Torsdag 9. november holder ølentusiast, ølbrygger og forfatter Lars Marius Garshol foredrag i Lyngdal kulturhus.

Lars Marius Garshol har skrevet en rekke bøker om øl og brygging. Han holder også jevnlig foredrag om temaet - både i utlandet og hjemme i Norge.

– Garshol er en stor kapasitet på området. Det er kanskje han som vet mest om øl i hele Norge, sier Petter Røren i arrangørkorpset på Lyngdal bibliotek.

Han syns også det er spennende at man kan få smaksprøver etter og under foredraget. I så fall trenger man egen billett for dette. Røren understreker at det er viktig at folk kjøper disse smaksbillettene så raskt som mulig slik at Garshol vet hvor mye han skal ta med seg.

– Øl har vært like viktig som brød i norsk folkekultur, sier Røren, og legger til:

– Øl var en nødvendig drikk til bryllup, gravøl og barnefødsler, men ølet var mye viktigere enn det. Brygget man dårlig øl kunne det ødelegge familiens rykte i generasjoner. Ølet var så viktig at det ble bokstavelig talt regnet som hellig, og ofret til forfedrenes ånder.

Som en «artigfakta» viser han også til landsloven til Magnus Lagabøte fra 1200-tallet.

– Der blir det slått fast at håndverkere som bygde skip skulle i tillegg til penger også få to liter øl om dagen, mens prester som arbeidet ved hospitalet som Lagabøte grunnla i Bergen skulle få utdelt tre liter!