Avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet sykehus HF (Abup) satser nemlig friskt i sitt forebyggende arbeid. Fredag lanserer de sitt nystartede plateselskap Abup Road Records, og to av tre plater som slippes er laget av ungdom fra Lister-regionen.

SNART 17 ÅR gamle Maureen Frestad fra Vanse er en av dem. Hun er veldig godt fornøyd med å ha fått muligheten til å spille inn sine egne sanger i et skikkelig studio.

— Jeg har skrevet sanger før, og det visste de om på Abup. Da de spurte om jeg ville være med på dette, sa jeg ja med en gang, sier Frestad.

Ungjenta som for tiden tar helsefag på Tryggheim videregående skole på Nærbø på Jæren, har spilt inn fire låter hun har skrevet selv på EP'en "Faded Memories" som hun gir ut fredag.

Plateprosjektet har hun jobbet med siden sommerferien i fjor. Musikken betegner hun som pop.

— Det er pop-ballader på engelsk. Sangene mine handler om livet. Det å få et "fargerikt liv" til å bli noe man kan fremføre og vise for andre, men samtidig fortelle at det ikke er sånn nå lenger, er fint, sier 16-åringen fra Lista.

ENHETSLEDER i Abup Lister, Anne Marie Sand Bakken, er svært begeistret for det nye tiltaket - og ikke minst at to av bidragene som slippes på lanseringsdagen for plateselskapet er fra regionen her.

— Musikk er viktig for oss - også i behandling. Musikk treffer jo ofte litt bedre i forhold til ungdomsfasen. Og det er mange som bruker musikk til å regulere seg selv, både når de er lei seg eller glad, sier Sand Bakken.

Hun påpeker at plateinnspillinger også kan gi ungdommene mulighet til å kjenne på mestring og glede i den forbindelse. I utgangspunktet er terskelen lav for å bruke Abup Road Records og studioet som de samarbeider med, Road Studio på Eg i Kristiansand.

— Det er åpent for de som har lyst og er i utgangspunktet et tilbud til alle som kommer i kontakt med Abup også i det forebyggende arbeidet, sier Anne Marie Sand Bakken, som mener tiltaket er et viktig ledd i satsingen på å skape åpenhet om psykisk helse i samfunnet.

PÅ ABUP er man selvsagt kry for plateselskapet og studiotilbudet til de unge.

— Vi kjenner ikke til andre helseforetak som har eget studio og eget plateselskap. Men i lys av alle koblingene som gjøres mellom helse, kultur og kommunikasjon i våre dager, finner vi det egentlig ganske naturlig, skriver psykiatriavdelingen i en utsendt pressemelding.

På lanseringsdagen fredag blir altså flekkefjordbandet Radiojörn! også representert. Det tredje plateprosjektet er en barneplate.

MUSIKKEN vil alltid være en viktig del av Maureen Frestad, selv om hun vil utdanne seg til å bli psykolog. Hun er glad for det musikalske tilbudet hun har fått gjennom Abup.

— Det har vært helt magisk å være i studio. En utrolig opplevelse for livet. Det blir bare magi der inne! smiler 16-åringen fra Lista.

— Og dette ga mersmak?

— Helt klart. Musikk kommer alltid til å være det største mitt hjerte ønsker. Drømmen er selvsagt å spille inn en full plate en gang, sier Maureen Frestad.

EP'en vil hun selge selv. Den vil også være å få tak i gjennom Abup.