Har du tips, ønske om omtale eller innspill til denne feeden, kan du sende disse til redaksjon@lister24.no

Svein Morten Havaas

Inviterer til jakt på påskeegg og salmer

Dirigent Bryan D. Breidenthal og sangerne i Vanse Guttekor - Deo Gloria er klare for jakt på påskeegg og salmer i Framtidsbygget på Borhaug påskeaften. Foto: privat

Påskeaften - lørdag 30. mars - arrangerer korskolen til Vanse guttekor en «påskeegg- og -salmejakt» for første gang.

Arrangementet er en mini-aktivitetsdag som kombinerer lek og salmesang for barn og voksne.

– Deltakerne får blant annet lære en gresk-ortodoks påskeegglek og noen kjernesalmer for påsken. Disse salmene har vært kjent gjennom generasjoner, men de er kanskje best kjent blant foreldre og besteforeldre i vår tid, uttaler korets dirigent, Bryan D. Breidenthal i en utsendt pressemelding.

Arrangementet er gratis og holdes i Framtidsbygget ved Vestbygda kapell på Borhaug. Vanse guttekor arrangerer tiltaket i samarbeid med Lista menighet. Det er åpen for alle uansett kjønn eller alder, men barn under fem år må ha med foreldre, og alle må melde seg på innen langfredag formiddag. Det er plass til rundt 20 deltakere.

Arrangementet er en del av korets prosjekt «Syng Sammen! på tvers av generasjoner», som fikk økonomisk støtte fra fylkeskommunen for å hjelpe barn og ungdom lære salmer som tidligere generasjoner kan.

Vanse guttekor har gjennomgått en omorganisering det siste året for å inkludere flere i korsangens gleder. «Korskolen til Vanse guttekor» er et nytt tilbud for alle uansett kjønn eller alder. Korskolen arrangerer enkelte mini-kurs og aktivitetsdager slik som denne og sommerens «Singing Together» på Lista. Men Vanse Guttekor—Deo Gloria forblir organisasjonens kjernevirksomhet og konsertkor med ukentlige øvelser for gutter og menn.

– Vi har allerede doblet antall medlemmer siden omorganisering og vi håper at enda flere blir med, avslutter Bryan D. Breidenthal.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Svein Morten Havaas

Pasjonskonsert med stumfilm

Korsfestelsesscene fra den legendariske, klassiske stumfilmen «King of kings» fra 1927 av Cecille B. Demille. Scener fra filmen vises i Frelserens kirke til «live» orgelmusikk langfredag. Foto: Fra filmen

Langfredag - fredag 29. mars - holdes den tradisjonsrike pasjonskonserten i Frelserens kirke. Også i år med stumfilm-visning om Jesu korsfestelse og oppstandelse.

Det er organisten i Frelserens kirke, Wim Treurniet, som står for orgelmusikken langfredag.

– Langfredag er den dagen i kirkeåret der vi minner at Jesus ble dømt til døden på et kors til frelse for oss mennesker. Disse dramatiske hendelsene er blitt til inspirasjon av mange kunstnere både i billed kunst i form av malerier, film og musikk, uttaler han i en utsendt pressemelding om arrangementet.

Konserten langfredag skal inneholde Jesu korsfestelse og oppstandelse fra døden gjennom visning av avsnitt fra den legendariske, klassiske stumfilmen «King of kings» fra 1927 av Cecille B. Demille.

– Som «filmmusikk» skal jeg fremføre utvalgte verk fra 18. til og med 20. århundre «live» på Frelserens kirkes flotte Reil-orgel, opplyser Treurniet.

Organist Wim Treurniet spiller på Frelserens kirkes Reil-orgel langfredag, 29. mars. Foto: Svein Morten Havaas
Lars Erik Larsen

Viser film om Supernova-massakren

Filmen «Supernova» vises på Lyngdal kirkesenter mandag 18. mars på en samling i regi av MIFF Lister. Foto: Fra filmen

Mandag 18. mars inviterer MIFF Lister til åpent møte på Lyngdal kirkesenter med visning av filmen om massakren på Supernova-festivalen 7. oktober i Israel.

– Dokumentarfilmen gir et gripende innblikk i noe av hva som skjedde denne dagen hvor blant annet 364 unge festdeltakere ble myrdet og 40 tatt som gisler til Gaza, sier Eldbjørg Grøvan i Med Israel For Fred (MIFF) Lister.

