uttaler Åsa Skogen Vaagsvold i arrangørkorpset for de populære onsdagssamlingene i Framtidsbygget - tilbygget til Vestbygda kapell.

Stein Reinertsen har sterke røtter på Lista.

– Med far som kom fra Skollevoll, mor fra Vollan og nære slektninger bosatt her vest, er ikke Lista et hvilket som helst sted for han. Vi er veldig glade for at han takket ja til invitasjonen om å være sammen med oss denne uka på onsdag i Framtidsbygget, sier Skogen Vaagsvold.

Temaet som biskopen skal snakke om denne onsdagskvelden er nettopp «Røtter».

– Kvelden avsluttes med kveldsmat og prat og alle er velkomne! avslutter Åsa Skogen Vaagsvold.

Svein Morten Havaas

Holder konsert med sin tidligere lærer

Gitarist Reino Ilkama og trompetist Sigurd Olsen holder konsert i Frelserens kirke i Farsund sammen med et band bestående av lokale musikere søndag 3. mars. Foto: privat

Den lokale trompetisten Sigurd Olsen har med seg sin tidligere lærer Reino Ilkama på gitar når det inviteres til konsert i Frelserens kirke søndag 3. mars.

– Konserten har kommet til fordi jeg gikk på jazz- og storbandlinjen ved Agder folkehøgskole i 1986 til 1987. Der hadde jeg Reino som lærer. I noen år etter det spilte vi sammen i et kristiansandsbasert band. For fire år siden treftes vi tilfeldigvis igjen. Vi har spilt sammen et par ganger etter det, forteller Sigurd Olsen.

Søndag er det altså duket for en hel konsert med de to musikerne. De har fått med seg et lokalt band bestående av Arne Marthinsen på piano, Edgar Vegge på bass og Kjell Håkon Aalvik på trommer.

– Vi spiller flotte melodier kombinert med improvisasjon. Noen av artistene vi spiller låter fra er Sting, Joni Mitchel, Lennon/ McCartney, Elvis Costello og Miles Davis. Låter som Eleanor Rigby av Lennon/ McCartney blir gjort litt funky. Fragile av Sting blir gjort med en latin-groove. Almost Blue av Elvis Costello blir en jazz-ballade og Joni Mitchells Both Sides Now blir en modaljazz versjon, opplyser Sigurd Olsen.

– Mye fin musikk på en god times konsert, oppsummerer han.