Utstillingen STING skal vises på de fleste bibliotekene i Agder. Den handler om rekonstrueringen av den nye mannsdrakten i Vest-Agder. Denne måneden er utstillingen lagt til Eiken.

- Dette er et historisk tilbakeblikk i drakttradisjon og håndverk, heter det i en pressemelding.

Det er Agder fylkeskommune ved Agder fylkeskommune avdeling Kultur, idrett og frivillighet, Vestagder Husflid AS og Norges Husflidslag som har samarbeidet om utstillingen.

- Lokalt er dette et samarbeid mellom Hægebostad husflidslag, Tingvatn fornminnepark og biblioteket i Hægebostad, sier Anne Turid Nøkland ved Hægebostad og Eiken folkebibliotek.

Åse Astri Bakka

Janitsjaren inviterer til sommerkonsert

Farsund Janitsjar ved dirigent Kaldo Kiis var i februar 2022 det første korpset til å spille i det gjenoppbygde Musikkens Hus i Farsund etter brannen i november 2019. Nå inviterer de til sommerkonsert samme sted. Foto: Olav Hoel

Farsund Janitsjar inviterer til sommerkonsert på Musikkens Hus tirsdag 28.mai.

De som kommer får høre et repertoaret bestående av en blanding av filmmusikk, pop, funky rock og swing.

- Noe som kan nevnes er en potpurri av kjente Disney-klassikere, «Gabriels Obo» kjent fra filmen The Mission fra 1986, «»Puttin’ on the Ritz«», en hit-mix av Michael Jackson, den swingende «Jump, jive an’ Swing» med mer, opplyser Steinar Reinertsen i Farsund Janitsjar.

- I tillegg vil ekteparet Margot og Kaldo Kiis krydre konserten med sine musikalske evner, legger han til.

Utover selve den musikalske føden, så serveres det gratis kaffe og kake.

Steinar Reinertsen i Farsund Janitsjar håper mange tar turen for å oppleve en hyggelig sommerkonsert. Foto: Olav Hoel

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Svein Morten Havaas

Holder foredrag i Gallerihagen

Jonas Langebråten orienterer om fugleliv i fyrområdet i Gallerihagen ved Lista fyr onsdag kveld. Foto: Arnfinn Tveit

Onsdag 22. mai blir Onsdagsmøtet som pleier å holdes i Framtidsbygget, Vestbygda kapell omgjort til treff i Gallerihagen på Lista fyr.

- Hvis værvarslet holder, blir det foredrag, mat og godt treff der folk kan ta med seg stol og gjerne et teppe. Skulle det bli regn, blir møtet i Framtidsbygget, opplyser arrangementskomiteen i en pressemelding.

Jonas Langbråten ved Lista fuglestasjon, vil orientere om fugleliv i fyrområdet.

- Det er høysesong for trekkfugl. Hvor er der blitt av vipa, bekkasinen, åkerriksa, tjelden og spoven og mange andre fugler vi ellers hadde fullt av? Her er vi på rett plass for å etterlyse disse, heter det i pressemeldingen.

Kunstpunkt Lista har fått spørsmål om å holde åpent så folk kan gå inn og se utstillingen. Det blir ifølge yr.no skyet, men varmt.

- Denne onsdagen og en til er det onsdagsmøte som tur. Alle er hjertelig velkommen! skriver arrangørene.

Svein Morten Havaas

Lanserer fysiske plater på lokal turné

Tor Arve Barøy har fått produsert sine to plater i fysisk format - vinyl og kassett. Det markeres med en miniturné i Lister-regionen. Foto: Privat

Den Spind-bosatte kvindølen Tor Arve Barøy har fått produsert sine to plater i fysisk format. I den forbindelse drar han ut på en aldri så liten miniturné i egen region.

Utgangspunktet er slippet av hans siste album «Herifrå», som kom ut digitalt over alt der man kan strømme og laste ned musikk 1. april i år.

– I løpet av april ankom albumet meg i fysisk format. På både vinyl og kassett. I tillegg, fikk jeg fra samme trykkeri, vinyl av den forrige plata mi, «Bedre enn ingenting», forteller Tor Arve Barøy.