Filmen varer under en time. Den har hebraisk tale og er tekstet på engelsk.

– De mest grafiske scenene er sladdet, og den må ikke forveksles med råopptakene fra 7.oktober som israelske myndigheter viste til medier og politikere, påpeker Grøvan.

I tillegg til filmen deltar Daniel Aweida, som har tjenestegjort for Israel Defence Forces i Gaza, på møtet.

– Han bor i Vennesla med kone og to små døtre. Daniel er 28 år og var innkalt til forsvaret i Israel samme dag som krigen startet. Han måtte forlate sin familie, men var aldri i tvil – han var klar for å kjempe for landet sitt, sier Eldbjørg Grøvan.

I forkant av samlingen blir det avholdt årsmøte for MIFF Lister samme sted. Arrangørene lover også enkel bevertning.

Åse Astri Bakka

Strikkekino for første gang tirsdag

Tirsdag kveld arrangerer Farsund kino strikkekino for aller første gang.

Det serveres kaffe og kaker, og:

- Vi har dempet lys og lyd på i salen slik at strikkeglade kan se film og strikke på samme tid. Vi ønsker med dette å nå ut til et bredere publikum som ellers sitter hjemme og ønsker et annerledes tilbud, opplyser kinosjef Tommy Staaby.

Han håper tilbudet blir tatt godt imot, slik at kinoen også i fremtiden kan arrangere strikkekino som et tilbud ut til Farsunds befolkning.

- Den lille salen er mer enn halvutsolgt allerede. Kjempegøy! skriver Staaby i en epost til avisen tirsdag formiddag.

Filmen som skal vises, er den norske filmen «Ibelin», som handler om gameren Mats Steen som døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel.

- Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats over hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, på banebrytende vis. «Ibelin» er en hybriddokumentar - hvor ekte spillhendelser er rekonstruert. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra tusenvis av sider med rollespill-logger i World of Warcraft. I tillegg får vi se unike arkivopptak fra oppveksten og intervjuer med flere av vennene Mats fikk gjennom spillet, heter det om den kritikerroste og prisvinnende filmen.

Ruben Duvold

Cirkus Arnardo returnerer til Lyngdal

Sirkusdirektør Are Arnardo skal igjen lede forestillingen som hyller det hans bestefar startet for 75 år siden. Foto: Fridgeir Walderhaug

14. til 17. mars skal Cirkus Arnardo holde sirkusforestillinger ved Å barneskole i Lyngdal. Den nye forestillingen markere sirkusets 75-årsjubileum.

Sirkusshowet skal vare i 75 minutter, grunnet jubileet, og skal inneholde alt fra klovner, til sjonglering og ballerina med dans på stram line, reklamerer sirkusdirektør Are Arnardo i en pressemelding.

– I år har vi ikke bare én, men hele tre klovner som skal sørge for å låse opp latterdørene. Og det er snakk om klovner med hver sine lange humørfylte CVer, sier sirkusdirektøren.

Han legger til at sirkuset også vil by på internasjonal underholdning på turnéen:

– Jeg kan jo trekke fram «Kenya Boys». En gruppe livlige karer fra Kenya som entrer manesjen med fart og rytmer fra første sekund. Dette er publikumsyndlinger som også serverer akrobatikk og limbodans av det svært brennende slaget.

Cirkus Arnardo har lagt opp til seks forestillinger i Lyngdal fra torsdag til søndag, før de tar turen videre til Stavanger og fortsetter sin turné.

Også i fjor var Cirkus Arnardo i Lyngdal, og valgte dette året å ta turen tilbake igjen. Nå med et ekstra jubileumsshow, som i følge Are Arnardo byr på noen tilbakeblikk og minner som har gledet mange i 75 år.

– Det forplikter, men samtidig gir det oss en stor glede. For som bestefar sa; «Den største gleden en kan ha, er å gjøre andre glad», påpeker sirkusdirektøren.

I år som i fjor skal fjerdegenerasjons Arnardo være med i forestillingen med sine diabolos. Arne Otto Luigi Folco Arnardo har imponert også internasjonalt, med å vinne en «Cirkus Friends Award» i Praha i fjor. Sirkusdirektør og far Are Arnardo sier han har planlagt et enda bedre show i år.

