Har du tips, ønske om omtale eller innspill til denne feeden, kan du sende disse til redaksjon@lister24.no

Olav Hoel

Nostalgilåven klar for ny sesong

Nostalgilåven i Eiken Foto: Privat

Nostalgilåveni Eiken er straks i gang med ny sesong. Ifølge innehaver Nils O. Linjord er den utsolgte konserten med Bjøro Håland i neste uke først ut. Deretter følger sesongstart på cars, bike & coffee tirsdag 7. mai, bagasjeromsmarked/ bruktmarked 12. mai, og konsert/ plateslipp med Erlend Gunstveit 24, mai.

- Før vi åpner opp helt i mai får vi også igjen massevis av møbler og effekter som vi har lånt ut til Kilden teater og konserthus i Kristiansand under deres oppsetting av Grease i april. Ellers åpen kafé og museum på søndager og tirsdagskvelder fra starten av mai. I tillegg vil flere arrangementer og ting skje videre utover sommeren, skriver Linjord i en e-post til Lister24

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Lars Erik Larsen

Bluesrock på Bondeheimen

Fredag 19. og lørdag 20. april inntar Tor-Magnus Sandbekk alias Caravan Joe gjester Bondeheimen kulturpub i Farsund.

Caravan Joe har varmet opp for artister som Raga Rockers, Valentourettes, Åge Aleksandersen, CC Cowboys, Di Derre, Magnus Ugla, Susanne Sundfør og Kurt Nilsen - for å nevne noen. Han har i tillegg vært elev på bluesskolen på Notodden med Little Steven som lærer.

Musikeren fra indre vestfold spiller intens bluesrock med krydder fra sjangrene soul og heavy metal, ifølge en omtale av ham på NRK Urørt.

– Dobbeltkonserten med Caravan Joe innleder en periode med mye livemusikk i anledningen at Bondeheimen har 10-årsjubileum i mai, sier daglig leder og innehaver av utestedet i Kirkegaten i Farsund sentrum, Terje Ousdal.

Lars Erik Larsen

Inviterer til «tidenes vårmarked»

Arrangementskomiteen har arrangert flere «lagekvelder» for å gjøre klart til årets vårmarked. Foto: Privat

Lørdag blir det igjen vårmarked i Lyngdal kirkesenter etter flere år uten.

Årets vårmarked - som arrangørene beskriver som «tidenes vårmarked» i en pressemelding - blir det første markedet etter koronapandemien.

– Vi gleder oss til å åpne dørene igjen. Vi har forberedt oss godt og hatt flere «lagekvelder» i forkant. Her har vi laget mye av maten som vil bli solgt, og vi har plantet stiklinger. Fokuset på disse kveldene har vært samhold og relasjonsbygging, skriver vertskapsleder Janelia Erlandsen.

Vårmarkedet startet med familiemøte hvor korene Soul Kids og Soul Children skal opptre. Etter møtet blir mulighet for å kjøpe lunsj.

– Det blir også salgsboder på bygget, hvor det selges mat som kan tas med hjem, stiklinger, og annet håndarbeid som er laget av frivillige i menigheten, skriver Erlandsen.

Det blir også diverse aktiviteter både ute og inne, som for eksempel bruskasseklatring, bingo og ponniridning.

– Vårmarkedet avsluttes med en god gammeldags basar med muligheter for å vinne spennende premier. Vi håper at dette kan bli en «vårlig» tradisjon som folk ser frem til å få med seg, skriver Erlandsen.

Alle inntektene som kommer inn går til driften av Lyngdal Kirkesenter.

– Vi i vårmarkedkomiteen ønsker alle velkommen til en fin lørdags formiddag sammen, hvor fokuset er på felleskapet, avslutter vertskapslederen.

Svein Morten Havaas

Intimkonsert med Stavanger-trio

Randi Tytingvåg Trio, bestående av Tytingvåg, Dag S. Vagle og Erlend Egeberg Aasland spiller opp i Kulturkjelleren på Farbrot fredag 19. april. Foto: Johannes W. Berg

Randi Tytingvåg Trio fra Stavanger holder konsert i Kulturkjelleren på Farbrot i Spind fredag 19. april.

Trioen består av Randi Tytingvåg (vokal), Dag Vagle (gitar, vokal og kor) og Erlend E. Aasland (tenorgitar, banjo, mandola og kor). De har sammen skapt et unikt lydbilde inspirert av folk, jazz og visesjangeren.