Vinylplatene er produsert i Tsjekkia, og kassettene i England.

– Det er i forbindelse disse fysiske utgivelsene at jeg ønsker å gjøre en liten turné, sier Barøy.

Han besøker Tollboden i Flekkefjord fredag 24. mai, og senere samme kveld. La Strada i Kvinesdal . Dagen etter, lørdag 25. mai, spiller han på Fat tire garage i Lyngdal, og senere samme kveld på K2 i Farsund.

– Tilknytningen min til alle disse kommunene er sterk, jeg har både spilt og vært mye i dem alle, og er veldig glad i folkene. Så jeg gleder meg til å spille på alle stedene, sier Barøy.

– Konserten blir en ren solo-konsert, kun meg, kassegitar, og muligens en lyd her og der fra et munnspill eller noe annet. Kanskje blir det en gjest på noen av konsertene. Vi får se! fortsetter den lokale musikeren, låtskriveren og sangeren.

Det blir selvsagt mulighet for å kjøpe begge albumene, både på vinyl og kassett.

– Jeg håper folk har lyst til å komme og høre på, avslutter Barøy.

Også debutplaten «Bedre enn ingenting» er trykt opp på vinyl og kassett. Foto: Privat
Tor Arve Barøys siste plate «Herifrå» er nå tilgjengelig både på vinyl og kassett. Foto: Privat
Lars Erik Larsen

Holder to konserter i Lister

Mandal Kammerkor Foto: Fotograf Peder Austrud

I neste uke skal Mandal Kammerkor gjennomføre to konserter i Lister. De stopper innom både Farsund og Flekkefjord på en liten «miniturne».

- Vi gleder oss til å synge i Vestbygda kapell på Lista, i vakre Hidra kirke utenfor Flekkefjord, før vi setter kursen hjemover igjen og synger på Skjernøya kapell, skriver Lise Klemsdal Løkling i en pressemelding til Lister.

Konsert i Vestbygda kapell finner sted lørdag 25. mai. Søndag 26. mai er det Hidra som venter. Konserten på hjemmebane blir tirsdag 4. juni.

- Konserten blir en hyllest til våren, kjærligheten og livet selv.Vi synger klassisk kirkemusikk og sanger fra nasjonalromantikken. Du får også høre vakre toner fra bl.a. Billy Joel og the Beatles, litt jazz og viseinspirerte ting. Vi tror og håper det vil falle i smak hos mange, skriver Løkling.

Lars Erik Larsen

Allsang med Almås

Per Inge Almås er klar for en ny allsangkveld i Vestbygda kapell onsdag 15. mai.

Onsdag 15. mai inviteres det nok en gang til allsang med Per Inge Almås bak tangentene i Vestbygda kapell.

Kantoren, dirigenten og komponisten Per Inge Almås er selv bosatt på Borhaug. På 1970-tallet dirigerte han studentkortet på Menighetsfakultet så det ble et elitekor. Han komponerte og tilrettela for gospelkoret SKRUK. Flere kjente sanger har han arrangert for kor og orkester.

Almås har i sitt aktive yrkesliv vært organist ansatt i flere menigheter i Den norske kirke. I NRK ledet han i flere år sang og salmeprogram.

– Han bor i Vestbygda og Vestbygda kapell er stedet for et allsangprogram han i flere sesonger har hatt med innføring i sanger fra salmeboka. Her følger han opp og gir videre fra den innsikt han har i salmeskatten. Både som sangtekster og lesetekster presenterer han kjente, og mange mindre kjente salmer. Noen salmer kan opprinnelig være beregnet til opplesning mer enn til sang. Allsang er i mange tilfeller en utdøende musikkform. Dette gjør han noe med, heter det i en pressemelding fra komiteen som står bak onsdagsmøtene i Vestbygda kapell.

Onsdag 15.mai er altså Per Inge Almås tilbake i Vestbygda kapell og akkompagnerer til allsang.