– Luigi har utviklet sitt nummer med diabolos, og han har virkelig fått fart på både triks og elementer i det å betjene flere diabolos samtidig, i høy fart, forteller han.

– Vi kan med hånden på hjertet si at den «sjekklisten» er komplett, og vel så det. I god Arnardo-tradisjon, avslutter Are Arnardo.

Lars Erik Larsen

Kjent sanger holder konsert i kirkesenteret

Foto: Artist

Den kjente og kjære svenske, kristne sangeren Roland Utbult holder konsert i Lyngdal kirkesenter fredag 15. mars.

Helt fra starten av sin karriere tilbake til midt på 1970 tallet har han turnert flittig i Norge. Ikke minst er han kjent for sitt samarbeid med Oslo Gospel Choirs dirigent, Tore Aas, som har produsert flere av Utbults produksjoner. Mange av Utbults sanger blir brukt av norske kor som for eksempel «Till vår Gud», «En sång innom mig», og «Till himlen når vår sång».

Sommeren 2020 utga Roland Utbult sin siste utgivelse med tittelen «Langs vägen». Det er en personlig utgivelse med tekster som omhandler egen sorg og glede og hans kristne tro. Innspillingen ble gjort i Nashville.

I mars i 2020 ble Roland lagt inn på sykehus i Stockholm med Covid 19-smitte. Det ble tre tøffe uker i sykesenga, hvor han måtte kjempe seg tilbake til livet.

De siste årene har det blitt mindre med turneer i Skandinavia siden Roland nå er valgt inn i den svenske Riksdagen.

Det er nok mange som har sett musikkserien «Alle tiders sanger» som er sendt på mange TV-kanaler. Serien er spilt inn i Nashville med mange norske og svenske sangere, og der var Roland Utbult en markant sanger.

Fredag 15. mars har han altså konsert i Lyngdal kirkesenter.

– Vi har stor forventning til at dette kan bli en flott konsert med en god blanding av gamle kjente sanger og nye utgivelser, uttaler Knut Foss på vegne av arrangørene. ​

Lars Erik Larsen

Hardingfele, poesi og refleksjoner om livet

Poet og forfatter Stein Versto (t.v.) og spelemann Per Anders Buen Garnås på hardingfele holder konserten «Tuntreet» i Kulturbokhandelen Norli Farsund fredag 15. mars. Foto: Knut Utler

Farsund Folk Festival fortsetter sitt vårprogram i konsertserien «FOLK på Vandring», med den poetiske og klangfulle konserten «Tuntreet» i Kulturbokhandelen fredag 15. mars.

På denne konserten får publikum oppleve en av våre fremste hardingfelespillere Per Anders Buen Garnås sammen med poet og forfatter Stein Versto. Siden det faste tilholdsstedet Backes Bu fremdeles er under oppussing, har arrangørene altså gått i ledtog med et svært passende spillested for poesi og folkemusikk, nemlig Kulturbokhandelen Norli Farsund.

Hjemlig

– I poesikonserten «Tuntreet» står ordene og tonene i sentrum. Konserten veksler mellom solo hardingfelespill og diktlesing, krydret med kortfattede refleksjoner om livet og poesien, der både alvoret og det mindre alvorlige får rom, forteller Lars Jakob Rudjord i Farsund Folk Festival. Ordet tun har med det hjemlige å gjøre. Tunet er stedet der husene rammer inn og skaper rom, og midt på tunet står treet. Ord og spill vil kretse rundt dette bildet – i vid forstand.

Konserten ble først framført som en del av Telemarkfestivalen i Bø i 2023, til stor begeistring for publikum som var tilstede.

Gleder seg

I Farsund arrangeres konserten i samarbeid med Sørnorsk Folkemusikksenter, og artistene er på en lengre turné med denne produksjonen på Sørlandet denne våren.

– Nå gleder vi oss til å få hardingfelespill og poesi av ypperste klasse til Farsund, og vi tror denne konserten er interessant for mange, enten man er interessert i ordets kunst, tradisjonsmusikk eller begge deler! avslutter Lars Jakob Rudjord.