Trioen har jobbet sammen siden 2013 og har turnert jevnlig i Norge, Tyskland og Østerrike. Deres nyeste album «Hjem» har mottatt strålende kritikker – både i Norge og i Tyskland.

– De opptrer på «gamlemåten»; alle tre rundt én mikrofon. Her kommer du tett på musikken og historiefortellingen, lover Tor Arve Barøy, som eier Kulturkjelleren på Farbrot sammen med kjæresten Mariann Nedland, og som storgleder seg til denne begivenheten.

– Vi er veldig stolte over at Randi Tytingvåg trio vil besøke oss. Det er en konsert med et fabelaktig høyt nivå, og nesten for et superband å regne, sier Barøy, som anbefaler alle å sjekke dem ut på streamingtjenester.

– Og så er folk hjertelig velkommen til å høre dem live i Spind. Dette er siste konsert i kjelleren før sommeren, og vi avslutter på høyt nivå! sier Barøy.

Randi Tytingvåg har skrevet musikken og tekstene har hun skrevet i nært samarbeid med poeten Helge Torvund. Denne gang har de skrevet om lengselen etter å finne veien hjem. I anledning det nye albumet har hun også skrevet boken «Hjemover.» Hun ville gjerne dele litt mer av historiene bak sangene. Mer av prosessen. Boken tar utgangspunkt i sanglyrikken fra albumet «Hjem». Den kan leses for seg eller som en fordypning i sangene. Helge Torvund er redaktør.

Det vil være mulig å få kjøpt signert album og bok etter konserten.

Svein Morten Havaas

Hagekveld i bokhandelen

Hanne Slyngstad-Hægeland driver Hobbygartnerskolen i Kristiansand. Torsdag 18. april deltar hun på hagekveld i Kulturbokhandelen Norli Farsund. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Drømmer du om en frodig kjøkkenhage? Torsdag 18. april kan du få gode tips om dette.

«Kjøkkenhagen – de beste tipsene for dyrking i egen hage» er tittelen på et foredrag som forfatter og gründer av Hobbygartnerskolen, Hanne Slyngstad-Hægeland, tar for seg.

Hun har lang erfaring med hobbydyrking, og er opptatt av å dele av sin kunnskap for at flere skal få oppleve gleden ved å høste fra egen kjøkkenhage.

– Hennes mål er ikke nødvendigvis å bli selvforsynt med grønnsaker, men å dyrke fram sunne og gode vekster som inspirerer til å lage smaksrike og fristende retter. Hun er også opptatt av at vi har stort sett alt vi trenger i egen hage, det er enklere enn vi tror å lykkes med dyrking ettersom planter fungerer på samme måte enten de står i kjøkkenhagen eller i et blomsterbed – de samarbeider med biologien i jorden, sier Åshild Vere Jacobsen, daglig leder for Kulturbokhandelen Norli Farsund.

– Hun brenner for å formidle «naturens metode» som baserer seg på enkle prinsipper rundt jord og planter, dyrking og høsting. Kanskje skal ikke kjøkkenhagen være avgrenset fra resten av hagen, kanskje vil du utnytte hele hagen til dyrking av nyttevekster i samspill med blomster, busker og trær? fortsetter Vere Jacobsen.

Sammen med forfatteren ønsker bokhandleren å inspirere til å starte på eller videreutvikle egen kjøkkenhage, enten du har liten plass eller har en større hage – eller ønsker å dyrke i potter og krukker.

– Hanne Slyngstad-Hægeland gir gode råd og tips til hvordan du kan skape en sunn og bærekraftig kjøkkenhage som gir deg mulighet til å høste friske, kortreiste og næringsrike urter og grønnsaker fra tidlig sommer til seint på høsten. Det blir mulighet for å stille spørsmål om det du lurer på for å lykkes best mulig i din hage, opplyser Åshild Vere Jacobsen.

Hanne Slyngstad-Hægeland driver Hobbygartnerskolen sammen med mannen sin, fotograf Erling Slyngstad-Hægeland. Med utgangspunkt i hagen sin i Kristiansand hjelper de folk i hele Norge med å virkeliggjøre hagedrømmer.

Hanne Slyngstad-Hægeland har også skrevet boken «Kjøkkenhagen». Foto: Bokens forside
Svein Morten Havaas

Inviterer til trekkspillkonsert

Klar for trekkspillkonsert i Vestbygda kapell: Kjell Ivar Iddeland. Foto: privat

Onsdag 17. april holder Kjell Ivar Iddeland trekkspillkonsert i Vestbygda kapell.

