Hovedbudskapet i utstillingen er en synliggjøring av krenkede barn som har vært utsatt for omsorgssvikt, vold og seksuelle overgrep, ifølge helsesøster i Kvinesdal kommune, Ingrid Omland Grimstad.

– Klær, sko og annet utstyr fra krenkende barn vil bli satt opp og det hører til en historie for hvert plagg. Samtlige elever fra og med 6. klasse til og med videregående skole skal besøke utstillingen. Utstillingen er også åpen for besøkende, uttaler hun.

Klær, sko og annet utstyr fra krenkende barn vil bli satt opp og det hører til en historie for hvert plagg.

I TILLEGG til utstillingen, som skal stå oppe i hele uke 11, blir det seminar for ansatte i skole, barnehage, PPT, helsestasjon, politi, barnevern, legesenter, ABUP Flekkefjord, familievernkontoret og psykisk helse med samme tema 13. mars.

Det er Siri Søftestad som holder foredraget, som også skal fortelles til foreldre senere samme kveld. Søftestad er sammen med Øyvind Aschjem initiativtaker til «Hvis klær kunne fortelle»-utstillingen og står bak reddesmå.no, et nettverk av fagfolk, politikere og privatpersoner fra ulike samfunnsarenaer som gir sin støtte til arbeidet for å bekjempe vold, overgrep og omsorgssvikt mot barn.

«TUSENVIS av barn bruker kreftene sine på å beskytte seg mot vold, overgrep og omsorgssvikt i egne hjem. De lever bemerkelsesverdig tause med sine katastrofehemmeligheter, men er ofte fryktelig redde. Verken privatpersoner, det offentlige hjelpe- og rettsapparat eller de statlige myndigheter har skaffet tilstrekkelig hjelp til de små, redde barna. De fleste får ikke nødvendig beskyttelse før de er påført betydelig skade, skader som ofte varer hele livet.» står det på nettsiden.

«Hovedfokuset vårt er på de minste barna, fordi tidlig intervenering er viktig, og fordi disse barna på alle måter og i alle sammenhenger er de mest sårbare. Når barns foresatte av ulike grunner ikke greier sitt omsorgsansvar må gode mennesker gjøre det de kan for å trygge barns oppvekstvilkår», står det videre.