Aktørene

Per Anders Buen Garnås er spelemann, utdannet ved Spelemannsskulen ved Ole Bull Akademiet på Voss, og ble under Folkelarm i 2022 kåret til «Årets folkemusiker». Han har vunnet Landskappleiken på hardingfele fire ganger, han har vunnet Folkelarm-prisen to ganger, og han har vært nominert til Spellemannprisen tre ganger.

Stein Versto fra Vinje i Telemark er forfatter og lyriker, oversetter og spelemann. Han debuterte som forfatter med novellesamlingen «Ho blei borte i trappene» i 1990, som han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Senere har han gitt ut tre diktsamlinger, roman og en prosabok om folkemusikk og utvandring. Han har også skrevet essays og en rekke sangtekster tonesatt av norske artister, blant dem Odd Nordstoga.

Marlene Nilsen

Disse skal representere Lyngdal under fylkesfestivalen i UKM

Bandet "Genie Runabout" er an av dem som gikk videre til UKM Fylkesfestivalen som arrangeres i Evje Foto: Marlene Tollaksen Nilsen

Etter lørdagens fremvisning i Kulturhuset under UKM Lyngdal, er det nå bestemt hvem som har gått videre til fylkesfestivalen 26-27 april, som arrangeres i Evje.

Disse ungdommene vil representere Lyngdal under fylkesfestivalen:

Scene:

  • Ragna Jordal Øye (13): «Uten tittel» / Høytlesing fra egen bok

  • Benjamin Nøtland (14), Celin Larsen (14) og Eivind Salvesen Moe (14): «Polka pizzicato» / 6-hendig piano

  • Ninni Adine Lillelid (18): «Ninni og hennes venner» / Buktaling med Ninni og Enida

  • Egill Úlfar Tómasson Kvaran (16): Jugdement day» / Sang

  • Genie Runabout: «Kjøreturen» / Band med selvskrevet låt. Bandet består av: vokalist, Josefine Sveindal (16), trommis Markus Stordal (17), bassist Mathias Vårdal (16), gitarist Simen Eikeland (16) og gitarist Torvald Stulien Lauen (16)

Kunst:

  • Anne-Karete Andreassen Staaby (16): «Fruit Bowl», Akrylmaling på lerret

  • Annica Elena Georgescu (16): «Uten tittel», Skulptur

Arrangør for UKM Lyngdal, Pål Fosso informerer på e-post til Lister24 at alle deltakerne har fått beskjed om hvem som er videre.

Svein Morten Havaas

Besøk fra Midtøsten på Zion

Pastor Kahil fra Amman i Jordan gjester Zion Vanse torsdag 14. mars. Foto: Privat

Pastor Kahil fra Amman i Jordan og Pastor Moody fra Kairo i Egypt besøker pinsemenigheten Zion, Vanse torsdag 14. mars.

Pastor Kahil er også biskop, opplyser pastor Kjell Haltorp.

– I Amman hjelper de og underviser tusenvis av flykninger som kommer fra Syria og Irak. Det er gripende å se at barn, voksne og gamle får hjelp og kommer til troen på Jesus, skriver Haltorp i en pressemelding.

Pastor Moody i Kairo har vært visepresident for Assemblies of God i Egypt.

– Han har stor tillit og favør. Når Reach The Nations har sin årlige pastor-konferanse i Egypt, er det han som er kontaktpersonen. I 2023 var det samlet mer enn 500 ledere fra over 20 forskjellige kirkesamfunn. Jeg må også nevne at et egyptisk TV selskap var til stede under hele konferansen og sendte live som nådde flere millioner arabere over hele Midtøsten, opplyser Haltorp.

Adele Hansen, misjonær i Beirut, Libanon, deltar også på møtet.

– Hun er en frimodig ung kvinne som når mange mennesker med evangeliet i Beirut. Hun har også lært seg arabisk, understreker Kjell Haltorp.

Birger Wroldsen, Peter og Kjell Haltorp og Glenn Rasmussen vil også delta i møtet. De to pastorene fra Midtøsten skal også delta på møter i Moria i Grimstad fredag 15. mars og i Sørlandskirken i Arendal lørdag 16. og søndag 17. mars.