Iddeland vil spille komposisjoner laget spesielt for dette instrumentet.

– Både italienske, russiske og franske komponister har interessert seg for trekkspill som soloinstrument. Kjell Ivar Iddeland fremfører disse stykkene som krever virtuost spill på høyt nivå. Konserten er både for tanken, øret og godfoten, skriver Alfred Vaagsvold på vegne av arrangørene i Lista menighet.

Kjell Ivar Iddeland er bosatt i Vanse. Han arbeider til daglig i musikkskolen i Lindesnes kommune. Konserten, som er gratis med mulighet for kollekt, er en del av programmet for onsdagsmøtene i Framtidsbygget, Vestbygda kapell.

Svein Morten Havaas

Møtehelg med Harila

Evangelist Steinar Harila har møter på Farsund bedehus fra fredag 19. til søndag 21. april. Foto: privat

Fredag 19. til søndag 21. april holder evangelist Steinar Harila møtehelg på Farsund bedehus.

Steinar Harila er leder for Harilastiftelsen Håp som driver frivillig hjelpearbeid blant nødlidende i Russland, og i barnebyen Neve Michael i Israel.

– Steinar har fått flere utmerkelser for sitt arbeid. Men hadde det vært mulig, ville han hengt den medaljen på Jesus. Den innsamlede gavesummen denne helga, går til dette arbeidet, opplyser Anne Rita Nilsen på vegne av arrangørene på bedehuset i en pressemelding.

Hun opplyser at man på møtene vil få innblikk i arbeid som utføres og følges opp av stiftelsen, via bilder og annen informasjon.

– Flere sangkrefter deltar. Og du slipper å gå hjem sulten. Det blir mat å få både på kvelds- og formiddagssamlingene. Velkommen til oppbyggelige møter om Guds ord, og vær med å støtte mennesker i nød, lyder oppfordringen fra arrangørene.

Svein Morten Havaas

Forteller om foreldrenes krigsinnsats

Fern Sunde Sletten skal tirsdag 16. april fortelle om sine krigsseilerforeldre, Fern Alberta Sunde (f. Blodgett, bildet i bakgrunnen) og Gerner Havig Sunde. Bildet er fra da hun ble intervjuet om morens innsats av Oddvar Schjølberg i Landeskogen Peace Center i 2021. Foto: Magne Haugland

Begge foreldrene til Fern Sunde Sletten var krigsseilere. Førstkommende tirsdag, 16. april, forteller hun om deres innsats på Kirketorget i Farsund.

– Vi ønsker alle velkommen til en spennende kveld i serien tirsdagstema. Denne kvelden har lokalhistorisk tilsnitt, samtidig som den henger sammen med verdenshistoriske hendelser. Vi regner med stor interesse også denne kvelden, sier sokneprest i Farsund menighet, Henning Huseby Jansen.

Mangeårig lærer ved Farsund ungdomsskole, Fern Sunde Sletten, vil denne kvelden fortelle og vise bilder fra innsatsen foreldrene hennes gjorde som krigsseilere under 2. verdenskrig.

Moren Fern Alberta Sunde (f. Blodgett) var født i Canada og hun ble gift med Gerner Havig Sunde fra Farsund. Hun seilte som telegrafist og han som skipsfører under hele 2. verdenskrig. Utallige ganger krysset de Atlanteren både i konvoi og alene, om bord i Farsundsbåten «MS Mosdale». Båten fikk tilnavnet «Lykkelige Mosdale», siden den aldri ble torpedert.

– Sammen med tusenvis av andre norske sjøfolk bidro Fern og Gerner sterkt til at utfallet av 2. verdenskrig ble som det ble, påpeker soknepresten.

Fern vil også fortelle fra en markering som ble holdt for noen år siden i Canada, på morens hjemsted. Der står det nå en byste av den heltemodige telegrafisten.

For to år siden fikk plassen mellom Backes bu og Farøybroa i Farsund navnet «Fern Sundes plass», for å hedre den første kvinnelige telegrafisten på alliert side, som etter krigen altså bosatte seg i Farsund. Moren var i sin tid også mottaker av Kaperprisen for sin innsats.

– I tillegg til Ferns foredrag, blir det frisk sang av Farsund Shantykor. Som vanlig blir det også en helt enkel kveldsmat og litt kaffi i pausen. Arrangementet er gratis, og det tas opp kollekt til dekning av utgifter til temakveldene, opplyser Henning Huseby Jansen videre.