– Onsdagsmøtene i Framtidsbygget, Vestbygda kapell, er treffpunkt for musikk, misjon, kultur, kunst og aktivitet, alltid med kveldsmat og god prat. Kunstutstillingen i kapellet nå er originale broderier av Audgunn Vilhelmsen. Mange har begynt å kalle det ukentlige treffet for onsdagsfest, skriver komiteen, som ønsker alle velkommen til onsdagens samling.

Lars Erik Larsen

Inviterer til sang- og aktivitetsdag pinseaften

Korskolen til Vanse Guttekor inviterer til en ny sang- og aktivitetsdag ved Vestbygda kapell på Borhaug pinseaften.

Etter suksessen med «Påskeegg- og salme-jakt» har korskolen nå lagt et opplegg til ettermiddagen pinseaften, lørdag 18. mai.

– Med det nye opplegget får barn, ungdom og voksne jobbe i lag for å løse gåten om hva som skjedde med Jesus og hans venner da han forsvant fra graven 1. påskedag. Lagene får utfordringer og hjelp med å finne ut av når og hvor Jesus sist ble sett, hvor det ble av apostlene og hva som egentlig skjedde 1. pinsedag, sier korets dirigent og leder, Bryan D. Breidenthal.

Han lover et opplegg som inkluderer fortellinger, drama, salmesang, sporlek/ natursti med mere.

– Aktivitetsdagen varer cirka fire timer med pauser og forfriskninger mellom øktene. Barn under syv år trenger følge av en voksen, påpeker Breidenthal.

Dagen slutter med en mini-konsert med korsang og salmesang som alle kan være med på.

– Få med foreldre, barn og barnebarn og syng de gamle kjente påske- og pinsesalmer sammen, sier Breidenthal.

Aktivitetsdagen og konserten er gratis og det er anledning til å gi en gave til dekning av utgiftene. Men de som vil være med på aktivitetsdagen trenger å melde seg på innen fredag 17. mai. Påmelding skjer blant annet via Lista menighetskontor. Mini-konserten er det imidlertid bare å møte opp på.

Svein Morten Havaas

Dagen-redaktøren holder foredrag

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk holder foredrag i Lyngdal kirkesenter mandag 13. mai. Foto: Carina Johansen / NTB

«Slik får du vanlige folk til å støtte Israel» er tema når MIFF Lister inviterer til foredrag med redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, i Lyngdal kirkesenter mandag 13. mai.

– Vebjørn Selbekk er et kjent navn for mange. Han er redaktør i avisa Dagen og er en av Norges best kjente samfunnsdebattanter. Han har vært en uredd stemme også i krigen mellom Hamas og Israel og har skrevet flere kronikker, blant annet i Aftenposten der han kalte seg «en stolt sionist». Hans ønske var å avsløre mennesker som gjemmer seg bak ordet anti-sionisme og slik forsøker å kamuflere sitt jødehat, sier Eldbjørg Grøvan i Med Israel For Fred (MIFF) Lister, som altså er arrangør av mandagens møte.

Vebjørn Selbekk er opptatt av ytringsfrihet.

– Han snakker om viktigheten av å bruke stemmen sin – kanskje særlig når det du har å si ikke er populært! fortsetter Grøvan, som er spent på å høre Dagen-redaktøren foredra over det nevnte temaet.

Arrangøren trekker frem Selbekks drøftelse av Irans, Hizbollahs, Hamas’ og Houthienes plass i krigen i Midtøsten. Han har også tatt opp tema rundt Norges rolle i krigen.

– Han har vært klar på at i det øyeblikket utenriksminister Barth Eide og Norge ensidig anerkjenner en palestinsk stat, kan han samtidig vinke farvel til alle drømmer om en norsk meglerrolle i Midtøsten. En ensidig anerkjennelse av Palestina vil føre til at Israel med rette vil oppfatte Norge mer som en motpart enn en fredspartner. Han stiller også spørsmål om hva slags regjering Norge har tenkt å anerkjenne i Palestina, sier Eldbjørg Grøvan.