Pastor Moody fra Kairo i Egypt gjester Zion Vanse torsdag 14. mars. Foto: Privat
Svein Morten Havaas

Dobbel dose Drangsholt

Forfatter og litteraturprofessor Janne Stigen Drangsholt (49) bokbades i Lyngdal kulturhus torsdag 7. mars - og holder foredrag samme sted på kvinnedagen fredag 8. mars. Foto: Tommy Ellingsen

Når forfatter og litteraturprofessor Janne Stigen Drangsholt (49) gjester Lyngdal kulturhus for tredje gang, gjør hun det dobbelt.

– Det blir dobbel dose Drangsholt denne gangen. Først med bokbad torsdag 7. mars - og deretter ved at hun deltar på Litterær lønsj på selveste kvinnedagen, sier Petter Røren, som selv skal stå for bokbadet av den kloke og morsomme damen fra Sandnes torsdag kveld.

Janne Stigen Drangsholt (f. 1974) er professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Stavanger. Hun debuterte i 2011 med romanen «Humlefangeren» og har siden hatt stor suksess med sine romaner om Ingrid Winter.

Hun er også kjent for NRK-podkastene «Janne og Jostein-show» og «Kjente bøker på fire minutter», der sistnevnte inspirerte henne til å skrive sakprosaboken «Fra Shakespeare til Knausgård. 66 klassikere du naturligvis har lest». Dette konseptet er også kjent som egen spalte i NRK-programmet «Utakt». «Janne og Jostein-show» holder hun sammen med NRK-journalist Jostein Gjertsen. Denne presenteres som «et referansetungt idélaboratorium» og tar for seg samtidskulturen, samtidig som den ser på de lange litteraturhistoriske, kulturelle og idéhistoriske linjene som har ført oss dit hvor vi er idag. Podkasten er blitt sendt som radioprogram i NRK P2.

Som forfatter er hun altså mest kjent for romanene om akademikaren Ingrid Winter.

– Det er alltid spennende å bli med inn i Ingrid Winters makeløse univers, sier Petter Røren, som ser fram til et nytt bokbad i Skreli amfi.

På kvinnedagen 8. mars er «Kropp, kjønn og joggesko» Drangsholts tema i samme sal. Det beskrives om et tankevekkende kortforedrag, som hun blant annet holdt på Kapittelfestivalen i 2019. Det annet kjønn, House of cards, Nattsvermeren, Rocky og Skjønnhetsmyten er blant stikkordene for foredraget.

– Drangsholt er en travel kvinne med mange jern i ilden. Men hun har sagt flere ganger at hun har to favorittsteder utenom Sandnes - og det er Lyngdal og Farsund! Vi er veldig glad for at hun også kunne stille på kvinnedagen. Arrangementet blir Lyngdal biblioteks markering av den dagen, avslutter Petter Røren.

Svein Morten Havaas

Biskopen til Framtidsbygget

Biskop Stein Reinertsen skal snakke om temaet «Røtter» når han gjester Framtidsbygget i Vestbygda kapell onsdag 6. mars. Foto: Olav Hoel

Biskop Stein Reinertsen er gjest på arrangementet «Onsdag i Framtidsbygget» i Vestbygda kapell på Borhaug kommende onsdag 6. mars.

– Etter mange år som sokneprest er Stein godt kjent og han kjenner mange her i Farsund. Nå er han vår alles biskop, men vi i Vestbygda kjenner vi han også som vår gode nabo. Han har hus i Grettestø, med utsikt til storhavet like ved Lista fyr og han behersker listadialekten! Turgåere kan gjerne møte han og kona Marit langs Listastrendene, i Marka eller i Vågsvollvika med fuglekikkert og kamera. Noen ganger møter vi dem i kapellet selv om det ikke er visitas. Da har de funnet sine plasser i benkeradene blant oss andre, uttaler Åsa Skogen Vaagsvold i arrangørkorpset for de populære onsdagssamlingene i Framtidsbygget - tilbygget til Vestbygda kapell.

Stein Reinertsen har sterke røtter på Lista.

– Med far som kom fra Skollevoll, mor fra Vollan og nære slektninger bosatt her vest, er ikke Lista et hvilket som helst sted for han. Vi er veldig glade for at han takket ja til invitasjonen om å være sammen med oss denne uka på onsdag i Framtidsbygget, sier Skogen Vaagsvold.