Kvelden arrangeres av Farsund menighet i samarbeid med Kulturbokhandelen Norli, som denne kvelden vil selge ei bok fra Vest-Agder Museet med tittelen «Kvinner - Historier om Agder-kvinner». Forsidebildet viser krigshelten Fern sammen med flere av mannskapet om bord på en båt, og inni boka er det en lengre artikkel om hennes store innsats under krigen.

Svein Morten Havaas

Kristen antisemittisme er tema

Martin Gellein (50), assisterende redaktør i Norge IDAG og snart ansatt i Ordet og Israel, er foredragsholder i Lyngdal kirkesenter mandag 15. april.

«Kristen antisemittisme - før og nå» er tema når Med Israel for Fred (MIFF) Lister inviterer til foredrag i Lyngdal kirkesenter mandag 15. april.

Foredragsholder er Martin Gellein (50). Han har tidligere arbeidet i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, og er nå assisterende redaktør i avisen Norge IDAG. Onsdag 1. mai starter han i ny stilling i Ordet og Israel. Geillein er utdannet sosionom og teolog.

– Foredraget vil ha et fokus på erstatningsteologien og kristen antisemittisme - helt fra kirkefedrenes dager, via reformasjonen og fram til vår tid. Han vil også løfte fram hvordan dette kommer til uttrykk i Norge, både før og nå, skriver Eldbjørg Grøvan i en pressemelding fra arrangøren MIFF Lister.

– Dette er viktig fordi den som ikke lærer av historien ofte gjentar den, uttaler Gellein selv i pressemeldingen.

– Jeg ser fram til å holde et foredrag som avslører hvor grusom denne siden av kristendommens og Norges historie er, i en tid der vi ser antisemittismen blomster i mange grimme fasetter, fortsetter han.

Ifølge MIFF Lister aktualiseres temaet også gjennom en ny rapport som Den norske kirke og Mellomkirkelig råd nettopp fikk overlevert. Utredningen, som et utvalg har jobbet med i tre år, beskriver forholdet mellom den norske kirke og jødedom og jøder. Her rettes det kritikk mot en rekke praksiser i den norske kirke og også kritikk av enkeltpersoners uttalelser.

– Det blir åpnet for kommentarer og spørsmål etter foredraget, skriver Grøvan, som også kan love servering av kaffe og kaker.

Svein Morten Havaas

Leder allsang på Nortun

John Stanley Martinsen er klar for allsangtime på Nortun på Lista søndag 14. april. Foto: Cecilie Nilsen

Lista Ungdomslag har invitert trubadur John Stanley Martinsen til å stå for en allsangtime på Nortun førstkommende søndag, 14. april.

Trubaduren fra Vestbygda på Lista har nylig stått fram som entertainer med allsidig repertoar med topplåter fra flere tiår tilbake.

Han opptrer med gitar og sang og tekstene blir synlige på skjerm slik at alle kan synge med.

– Vi kan vente oss sanger av Kim Larsen, Smokie, Freddy Kalas, Bjørn Eidsvåg med flere. Vi er på vei inn i en allsangbølge, sier Tor Steinar Fromreide i Lista Ungdomslag optimistisk, og fortsetter:

– Tidligere i år hadde vi en visekveld med frivillig allsang som skapte god stemning. Det ga mersmak til så samle folk til nytt fellessang-arrangement. Denne gang består repertoaret mer av poplåter som vil være kjent for mange.

Kaffe og kaker serveres etter allsangen på Nortun søndag, før Lista Trekkspillklubb spiller opp til dans.

Svein Morten Havaas

Lokalhistorie i Framtidsbygget

Den pensjonerte læreren og rektoren, John B. Jacobsen, har skrevet to populære lokalhistoriske bøker. Onsdag tar han utgangspunkt i den siste, «Ifrå daler til Vipps», når han holder foredrag i Framtidsbygget på Borhaug. Foto: Privat

Førstkommende onsdag, 10. april, er forfatter av to lokalhistoriske bøker, John B. Jacobsen, gjest i Framtidsbygget på Borhaug.

John B. Jacobsen har gitt ut flere bøker med lokalhistorisk innhold. «I lyset av fyren» beskriver omtrent alle folk i Vestbygda, bosatt så nær Lista fyr at fyrlyset kan treffe boligen. I boka «Ifrå daler til Vipps» beskriver han handel og kultur i Vestbygda. Tittelen viser spranget i tid, og boka tar opp alle de virksomheter som er og har vært i bygda.