Det blir mulighet for kommentarer og spørsmål etter mandagens foredrag. Arrangørene serverer også kaffe og kaker.

Lars Erik Larsen

Kunsthistorie for alle

Forfatter og kunsthistorieformidler Kristine T. G. Hardeberg er foredragsholder og «guide» på reisen gjennom kunsthistorien i Galleri Farsund tirsdag 14. mai.

Forfatter og kunsthistorieformidler Kristine T. G. Hardeberg vil tirsdag 14. mai ta deg gjennom en reise gjennom kunsthistorien.

Det skjer i Galleri Farsund på initiativ fra Kulturbokhandelen Norli Farsund.

– Vi planlegger en flott kveld i samarbeid med Galleri Farsund. Det blir en spennende reise gjennom kunsthistorien! Forfatter og kunsthistorieformidler Kristine T. G. Hardeberg skal ta oss med på en oppdagelsesferd i kunsten, fra antikken til vår egen tid, beretter Åshild Vere Jacobsen, bokhandler og daglig leder for Kulturbokhandelen i en utsendt pressemelding.

Hardeberg er en populær foredragsholder i tillegg til å være forfatter, og arrangerer også kurs og temareiser innenfor kunsthistoriefeltet. I foredraget som tar utgangspunkt i boka «Kunsthistorie for alle!» tar hun for seg noen av historiens viktigste kunstverk og lar de fremmøtte bli kjent med vakre, underlige malerier og gripende, spennende skulpturer.

Hva betyr det når vi ser en hund i gamle malerier, for eksempel? Hvorfor er Jomfru Marias kjole nesten alltid rød? Kan et vinglass og en hatt lære oss noe om livet i Nederland på 1600-tallet? Og hva syntes egentlig Michelangelo om å male taket i det sixtinske kapell?

– Aha-opplevelsene vil stå i kø, og referansene vil spenne fra kjærlighet og politikk til religion og eventyr. Som foredragsholderen selv sier: Kunst blir aldri mer det samme! sier Åshild Vere Jacobsen.

Hun syns det er veldig fint å kunne arrangere denne kvelden i samarbeid med Anne Bente Birkeland på Galleri Farsund.

– Jeg synes det er moro når vi kan trekke inn flere aktører og benytte ulike arenaer. Foredraget skal finne sted på galleriet, hvilket passer perfekt når galleristen nettopp har åpnet en spennende utstilling med kunstner Olaf Karlsen. Dørene åpner derfor en time før foredraget slik at publikum skal få anledning til å få denne fargefesten med seg, understreker Jacobsen.

– Vi håper at mange har lyst til å bli med på en unik «kunstkveld for folk flest», med kunstutstilling og foredrag om kunsthistorie. Arrangementet er gratis og åpent for alle, avslutter bokhandleren.

Olav Hoel

Inviterer til skattejakt

Kaptein Kaper er klar for skattejakt fredag. Foto: Olav Hoel

Fredag formiddag markerer Kaptein Kaper at det er to måneder til årets Kaperuke med skattejakt for store og små i Farsund kommune.

– Det er akkurat to måneder til Kaperuka starter. I den anledning så har Kaptein Kaper og hennes gode hjelpere lagt ut 20 skatter rundt i Farsund kommune, skriver Henriette Ubostad, som har rollen som Kaptein Kaper, i en melding til Lister24.

Hun opplyser at planleggingen av årets kaperdager går for fullt, og Kapteinen lover at det skal bli mye gøy på programmet som skal skape bra med liv og røre i Sommer-Farsund. Allerede fredag formiddag inviteres det til fest og ballonger utenfor Sparebanken Sør i Farsund hvor Kaptein Kaper stiller med frokost med is, lykkehjul og sukkerspinn. Herfra går også startskuddet for skattejakten, hvor det også blir offentliggjort hvor skattene er gjemt.

– Det blir også publisering av gjemmestedene på Facebook en god time senere. Skattene er plassert over hele kommunen, og sist som dette bli gjennomført så lå det til og med en skatt på Prestøy. Det er jo gøy med litt tur, og kanskje komme til et sted i kommunen en ikke har vært før, sier Kaptein Kaper.