Temaet som biskopen skal snakke om denne onsdagskvelden er nettopp «Røtter».

– Kvelden avsluttes med kveldsmat og prat og alle er velkomne! avslutter Åsa Skogen Vaagsvold.

Svein Morten Havaas

Holder konsert med sin tidligere lærer

Gitarist Reino Ilkama og trompetist Sigurd Olsen holder konsert i Frelserens kirke i Farsund sammen med et band bestående av lokale musikere søndag 3. mars. Foto: privat

Den lokale trompetisten Sigurd Olsen har med seg sin tidligere lærer Reino Ilkama på gitar når det inviteres til konsert i Frelserens kirke søndag 3. mars.

– Konserten har kommet til fordi jeg gikk på jazz- og storbandlinjen ved Agder folkehøgskole i 1986 til 1987. Der hadde jeg Reino som lærer. I noen år etter det spilte vi sammen i et kristiansandsbasert band. For fire år siden treftes vi tilfeldigvis igjen. Vi har spilt sammen et par ganger etter det, forteller Sigurd Olsen.

Søndag er det altså duket for en hel konsert med de to musikerne. De har fått med seg et lokalt band bestående av Arne Marthinsen på piano, Edgar Vegge på bass og Kjell Håkon Aalvik på trommer.

– Vi spiller flotte melodier kombinert med improvisasjon. Noen av artistene vi spiller låter fra er Sting, Joni Mitchel, Lennon/ McCartney, Elvis Costello og Miles Davis. Låter som Eleanor Rigby av Lennon/ McCartney blir gjort litt funky. Fragile av Sting blir gjort med en latin-groove. Almost Blue av Elvis Costello blir en jazz-ballade og Joni Mitchells Both Sides Now blir en modaljazz versjon, opplyser Sigurd Olsen.

– Mye fin musikk på en god times konsert, oppsummerer han.

Svein Morten Havaas

Americana-konsert i kulturhuset

Americana-artisten Haugland har med seg band med lokale medlemmer når han spiller opp i Lyngdal kulturhus fredag kveld. Foto: Pressebilde

Artisten Haugland har med seg et band med lokale medlemmer når han fredag 1. mars inviterer til konsert i Lyngdal kulturhus.

Haugland, det vil si Tor Johan Haugland, er en rutinert singer-songwriter, bosatt i Mandal, og er ute med ferskt norskspråklig album, «På vei».

Med hjelp av et band med sterk tilknytning til Lister-regionen presenteres albumet, pluss noen låter til, i kulturhuset fredag Tre av fire musikere i bandet er lokale: Tor Arve Barøy (el.gitar, pedal steel, weisserborn), Daniel Collett (trommer) og Erling Andreas Gundersen (bass). I tillegg stiller også marnardølen Gard Nergaard (fele, mandolin og lap steel), mest kjent som folkemusiker.

– Albumet mitt er produsert av velkjente Freddy Holm i Halden, blant landets fremste produsenter og musikere innenfor americana (pop, rock, country, viser/folk), skriver artisten Haugland selv i en utsendt pressemelding før konserten.

Han viser til at albumet har fått flotte anmeldelser, jevnlig radiospilling på flere stasjoner - deriblant NRK P1, Ordentlig Radio og Radio Lyngdal - og oppnådd bra streamingtall.

– Det har ikke minst vanket mye skryt for tekstene til låtene. Både album og enkeltlåter er kommet med på ulike lister over både årets norske album og årets låter for 2023. Øyvind Rønning, mangeårig musikkanmelder i Dagbladet, var blant dem som plasserte albumet på sin favorittliste for 2023, påpeker Tor Johan Haugland.

I vinter og vår turnerer mandalitten med band rundt i landet, og skal blant annet også spille i Stavanger, Langesund og Oslo. Men først er det Lyngdal kulturhus fredag kveld.

Lars Erik Larsen

Arrangerer vårmarked

Lørdag 9. mars blir det igjen Prestegårdsmarked i Vanse.

- Denne lørdagen blir det som tidligere salg av håndlagede varer og produkter fra lokale produsenter på Lista. Det vil bli salg av flotte treprodukter, håndarbeider, såper, smykker, interiørprodukter, bilder, egg, honning, syltetøy, saft og mye annet, skriver Helene Tunheim Tjørn i en epost til Lister.