Onsdagens foredrag tar utgangspunkt i den sistnevnte boka.

– Jacobsens bok er ei bygdebok hvor han har samlet utallige bilder og forteller historier om og fra de som drev butikk og næringsvirksomhet i Vestbygda fra ca 1875 til 2018. Det fremkommer i boka at Vestbygda til tider var nærmest selvforsynt med alle de ulike virksomhetene som var i bygda, sier Ann Kristin Stave i arrangementskomiteen.

John B. Jacobsen er oppvokst på Vågsvoll, midt i fyrlyset. Han har vært lærer og rektor og opptatt av lokalhistorie med flere populære utgivelser. Denne boka har han lagt opp som en vandring gjennom bygda. På onsdag vil han fortelle om de mange virksomhetene som har vært gjennom denne perioden i Vestbygda.

– Det blir en kveld med mye lokalhistorie og vi håper mange har lyst til å høre John selv fortelle. John er en god historieformidler med mye kunnskap om bygda. Som vanlig blir det servering av mat og mulighet for hyggelig prat, sier Stave.

Forsiden på boka «Ifrå daler til Vipps». Foto: Privat
Lars Erik Larsen

Vandreutstilling på bibliotek

Utstillingen STING skal vises på de fleste bibliotekene i Agder. Den handler om rekonstrueringen av den nye mannsdrakten i Vest-Agder. Denne måneden er utstillingen lagt til Eiken.

- Dette er et historisk tilbakeblikk i drakttradisjon og håndverk, heter det i en pressemelding.

Det er Agder fylkeskommune ved Agder fylkeskommune avdeling Kultur, idrett og frivillighet, Vestagder Husflid AS og Norges Husflidslag som har samarbeidet om utstillingen.

- Lokalt er dette et samarbeid mellom Hægebostad husflidslag, Tingvatn fornminnepark og biblioteket i Hægebostad, sier Anne Turid Nøkland ved Hægebostad og Eiken folkebibliotek.

Lars Erik Larsen

Viser tekstilkunst ved fyret

«Midt i tingene» er tittelen på utstillingen som åpner i Kunstpunkt Lista ved Lista fyr førstkommende lørdag, der Anne Karin Jortveit viser tekstilkunst.

Jortveit arbeider tredimensjonalt og med tekstil. De siste årene har hun fordypet seg i, og eksperimentert med håndspinning, veving og plantefarging. I hennes arbeider blir det langsomme tekstile håndverket, interessen for materialer og uroen over tilstandene i naturen flettet sammen i et direkte og røft formspråk.

– «Midt i tingene» ønsker å si noe om hvordan det kan oppleves å manøvrere seg i nåtidas sammenfiltrede og uoversiktlige virkelighet. De tekstilbaserte arbeidene i utstillingen forsterker dette. De har alle noe uavsluttet og kanskje foruroligende ved seg, som om de er på vei mot noe som ennå ikke fullt og helt har funnet sted, heter det i en utsendt pressemelding om utstillingen i Kunstpunkt Lista, sendt ut av galleriets daglige leder, Erlend Helling-Larsen.

Kunstverkene

I galleriet vil det blant annet bli vist en tekstilmontasje fra 2012 som gradvis, og nærmest usynlig, synker sammen. Det samme vil en vevd skulptur som ser ut som den har blitt forlatt midt i prosessen, og et tekstarbeid i punktskrift, uleselig for de fleste, men som likevel bærer på et slags budskap. Et annet kunstverk som vises er sammenrullede vevnader stappet inn i en boks, som i påvente av å kunne bli brukt om en nødsituasjon skulle oppstå.

– I stedet for å gå til de store fortellingene, tar Jortveit gjerne utgangspunkt i randsoner og utkanter, både konkret og i overført betydning, der det sårbare, oversette og minimale gjerne finnes. Der noe viktig kan være i ferd med å gå tapt når vår oppmerksomhet dras i mer iøynefallende retninger, påpeker daglig leder i Kunstpunkt Lista, Erlend Helling-Larsen i pressemeldingen.

Miljøbevisst

Anne Karin Jortveits ståsted som miljøbevisst kunstner er preget av et humanistisk og litterært perspektiv.