Kaptein Kaper er klar for skattejakt fredag. Foto: Privat
Svein Morten Havaas

Legendarisk keyboardist til Pakkhuset

Tidligere keyboardist i Mods og The September When, Helge Hummervoll, holder konsert sammen med Vidar Løvstad på Pakkhuset i Farsund torsdag 9. mai. Foto: Per Heimly

Helge Hummervoll, mest kjent som gründer og keyboardist i Mods og The September When holder konsert på Pakkhuset i Farsund på Kristi himmelfartsdag.

Hummervoll ga i fjor ut sitt første soloalbum «Ein av de heldige få». Den består av elleve låter som sjangermessig ligger et sted mellom vise pop og rock og hvor han gjennom tekstene reflekterer over et levd liv. Oppveksten på «Øynå», musikertilværelsen, «damene» og familien, blir beskrevet med humor og brodd, men også med kjærlighet og inderlighet.

Dagbladets kritiker, Øyvind Rønning, skrev i sin anmeldelse av planten at det bare var en ting han ikke forstod: Hvorfor i huleste Hummervold ikke hadde gutt ut sin musikk tidligere?

«Ein av de heldige få» blir til «to av de heldige få» når Hummervoll i mai legger ut på en intimkonsert-turne sammen med Vidar Løvstad, som foruten å spille på Hummervolls album også har en livslang fartstid som «strengemester» for utallige andre band, artister og teateroppsetninger. På denne turneen legger duoen altså også turen innom Pakkhuset i Farsund torsdag 9. mai - på selveste Kristi himmelfartsdag.

Hummervoll/Løvstad vil i tillegg til å presentere låtene fra albumet også fremføre nye låter fra et kommende album.

– Det blir en kveld med musikalske krumspring, humring og latter av morsomme tekster og historier som er satt på spissen i sitasjoner vi alle kan kjenne oss igjen i. Men også tekster til ettertanke, om familie, barn og selve eksistensen, sett i lys av et velbrukt og levd liv, lyder det i en utsendt pressemelding om konserten.

Svein Morten Havaas

Holder foredrag om bibeloversettelse

Professor i det nye testamentet fra MF, Karl Olav Sandnes, gjester Framtidsbygget, Vestbygda kapell onsdag 8. mai. Foto: MF

«Om å oversette bibelen» er tittelen på en temakveld i Framtidsbygget, Vestbygda kapell på Borhaug onsdag 8. mai.

Det skal handle om bibel 2024.

– Vi får besøk av professor i det nye testamentet fra MF, Karl Olav Sandnes. Han har mange års arbeid bak seg som forsker og prestelærer ved flere studiesteder, deriblant Misjonshøyskolen i Stavanger, LTS i Hong Kong, men de fleste årene med fast tilhold ved det teologiske menighetsfakultetet i Oslo, forteller Alfred Vaagsvold i en pressemelding på vegne av arrangørene i Lista menighet.

Sandnes har også en rekke vitenskapelige utgivelser bak seg med fokus på Paulus, Jesus og urkristendommens historie.

– Han sier selv at han har vært opptatt av hvordan den kristne tro og dens tekster kommuniserer i den antikke verden, beretter Vaagsvold.

I forbindelse med revisjonen av Bibel 2024 utgitt av Det Norske Bibelselskapet, har Karl Olav Sandnes vært med i oversettelsesutvalget sammen med en gruppe språk- og bibelforskere.

– Revisjonen har reist flere spennende spørsmål og har ført til diskusjoner. Foredraget vil ta utgangspunkt i arbeidet med denne utgivelsen og hvilke utfordringer oversettelse av Bibelen gir. For alle som er opptatt av hva Bibelen faktisk sier, vil vi invitere til en innholdsrik og spennende kveld, avslutter Vaagsvold.

Lars Erik Larsen

Trekkspillklubb inviterer til konsert med gjester

Lista trekkspillklubb venter besøk fra Skottland, Sverige og Danmark 9. til 12. mai. I den forbindelse inviterer de til konsert sammen med sine musikalske venner. Totalt er det rundt 60 som har meldt sin ankomst til Farsund.