Det blir også salg av mat og salg av lodd denne dagen.

- Vi håper på yrende liv, god stemning og mange frammøtte! skriver Tjørn.

Olav Hoel

Deltar på Tirsdagstema-samling

ilgrimsprest Einar Vegge kommer førstkommende tirsdag til et nytt tirsdagstema på Kirketorget i Farsund. Foto: Amanda Gerhardsen Vollen/ Berre

Tirsdag kommer Einar Vegge, som er pilgrimsprest for Kystpilgrimsleden, til Kirketorget i Farsund for å delta på Tirsdagstema.

Vegge er født og oppvokst i Farsund, og han skal ha lang erfaring som pilgrimsprest i Nidaros. I slutten av januar i år ble han derimot innsatt som pilgrimsprest for Kystpilgrimsleden, med base i Bergen. Det er i kraft av denne jobben han nå tar turen til Farsund og Tirsdagstema på Kirketorget i Farsund.

– Han viser oss, gjennom poesi og teologiske refleksjoner, hva pilegrimserfaringer kan gi. Boka «Inntoning - pilgrim i poesi og teologi» som kom ut i 2023, beskriver hvordan en gammel trospraksis får nytt liv i vår tid.

Et tiår med møter langs pilegrimsledene til Nidaros danner grunnlag for tekstene Einar har skrevet, skriver sokneprest Henning Huseby Jansen i Farsund menighet i en pressemelding.

Boka skal være illustrert av Siv Brobakken.

– Bildene hennes gjør dette til en vakker bok. Hennes kunst gir overraskende blikk inn i naturens rikdom. Denne boka utfordrer, og kan forvandle liv, skriver Huseby Jansen.

Han opplyser at kvelden blir arrangert i samarbeid med Kulturbokhandelen Norli.

– Organist Wim Treurniet vil bidra med musikk, og det blir som vanlig enkel kveldsmat. Det er gratis inngang, og kollekt til dekning av utgifter, skriver Huseby Jansen.

Lars Erik Larsen

Åpner «fargerik og annerledes» utstilling

Foto: Privat

Det er Anette Rosenberg fra Vanse som skal ta plass i Galleri Gulbrandsen i Flekkefjord i mars.

Hun har blant annet utdanning fra Kunst- og designuniversitetet i Gøteborg og fra Kunst- og designhøyskolen i Bergen.

- Kunstnerskapet undersøker fortrengningen av klimatrusselen, og hvordan paradoksale handlinger oppstår i forsøk på å skape etisk balanse. Med en viss ironi, spiller kunstneren på forbruk og forfengelighet. Hun etterstreber å bruke, overskuddsmaterialer og naturmaterialer i sine verk, skriver Sigrid Nordstoga i Flekkefjord kunstforening i en pressemelding.

- Dette er en fargerik og annerledes utstilling i kunstforeningen som er vel verdt et besøk, mener Nordstoga.

Utstillinga åpner lørdag 2. mars.

Det er leder for samlingene i Kunstsilo, Else-Brit Kroneberg, som skal stå for åpningen av utstillingen.

Bjørn Oddvar Hoel

Vil ha Musikkrådet opp å gå igjen

Musikk er viktig i mange anledninger. Foto: Privat

Farsund Musikkråd kaller inn til årsmøte torsdag 28.februar i Kantina på Husan.

- Hovedsaken med årsmøtet er å få Musikkrådet opp å gå igjen. Farsund Musikkråd vil være en felles paraply for alle som driver med musikk i kommunen, skriver Steinar Reinertsen i en epost til Lister24.

- Det gjelder både for korps, kor, sangere, små og større grupper, utøvere i alle aldre. Ja, egentlig alle som driver med noe som har med musikk å gjøre i kommunen, fortsetter han.

Musikkrådet vil være et samleorgan for spørsmål og saker som omhandler musikk, bistå i relevante saker, og være et talerør inn mot kommunen.

Det oppfordres til stort og bredt oppmøte for å favne flest mulig grupper og sjangre

Svein Morten Havaas

Lederbesøk på jubileumsfest

Leder i Med Israel For Fred (MIFF), Conrad Myrland, skal holde foredrag på mandagens jubileumsfest i Lyngdal kirkesenter. Foto: MIFF

Med Israel For Fred (MIFF) Lister er ti år. Organisasjonens leder Conrad Myrland deltar når jubileet feires med festkveld i Lyngdal kirkesenter mandag 19. februar.