– Hun arbeider mest med det metaforiske og eksistensielle og mindre med det naturvitenskapelige og dokumentariske. Uavhengig idé og uttrykk blir det hun gjør tili en bærekraftig tankegang. For henne er kunsten et sted å være, tenke og handle fra som omfavner både estetikk og etikk, påpeker Helling-Larsen.

Anne Karin Jortveit er født og oppvokst i Kristiansand og bor nå i Ås. Hun arbeider både i Ås og Oslo. Hun er utdannet ved Statens kunstakademi, Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus og Exeter College of Art and Design. Hun har blant annet stilt ut på Akershus Kunstsenter, Kunstbanken Hamar, Buskerud Kunstsenter og Soft Galleri,og hun har deltatt på kollektive utstillinger som Høstutstillingen, Østlandsutstillingen og Sørlandsutstillingen.

Utstillingen, som altså åpner førstkommende lørdag 6. april, og vises til og med søndag 12. mai, er støttet av Norsk Kulturfond

Svein Morten Havaas

Menigheten har kjøpt dette Vilhelmsen-maleriet

Dette maleriet i formatet 125x250 akryl på plate av Audgunn Vilhelmsen, bosatt i Farsund, er innkjøpt av Lista menighet for utsmykking av Langhuset i Vanse. Foto: Alfred Vaagsvold

Lista menighet har anskaffet et stort maleri av Audgunn Vilhelmsen til utsmykking av menighetshuset Langhuset i Vanse.

Maleriet er 250x125 centimeter og malt i akryl på plate.

– Bildet viser skapelsesberetningen i ekte naiv fremstilling. Mens naivisme som stilart prøver å etterligne opprinnelig kunst. er naiv kunst, selv ekte og opprinnelig uten etterligning. Dette kalles ofte ousider art, opplyser Alfred Vaagsvold, som i mange år har vært kunstkurer for Vilhelmsen.

Han forklarer litt om hvordan den lokale kunstneren fra Lista jobber.

– Når Audgunn Vilhelmsen tegner og maler folk og andre levende vesener, begynner hun alltid med øynene. De ser på den som ser på bildet uansett hvor i rommet betrakteren er. Selv blomstene ser på deg. Det skaper en aktivitet mellom den som lager bildet, bildet selv og den som ser det, helt i tråd med den kristne skapertro som sier: Skapt for å skape.

Billedkunst har fulgt den kristne kirke i alle år. Den har vært brukt til å fremstille det ord har kommet til kort med.

– Audgunn Vilhelmsens kunst stråler av skaperglede. Det smitter. Første gang dette bildet ble vist, var i skogen i fjor sommer på Varbak under Farsund Folk Festival. Nå er dette det første bildet du ser når du kommer inn i hovedrommet i Langhuset på prestegården i Vanse, opplyser Alfred Vaagsvold.

Svein Morten Havaas

Inviterer til jakt på påskeegg og salmer

Dirigent Bryan D. Breidenthal og sangerne i Vanse Guttekor - Deo Gloria er klare for jakt på påskeegg og salmer i Framtidsbygget på Borhaug påskeaften. Foto: privat

Påskeaften - lørdag 30. mars - arrangerer korskolen til Vanse guttekor en «påskeegg- og -salmejakt» for første gang.

Arrangementet er en mini-aktivitetsdag som kombinerer lek og salmesang for barn og voksne.

– Deltakerne får blant annet lære en gresk-ortodoks påskeegglek og noen kjernesalmer for påsken. Disse salmene har vært kjent gjennom generasjoner, men de er kanskje best kjent blant foreldre og besteforeldre i vår tid, uttaler korets dirigent, Bryan D. Breidenthal i en utsendt pressemelding.

Arrangementet er gratis og holdes i Framtidsbygget ved Vestbygda kapell på Borhaug. Vanse guttekor arrangerer tiltaket i samarbeid med Lista menighet. Det er åpen for alle uansett kjønn eller alder, men barn under fem år må ha med foreldre, og alle må melde seg på innen langfredag formiddag. Det er plass til rundt 20 deltakere.

Arrangementet er en del av korets prosjekt «Syng Sammen! på tvers av generasjoner», som fikk økonomisk støtte fra fylkeskommunen for å hjelpe barn og ungdom lære salmer som tidligere generasjoner kan.

