Rekker av fakler lyste opp frostkvelden utenfor Vanse kirke. Fra åpne luker i kirketårnet lød julemusikk allerede på utsiden. I våpenrommet luktet det julegløgg. Og de to julekledde jentene Vida Mathingsdal og Asuda Dlshad Khorsheed delte ut en godtepose til alle ved inngangen. Allerede ved ankomst ble man varm.

Vida Mathingsdal og Asuda Dlshad Khorsheed delte ut godteposer ved inngangen. Foto: Cecilie Nilsen
En festpyntet Vanse kirke ble rammen for en drøm av en julekonsert: Vår drøm om jul. Foto: Cecilie Nilsen

– En stor ære

– Så stas at det er full kirke. Vi håper dere kommer med senka skuldre og er klare for å få skikkelig julestemning, smilte Synnøve Aanensen da hun ønsket velkommen til julekonserten «Vår drøm om jul» lørdag kveld.

Se videoer fra konserten lenger ned i saken!

– Denne konserten her er det en stor ære å få lov til å ha her i Vanse. Historien bak den er at vi var i Sarons dal i sommer. Vi tok oss en tur til Farsund, for det er så koselig her. Vi var oppe i gata her, da vi hørte noen som ropte. Det var Kjetil som spurte om hun kunne ta et bilde sammen med meg. Så kom Torgeir. Da spurte de om vi ikke skulle hatt en konsert her og foreslo Vanse kirke. Før kvelden var omme fikk jeg melding om at de hadde hatt møte i arrangementskomiteen. Da var kirka booket, sa Aanensen.

Denne konserten her er det en stor ære å få lov til å ha her i Vanse.

Synnøve Aanensen hadde med seg bandet sitt til Vanse kirke for å skape julestemning lørdag. Foto: Cecilie Nilsen
Skapte julestemning: Synnøve Aanensen. Foto: Cecilie Nilsen

– Det ligger mange timer bak denne konserten. Så jeg kjenner litt på prestisjeangst, for de har lagt så mye bak kvelden.

Julestemning

Arrangørene hadde inngått samarbeid med både Hageland og Rema 1000. Hageland hadde pyntet kirken etter alle kunstens regler. Inne i alterringen var det til og med et roterende juletre.

På vakreste vis fremførte Aanensen «Nå tennes tusen julelys», «Betlehem du vesle by», «O helga natt», «Vuggesang til julen», «Himlen i min favn» og «Mitt hjerte alltid vanker» - for å nevne noen.

I tillegg til Aanensen var Bente Torgersen med som gjesteartist, med sin vakre countrystemme. Foto: Cecilie Nilsen
I tillegg til Aanensen var Bente Torgersen med som gjesteartist, med sin vakre countrystemme. Foto: Cecilie Nilsen

I tillegg til Aanensen var Bente Torgersen med som gjesteartist, med sin vakre countrystemme.

Bente Torgersen kommer opprinnelig fra Kvinesdal, men har ikke bodd i bygda på 25 år. Hun har sunget countrylåter offentlig siden hun var om lag 15 år.

Også Oddbjørn Stakkeland fra Fjotland, pianist, trompetist, komponist og for tiden kulturskolerektor i Kvinesdal, bidro på konserten - på trompet.

Oddbjørn Stakkeland spilte trompet. Foto: Cecilie Nilsen
Margrethe Østhassel leste juleevangeliet på vakkert vis. Foto: Cecilie Nilsen

Margrethe Østhassel leste juleevangeliet på vakkert vis.

Midt i konserten ble det spilt opp til gospel. Seks lokale korister ble med på scenen, blant annet Torgeir Haukjem selv. Sammen med Synnøve Aanensen sang de både «It’s christmas», «Go, tell it on the mountain» og «Jesus oh what a wonderful child».

Sammen med Synnøve Aanensen sang de lokale koristene både «It’s christmas», «Go, tell it on the mountain» og «Jesus oh what a wonderful child». Foto: Cecilie Nilsen
Synnøve Aanensen og Torgeir Haukjem. Foto: Cecilie Nilsen
Lokale sangere og Synnøve Aanensen laget skikkelig gospelstemning på scenen. Foto: Cecilie Nilsen
Lokale sangere og Synnøve Aanensen laget skikkelig gospelstemning på scenen. Foto: Cecilie Nilsen

– Julens budskap

Størst applaus fikk Aria Andreassen-Haukjem og Torgeir Haukjem etter å ha sunget solo på «En stjerne skinner i natt».

Aria Andreassen-Haukjem sang solo på «En stjerne skinner i natt». Foto: Cecilie Nilsen
Aria Andreassen-Haukjem og Torgeir Haukjem sang solo på «En stjerne skinner i natt». Foto: Cecilie Nilsen
«En stjerne skinner i natt» fikk stor applaus. Foto: Cecilie Nilsen
Aria Andreassen-Haukjem trakk vinneren på loddene som ble delt ut ved inngangen, med god hjelp fra Torgeir. Foto: Cecilie Nilsen

– Da Kjetil ringte og snakka om denne konserten, skjønte jeg fort at det ikke handlet om penger. Det er risikosport å arrangere konsert på Listalandet - det er ikke garanterte penger. Det var ikke penger eller applausen som drev de, men ønsket om å formidle julens budskap til flest mulig. At Listalandet skal få del i julas budskap, sa Lloyd Tryland, og forklarte at konserten også er menighetens måte å synge jula inn på.

Det var ikke penger eller applausen som drev de, men ønsket om å formidle julens budskap til flest mulig.

– Jeg håper dette var den første av en årelang tradisjon, sa Lloyd Tryland. Foto: Cecilie Nilsen

– Jeg håper dette var den første av en årelang tradisjon, sa han og ga arrangementskomiteen utfordringen om å fortsette tradisjonen frem til Vanse kirkes 1000-års feiring om 15 år.

– Vi synes dette var helt perfekt, helt som forventet. Oppmøtet og alt var helt nydelig. Dette er veldig gøy. Vi har brent for dette og jobbet med det siden juli. Takk til alle som kom, det var helt overveldende, sa Torgeir etter konserten.

Takk til alle som kom, det var helt overveldende.

Synnøve Aanensen hadde med seg bandet sitt til Vanse kirke for å skape julestemning lørdag. Foto: Cecilie Nilsen
Skapte julestemning: Synnøve Aanensen. Foto: Cecilie Nilsen

Publikum ble invitert til å bli med på allsang på både «Glade jul» og «Deilig er jorden». Sistnevnte var en verdig avslutning på en magisk konsert.

For deg som ikke var på konserten, eller vil oppleve konsertens siste sang en gang til. Her er video av «Deilig er jorden»:

Stemningen i kirken var magisk. Foto: Cecilie Nilsen
«Vår drøm om jul» trakk full kirke. Foto: Cecilie Nilsen
Synnøve Aanensen hadde med seg bandet sitt til Vanse kirke for å skape julestemning lørdag. Foto: Cecilie Nilsen
– Det var veldig fint å høre på. Initiativet var veldig bra, sa Isabel Elida Larsen og Pablo Reyna Monge. Foto: Cecilie Nilsen
Arrangementskomiteen samlet på ett brett: Torgeir Haukjem, Kjetil Andreassen, Aria Andreassen-Haukjem, Roy Araya-Pedersen, Antonio Araya-Pedersen og Vilde Pedersen. Foto: Cecilie Nilsen