– Det er i år ti år siden MIFF Lister ble egen lokalforening. Tidligere var vi underlagt MIFF Kristiansand. Det skal vi feire med denne festkvelden, sier Eldbjørg Grøvan i lokalforeningen.

Mandag kveld blir det litt tilbakeblikk med bilder og videosnutt og hilsener, lover hun.

– Vi får besøk av Conrad Myrland, lederen for vår organisasjon. Han var med på MIFF Listers første møte og vil holde foredrag mandag med tittelen: «Hvordan Norge har sviktet Israel etter 7. oktober», fortsetter Grøvan.

Linda Stålesen Brottveit vil dessuten delta med sang.

– Hun er nettopp kommet hjem fra Israel og vil gi et lite inntrykk fra sitt opphold der, sier Eldbjørg Grøvan.

Det vil bli dekket langbord med kaffe og gode kaker. Og det loves også en aldri så liten utlodning.

– Vi trenger å samle israelsvenner for å støtte det eneste demokratiet i Midtøsten, landet som igjen kjemper for sin overlevelse. Vi trenger også å bli oppdatert fra Israels ståsted. Det er blant annet rakettangrep mot sivilbefolkningen i Israel hver dag fra flere fronter, noe vi hører lite om i våre medier, påpeker Eldbjørg Grøvan avslutningsvis.

Lars Erik Larsen

Lyngdølen i NATO holder foredrag

Arvid Halvorsen kommer "hjem" for å holde foredrag. Foto: Privat

Oberst og nestkommanderende i den norske militærmisjonen (MMB) i NATOs hovedkvarter i Brussel, Arvid Halvorsen, holder foredrag i Lyngdal kirkesenter mandag 26. februar.

Tidlig i januar kunne man lese følgende i Lister og på Lister24: «Da avisens redaktør var på et besøk på NATOs hovedkvarter i Brussel på en redaktørforeningstur i høst, ble han overraskende møtt av en pen lyngdalsdialekt. Det viste seg å være Arvid Halvorsen fra Lyngdal».

– Nå kommer denne mannen til Lyngdal. Mandag 26.februar vil han holde et foredrag på Lyngdal kirkesenter. Foredraget har tema: «Med krig i Europa, hva er NATOs rolle i den nye sikkerhetspolitiske verden», opplyser Ivar Damman i en pressemelding på vegne av arrangørene i Lyngdal menighet.

Arvid Halvorsen er oberst og arbeider som nestkommanderende i den norske militærmisjonen (MMB) i Brussel. Sammen med andre ansatte representerer han Norge og den norske forsvarssjefen i NATO- hovedkvarteret.

– I denne jobben befinner han seg midt aktuelle diskusjoner om den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden. Det er både spennende og skremmende, påpeker Damman.

– Russlands invasjon av Ukraina for to år siden, satte NATO på en ny prøve. Sikkerhetspolitisk befinner vi oss i dag i en høyst kritisk situasjon, mener Halvorsen selv.

Dette og mere til vil han utdype i sitt foredrag. Det vil bli etterfulgt av mulighet til å stille spørsmål.

– Dette blir en tankevekkende kveld, understreker Ivar Damman, som håper mange vil ta turen til kirkesenteret og få med seg foredraget.

Svein Morten Havaas

Utflyttet farsundsmann til Framtidsbygget

Prest og misjonær Ivar Sandnes - utflyttet farsundsmann - er gjest i Framtidsbygget på Borhaug onsdag 14. februar. Foto: Geir Myre

«En misjonerende kirke» er temaet på Onsdagskveld i Framtidsbygget på Borhaug kommende onsdag 14. februar. Gjest denne gangen er prest Ivar Sandnes.

Han er født og oppvokst i Farsund, sønn av Thomas og Tordis Sandnes som mange fra Farsund vil huske. Ivar er prest og sammen med kona Heidi, har han vært misjonær i Ekvador, utsendt av Santalmisjonen.

Hjemme i Norge har han vært prest i Vennesla. Nå er han ansatt som misjonskonsulent på Bispekontoret for Agder og Telemark.