Vanse guttekor har gjennomgått en omorganisering det siste året for å inkludere flere i korsangens gleder. «Korskolen til Vanse guttekor» er et nytt tilbud for alle uansett kjønn eller alder. Korskolen arrangerer enkelte mini-kurs og aktivitetsdager slik som denne og sommerens «Singing Together» på Lista. Men Vanse Guttekor—Deo Gloria forblir organisasjonens kjernevirksomhet og konsertkor med ukentlige øvelser for gutter og menn.

– Vi har allerede doblet antall medlemmer siden omorganisering og vi håper at enda flere blir med, avslutter Bryan D. Breidenthal.

Svein Morten Havaas

Pasjonskonsert med stumfilm

Korsfestelsesscene fra den legendariske, klassiske stumfilmen «King of kings» fra 1927 av Cecille B. Demille. Scener fra filmen vises i Frelserens kirke til «live» orgelmusikk langfredag. Foto: Fra filmen

Langfredag - fredag 29. mars - holdes den tradisjonsrike pasjonskonserten i Frelserens kirke. Også i år med stumfilm-visning om Jesu korsfestelse og oppstandelse.

Det er organisten i Frelserens kirke, Wim Treurniet, som står for orgelmusikken langfredag.

– Langfredag er den dagen i kirkeåret der vi minner at Jesus ble dømt til døden på et kors til frelse for oss mennesker. Disse dramatiske hendelsene er blitt til inspirasjon av mange kunstnere både i billed kunst i form av malerier, film og musikk, uttaler han i en utsendt pressemelding om arrangementet.

Konserten langfredag skal inneholde Jesu korsfestelse og oppstandelse fra døden gjennom visning av avsnitt fra den legendariske, klassiske stumfilmen «King of kings» fra 1927 av Cecille B. Demille.

– Som «filmmusikk» skal jeg fremføre utvalgte verk fra 18. til og med 20. århundre «live» på Frelserens kirkes flotte Reil-orgel, opplyser Treurniet.

Organist Wim Treurniet spiller på Frelserens kirkes Reil-orgel langfredag, 29. mars. Foto: Svein Morten Havaas
Lars Erik Larsen

Viser film om Supernova-massakren

Filmen «Supernova» vises på Lyngdal kirkesenter mandag 18. mars på en samling i regi av MIFF Lister. Foto: Fra filmen

Mandag 18. mars inviterer MIFF Lister til åpent møte på Lyngdal kirkesenter med visning av filmen om massakren på Supernova-festivalen 7. oktober i Israel.

– Dokumentarfilmen gir et gripende innblikk i noe av hva som skjedde denne dagen hvor blant annet 364 unge festdeltakere ble myrdet og 40 tatt som gisler til Gaza, sier Eldbjørg Grøvan i Med Israel For Fred (MIFF) Lister.

Filmen varer under en time. Den har hebraisk tale og er tekstet på engelsk.

– De mest grafiske scenene er sladdet, og den må ikke forveksles med råopptakene fra 7.oktober som israelske myndigheter viste til medier og politikere, påpeker Grøvan.

I tillegg til filmen deltar Daniel Aweida, som har tjenestegjort for Israel Defence Forces i Gaza, på møtet.

– Han bor i Vennesla med kone og to små døtre. Daniel er 28 år og var innkalt til forsvaret i Israel samme dag som krigen startet. Han måtte forlate sin familie, men var aldri i tvil – han var klar for å kjempe for landet sitt, sier Eldbjørg Grøvan.

I forkant av samlingen blir det avholdt årsmøte for MIFF Lister samme sted. Arrangørene lover også enkel bevertning.

Åse Astri Bakka

Strikkekino for første gang tirsdag

Tirsdag kveld arrangerer Farsund kino strikkekino for aller første gang.

Det serveres kaffe og kaker, og:

- Vi har dempet lys og lyd på i salen slik at strikkeglade kan se film og strikke på samme tid. Vi ønsker med dette å nå ut til et bredere publikum som ellers sitter hjemme og ønsker et annerledes tilbud, opplyser kinosjef Tommy Staaby.

Han håper tilbudet blir tatt godt imot, slik at kinoen også i fremtiden kan arrangere strikkekino som et tilbud ut til Farsunds befolkning.

- Den lille salen er mer enn halvutsolgt allerede. Kjempegøy! skriver Staaby i en epost til avisen tirsdag formiddag.

Filmen som skal vises, er den norske filmen «Ibelin», som handler om gameren Mats Steen som døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel.

- Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats over hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, på banebrytende vis. «Ibelin» er en hybriddokumentar - hvor ekte spillhendelser er rekonstruert. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra tusenvis av sider med rollespill-logger i World of Warcraft. I tillegg får vi se unike arkivopptak fra oppveksten og intervjuer med flere av vennene Mats fikk gjennom spillet, heter det om den kritikerroste og prisvinnende filmen.

Ruben Duvold

Cirkus Arnardo returnerer til Lyngdal

Sirkusdirektør Are Arnardo skal igjen lede forestillingen som hyller det hans bestefar startet for 75 år siden. Foto: Fridgeir Walderhaug

14. til 17. mars skal Cirkus Arnardo holde sirkusforestillinger ved Å barneskole i Lyngdal. Den nye forestillingen markere sirkusets 75-årsjubileum.

Sirkusshowet skal vare i 75 minutter, grunnet jubileet, og skal inneholde alt fra klovner, til sjonglering og ballerina med dans på stram line, reklamerer sirkusdirektør Are Arnardo i en pressemelding.

– I år har vi ikke bare én, men hele tre klovner som skal sørge for å låse opp latterdørene. Og det er snakk om klovner med hver sine lange humørfylte CVer, sier sirkusdirektøren.

Han legger til at sirkuset også vil by på internasjonal underholdning på turnéen:

– Jeg kan jo trekke fram «Kenya Boys». En gruppe livlige karer fra Kenya som entrer manesjen med fart og rytmer fra første sekund. Dette er publikumsyndlinger som også serverer akrobatikk og limbodans av det svært brennende slaget.

Cirkus Arnardo har lagt opp til seks forestillinger i Lyngdal fra torsdag til søndag, før de tar turen videre til Stavanger og fortsetter sin turné.

Også i fjor var Cirkus Arnardo i Lyngdal, og valgte dette året å ta turen tilbake igjen. Nå med et ekstra jubileumsshow, som i følge Are Arnardo byr på noen tilbakeblikk og minner som har gledet mange i 75 år.

– Det forplikter, men samtidig gir det oss en stor glede. For som bestefar sa; «Den største gleden en kan ha, er å gjøre andre glad», påpeker sirkusdirektøren.

I år som i fjor skal fjerdegenerasjons Arnardo være med i forestillingen med sine diabolos. Arne Otto Luigi Folco Arnardo har imponert også internasjonalt, med å vinne en «Cirkus Friends Award» i Praha i fjor. Sirkusdirektør og far Are Arnardo sier han har planlagt et enda bedre show i år.

– Luigi har utviklet sitt nummer med diabolos, og han har virkelig fått fart på både triks og elementer i det å betjene flere diabolos samtidig, i høy fart, forteller han.

– Vi kan med hånden på hjertet si at den «sjekklisten» er komplett, og vel så det. I god Arnardo-tradisjon, avslutter Are Arnardo.

Lars Erik Larsen

Kjent sanger holder konsert i kirkesenteret

Foto: Artist

Den kjente og kjære svenske, kristne sangeren Roland Utbult holder konsert i Lyngdal kirkesenter fredag 15. mars.

Helt fra starten av sin karriere tilbake til midt på 1970 tallet har han turnert flittig i Norge. Ikke minst er han kjent for sitt samarbeid med Oslo Gospel Choirs dirigent, Tore Aas, som har produsert flere av Utbults produksjoner. Mange av Utbults sanger blir brukt av norske kor som for eksempel «Till vår Gud», «En sång innom mig», og «Till himlen når vår sång».

Sommeren 2020 utga Roland Utbult sin siste utgivelse med tittelen «Langs vägen». Det er en personlig utgivelse med tekster som omhandler egen sorg og glede og hans kristne tro. Innspillingen ble gjort i Nashville.

I mars i 2020 ble Roland lagt inn på sykehus i Stockholm med Covid 19-smitte. Det ble tre tøffe uker i sykesenga, hvor han måtte kjempe seg tilbake til livet.

De siste årene har det blitt mindre med turneer i Skandinavia siden Roland nå er valgt inn i den svenske Riksdagen.

Det er nok mange som har sett musikkserien «Alle tiders sanger» som er sendt på mange TV-kanaler. Serien er spilt inn i Nashville med mange norske og svenske sangere, og der var Roland Utbult en markant sanger.

Fredag 15. mars har han altså konsert i Lyngdal kirkesenter.

– Vi har stor forventning til at dette kan bli en flott konsert med en god blanding av gamle kjente sanger og nye utgivelser, uttaler Knut Foss på vegne av arrangørene. ​