Fredag blir det konsert i Vanse kirke. Lørdag blir det konserter i sentrum av Lyngdal og på kjøpesenteret i Farsund, før oppholdet skal avsluttes med en dansefest på Kvåstunet lørdag kveld, opplyser Tor Steinar Fromreide i Lista trekkspillklubb i en epost til Lister24.

Svein Morten Havaas

Arrangerer konsert etter flere års dvale

Gitarist Reino Ilkama fra Søgne og Farsunds egen trompetkonge Sigurd Olsen er blant musikerne som spiller på Rederiet fredag 5. mai. Foto: Privat

Etter noen år i dvale ønsker et nytt styre i Farsund Jazz og Viseclub velkommen til konsert på Rederiet Hotell førstkommende fredag kveld.

Jazz og Visecluben har begynt et samarbeid med Rederiet Hotell og ser for seg flere konserter gjennom året. Fredag kveld starter de opp med Sigurd Olsen Kvintet med gjester. Kvintetten består denne kvelden av Arne Martinsen på tangenter, Terje Lauvdal på bass, Kjell Håkon Aalvik på slagverk i tillegg til Sigurd Olsen på trompet.

Med seg har de fått gitarist Reino Ilkama fra Søgne og vokalist Charlotte Gundersen fra Flekkefjord.

– Repertoaret til Reino Ilkama vil være i en lyrisk tradisjonell jazzform mens Charlotte Gundersen synger låter av Amy Winehouse, Madonna og Sam Cooke i en noe mer funky form. Vi håper at folk setter av et par timer på fredagskvelden til en fin konsert, heter det i en pressemelding fra styret i Farsund Jazz og Viseclub.

Charlotte Gundersen fra Flekkefjord skal synge låter av Amy Winehouse, Madonna og Sam Cooke i en noe mer funky form. Foto: Privat
Svein Morten Havaas

Savner uniformer og utstyr

Skolemusikantene i Lyngdal mangler utstyr. Wiljar Sikveland (t.v.) mangler lue, og Eliah Ytterdahl (t.h.) har kun bukse. Nå oppfordres tidligere korpsmedlemmer og deres foresatte til å lete etter utstyr hjemme. Foto: Privat

Lyngdal skolekorps vil gjerne se fine ut til 17. mai, men savner en del uniformer, utstyr og instrumenter.

- Wiljar Sikveland mangler for eksempel en lue, og Eliah Ytterdahl har kun bukse. Vi håper at folk kan lete hjemme om de har utstyr som de kan levere tilbake så fort som mulig. Om de har noe kan de kontakte meg, skriver Kristin Opsahl, som er styreleder i korpset, i en epost til redaksjonen.

Oppfordringen er herved viderebrakt.

Svein Morten Havaas

Skal snakke om solidaritet og nestekjærlighet

Leder i Lista menighetsråd, Børge Tjørn, er foredragsholder på Onsdagsmøtet i Framtidsbygget, Vestbygda kapell 1. mai. Foto: Privat

Onsdag er det 1. mai og over hele verden feires solidaritet og menneskeverd. Onsdagsmøtet i Framtidsbygget, Vestbygda kapell, har «Solidaritet og kjærlighet» som tema.

Denne gangen er det Børge Tjørn som har ordet. Han er ansatt på Eilert Sundt videregående skole i Farsund og har også bakgrunn fra misjons- og bistandsarbeid og er nå leder for menighetsrådet i Lista menighet. Med rik erfaring med ulike kulturer, folk og samarbeid, er han invitert til å snakke om solidaritet og nestekjærlighet på onsdagens temakveld.

Det er komiteen for onsdagsmøtene som har spurt om han kunne ha dette temaet på denne spesielle dagen.

- Dette ble en spennende utfordring. Jeg vil se på temaet både med et politisk og bibelsk bakteppe.  Egne erfaringer fra bistandsarbeid og en arbeidshverdag i skolen nå de siste drøyt 20 årene setter nok litt preg på mine refleksjoner, uttaler menighetsrådslederen selv i en utsendt pressemelding.

