Inntektene fra basaren skal gå til Dina-stiftelsens arbeid for barn og unge i DR Kongo og Uganda.

Konferansier for kvelden blir Ann Mari Fossdal, Liknes barnekor skal synge og stiftelsens leder og grunnlegger Rune Edvardsen skal fortelle om omsorgslandsbyen i Uganda og synge et par sanger.

Det blir fire runder med åresalg og trekning av loddbok. I pausen blir det salg av kaffe, lapper og kaker, opplyser arrangørene i en utsendt pressemelding.

Oddny Iren Rafoss sørget for pakking av «snop-korgene». Foto: privat

Stor giverglede

Hovedgevinsten på loddboken er et reisegavekort på kr 10.000, -. I tillegg har Dina-basar fått donert en hagebenk, to entresett med inngravert logo til både Liverpool og Manchester United, to paller med ved, bålpanne, dukke med garderobe og strikkede klær. Det blir også ekstragaver som trekkes på loddboken. Det kan nevnes gavekort fra Color Line og Fjordline, gavekort fra treningssentrene, dobbelt vaffeljern, bærbar kullgrill, strikka pledd, oppladbar støvsuger og Lego City. Det er fortsatt mulig å kjøpe lodd på loddboken.

– Dina-basar har fått så mange flotte gevinster til åretrekningene, både fra butikker og fra privatpersoner. Vi er veldig takknemlige for alle gevinstene vi har fått donert, sier Inger Marie Egeland i arrangementskomiteen.

Pakking av gevinster til lørdagens basar. Fra venstre: Bjørg Torunn Lohne, Kari Janne Broadhurst og Linn Solbakken Ünal Foto: privat

Dina-sentrene

I snart 20 år har Dina-stiftelsen vært med på å gjøre en forskjell for voldtatte jentebarn i DR Kongo. I byene Goma og Bukavu i DR Kongo, har det blitt opprettet et mottakssenter, som tilbyr nødvendig medisinsk behandling og behandling av psykiske traumer. Jentene som flytter inn på sentrene er i alderen 2-18 år, og har alle blitt utsatt for seksuell vold.

– Dina-sentrene sørger for at jentebarna bor i trygge omgivelser og tilbyr 12 års skolegang, slik at jentene har mulighet til å ta seg arbeid eller starte på høyere utdanning, forteller Egeland.

Dina-stiftelsen har også startet med oppbygging av en omsorgslandsby i Mpigi, 40 km sørvest for hovedstaden Kampala i Uganda. Landsbyen har fått navnet «The Special Pearls of Africa», og skal bestå av 204 familieleiligheter, fellesboliger, servicesentre, skole og jordbruksområder. Foreldrene til barna vil få opplæring i hvordan de kan gi barna best mulig pleie og omsorg. Det vil bli ansatt terapeuter og psykologer, for å gi barna mest mulig hjelp.

– Fasilitetene vil ha livsløpsstandard med hjelpemidler, slik at området barna bor og oppholder seg på er tilrettelagt. Målet er at omsorgslandsbyen på sikt skal være selvstendig og selvforsynt, opplyser Inger Marie Egeland.

Ingen utelatt

Barn som er født med en funksjonshemning, enten av fysisk eller psykisk art, er en veldig sårbar gruppe i afrikanske land. Årsaken til dette er fordommer, holdninger, skam, stigma og utestengelse. Dette preger familiene som har et barn med funksjonsnedsettelse, og medfører at barna blir gjemt bort, mishandlet og kan til og med stå i fare for å bli ofret og dø. Dina-stiftelsens arbeid sørger for at disse barna kan vokse opp i et trygt miljø, sørger for medisinsk behandling og rehabilitering og tilpasset stimuli basert på det enkelte barns individuelle behov.

– Målet med Dina-stiftelsens arbeid er at ingen barn eller unge skal bli utelatt, fordi de er født med en funksjonsnedsettelse. Det er store forskjeller på hvilken hjelp disse barna får, avhengig av hvor de er født i verden, sier Egeland.

– Vi ønsker å gjøre en forskjell og håper på at mange finner veien til Kirken i Dalen, lørdag 21. oktober, avslutter hun.