Erlend Berge har reist landet på kryss og tvers for å fange opp motiver fra de mange bedehusene som finnes . Det har blitt en bok av noen av bildene. Denne boka er utrolig godt mottatt og har ført til mange flersiders medieoppslag i blant annet Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.

– Ett av motivene som var tatt fra bedehuset Sion på Gyland, ble kåret til Årets bilde i Åpen klasse. Et annet bilde er antatt til årets Høstutstilling. Det sier mye om fotograf Erlend Berge. Ikke bare er det fotografisk kunst, det er også på mange måter en fortelling om en hel bevegelse som har preget svært mange lokalsamfunn, sier Anders Mathias Larsen - en av de som står i bresjen for Tematorsdag-samlingene på Huset.

ERLEND Berge er til daglig fotojournalist i avisen Vårt Land og har blitt lagt merke til langt utover egne rekker. Med bobil og fotoutstyr dro han ut for å fange opp motiver fra mange bedehus som var i ferd med å forsvinne. Mange gamle bedehus er fremdeles fulle av liv, og mange blir fornyet for millioner, men hvert år blir også titalls bedehus nedlagt. Noen blir ominnredet, noen blir solgt til andre trossamfunn og noen blir revet. Det handler om fraflytting, nye kommunikasjoner, men også om tider og arbeidsformer som endrer seg.

Berge har besøkt mange bedehus også i vår region. Han har blant annet vært i Gyland og i Loshavn og vi får også portretter og fortellinger om bedehusfolk som var med å åpne dørene.

– De fleste har et forhold til sitt lokale bedehus, både på godt og på vondt. Uansett så vil denne kvelden på Huset gi en unik innsikt i en kultur som har preget store deler av landet vårt. Her er noe for alle, for de som er foto-, og kunstinteressert og for de som bare vil se en kjent kultur gjennom en fotolinse. Billedforedraget vil garantert gi rom for mange refleksjoner og gode samtaler, mener Anders Mathias Larsen.

Erlend Berge har også med seg boken sin med tittelen «Sjå eg kjem snart». Det blir mulighet for å skaffe seg signerte utgaver.

ANNA Eikeland skal synge, Terje Lauen spiller trekkspill og den entusiastiske lederen Hans Olav Stangborli stiller med sin kontrabass på denne temasamlingen. Sanger av Alf Prøysen og Åge Samuelsen og flere andre står på repertoaret.

Kveldstankene er det Jan Ståle Grøtteland som står for. Han er i dag familiekonsulent i Kvinesdal kommune, men har bakgrunn både som misjonær og frikirkepastor.