Arrangørene lover også kveldsmat og rom for å prate rundt bordene og reflektere sammen.

Svein Morten Havaas

Inviterer til årlig plantemarked

Lørdag 27. april arrangeres det årlige plantemarkedet i hagen til Grete og Anders Mathias Larsen på Feda. Inntektene går uavkortet til driften av Huset, Feda bedehus og kirketun. Foto: Olaf A. Ellingsen

Endelig er våren her og mange gleder seg til årets hagesesong. Også i år inviteres det til plantemarked på Feda siste lørdag i april i hagen til Grete og Anders Mathias Larsen.

– Mye av høsten og våren har vi brukt til å potte og plante og klargjøre mange hundre stauder og andre hagevekster. Tross en hard vinter har plantene klart seg veldig bra, opplyser Anders Mathias Larsen i en pressemelding.

På lørdagens plantemarked blir det salg av steinbakte brød fra Bryggerhuset, salg av kaffe og lapper og god anledning til å slå av en prat og ha en hagevandring. Arrangørene har også et enkelt lotteri.

– Ellers er det flere som kan være behjelpelige med råd og dåd i hagespørsmål. George van Kammen kommer blant annet med sine nyttige hageredskaper og sin kompetanse, opplyser Larsen.

Det Lille Figurteateret viser dessuten forestillingen «Filip og Flora og blomsterpotta».

– Det betyr at vi inviterer barn i alle aldre. De kan også få hilse på koppelammet Navle, sier Anders Mathias Larsen.

Plantene vil ifølge arrangørene stå oppstilt i grupper spredt rundt i hele hagen med god merking og informasjon.

– Folk kan i ro og mak forsyne seg. Betalingen skjer via Vipps, eller kontant i en kasse. Hvis været blir dårlig, tar vi kaffen og dukketeateret på låven, opplyser Larsen.

Det er svært mange som på ulikt vis bidrar til lørdagens arrangement. Bøkkerbua stiller med en flott trebutt og mange andre har gitt gevinster til lotteriet. IRS Miljø IKS gir gratis hagejord. Og ifølge Larsen er det en flott dugnadsgjeng som gjør plantemarkedet mulig.

– Inntektene går uavkortet til Huset, Feda bedehus og kirketun. Vi ønsker folk fra hele distriktet velkommen til et fint hagebesøk på Feda. Håper det kan bli til nytte, inspirasjon og glede for mange, avslutter Anders Mathias Larsen.

Svein Morten Havaas

Kulturkveld med allsang

Finn Qvale trakterer trekkspillet på allsangkvelden på Nortun på Lista onsdag 24. april. Foto: Tom Arild Støle

Lista Mållag innbyr til kulturkveld med allsang på Nortun på Lista førstkommende onsdag, 24. april.

Mållaget har tatt mål av seg til å ha en kulturkveld hvert år, helst om våren mens alt ute våkner til nytt liv. I år er Arne Garborg valgt som tema for kulturkvelden.

- Det er hundre siden Garborg gikk bort, men sangtekstene hans lever ennå blant folk og synges gjerne. I allsangen blir det også flere andre sanger med nynorsk tekst. Til å dra i gang allsangen har vi fått med oss Nils Seland og Finn Qvale, opplyser Tor Steinar Fromreide i en pressemelding fra arrangøren.

Seland er fra Flekkefjord, men bor nå i Ålesund. Trekkspiller Qvale bor på Lista.

Randi Lohndal Frestad fra Herad vil dessuten fortelle om Arne Garborg, opplyser Fromreide videre. Kulturkvelden kompletteres med bevertning og utlodning.

Arrangementet er i samarbeid med Folkeakademiet Farsund/ Lista.

Nils Seland fra Flekkefjord, nå bosatt i Ålesund, deltar på allsangkvelden på Lista. Foto: Privat
Svein Morten Havaas

Fyrhistorien i ord og filminnslag

Han holder foredrag om fyrhistorien i Lyngdal bibliotek onsdag 24. april: Jo van der Eynden. Foto: Øystein Paulsen

Jo van der Eynden og Jan Robert Jore presenterer fyrhistorien når de gjester Lyngdal bibliotek onsdag 24. april.

– Jo van der Eynden er en nestor innen kystkultur og fyrhistorie og en formidabel formidler. Dette foredraget passer både for de som er hekta på fyrhistorie og de som bare er litt interessert, sier Petter Røren på vegne av arrangørene på biblioteket.

Norge er et lite land, men en stor kystnasjon. Det å sikre seilasen langs den lange og værharde norskekysten med fyr og andre navigasjonshjelpemidler har vært en stor utfordring og en prioritert samfunnsoppgave gjennom flere hundre år. Og siden det første lyset ble tent på Lindesnes i 1656, har fyrteknologien gjennomgått en rivende utvikling. Fra primitive bål til moderne satelittnavigasjon.

Jo van der Eynden er forfatter og tidligere direktør på Lindesnes fyrmuseum. Sammen med Per Roger Lauritzen har han utgitt boka «Kystens veivisere - norske fyr fra A til Å» på forlaget Vigmostad Bjørke. Boka er nominert til Sørlandets litteraturpris.

Jan Robert Jore er en prisbelønt dokumentarfilm-produsent, som står bak en rekke filmer om fyr og navigasjonshistorie i samarbeid med Lindesnes fyrmuseum. De fleste av disse er å finne på nettstedet kystreise.no.

Foredraget til van der Eynden og Jore har fått tittelen «Et lys i mørket».

– I foredraget kombineres den verbale framstillingen med filmatiske innslag, lyder det i en pressemelding.

– Vi garanterer kvaliteten. Arrangementet har fri entré, men man må løse ut billett, understreker Petter Røren.

Jo van der Eynden og Per Roger Lauritzen har skrevet boka «Kystens veivisere - norske fyr fra A til Å» som er utgitt på forlaget Vigmostad Bjørke. Boka er nominert til Sørlandets litteraturpris. Foto: Bokas forside
Svein Morten Havaas

Ja til «Våt moro» og spillbord

Farsund kommuna har gitt BUA tillatelse på en søknad om disponering av Torvet i perioden 26. til 28. juli i forbindelse med arrangementet de har kalt «Våt moro».

Det er samtidig også gitt tillatelse til samme søker til å ha spillbord plassert på Torvet i perioden 18. mai til 31. august når det ikke er andre arrangementer i sentrum.

Det understrekes i tillatelsen at den er gitt av kommunen som grunneier, og at BUA selv må melde fra til andre offentlige instanser når dette er påkrevd. I tillegg påpekes det at bruken av området må være i henhold til gjeldende regelverk og kommunens utleiereglement.

- Farsund kommune vil ta kontakt i forkant av arrangement hvor dere må flytte bort spillbordene, lyder det i svarbrevet.

Svein Morten Havaas

Får ikke låne kunstverk

Geir Heitmann i Fortidsminneforeningens lokallag i Farsund. Foto: Privat

Fortidsminneforeningens lokallag i Farsund har henvendte seg til Farsund kommunes kultursjef Mailinn Ingebretsen Kjørkleiv med spørsmål om å få låne bilder/malerier av Richard Buch som er i kommunens eie.

Anledningen er et arrangement som er på Backes bu, som foreningen ser for seg kunne kombineres med en utstilling med Buchs kunst. Kommunen har den kanskje største samlingen av hans bilder, påpeker Geir Heitmann i lokallaget.

Foreningen har fått negativt svar.

- Vi må dessverre svare nei på dette spørsmålet. Det er vurdert at de lett kan gå i stykker hvis de flyttes, og det ønsker vi å unngå, skriver kulturist Anne Louise Kaalstad i et svarbrev.

- Kommunen har en stor samling av kunstnerens arbeider plassert i kommunale bygg flere steder. Det er gjort for at de skal henge trygt og lett skal kunne sees av alle som ønsker det, påpeker Kaalstad videre, før hun ønsker lykke til med arrangementet.