Tidligere redaktør og medietopp Helge Simonnes holder foredrag om krigen mellom Russland og Ukraina i Lyngdal kulturhus førstkommende onsdag, 15. november.

– Mange kjenner nok Simonnes som redaktør i avisen Vårt Land i 25 år. Han har også vært ivrig skribent i andre aviser, og har skrevet flere bøker - blant annet «Trump, Gud og kirken» i 2021, forteller Petter Røren i arrangørkorpset ved Lyngdal bibliotek.

Simonnes, som også har vært styreleder i Norsk Presseforbund og Mediebedriftenes Landsforbund (MBL), besøkte Lyngdal og kulturhuset i fjor.

– Da fikk vi oppleve hvilken fremragende foredragsholder han er. Det var full sal den gang, og det er ingen grunn til å tro at det ikke samme vil skje på onsdag. Så ikke nøl med å skaffe deg en billett, lyder oppfordringen fra Røren.

Onsdagens arrangement har fri entré.

– På flere vis er det samme tema Simonnes tar opp denne gangen. Det handler om at religion og politikk kan være en farlig kombinasjon, sier Petter Røren.

Foredraget «Putins hellige krig» er basert på den ferske boken med samme tittel.

En hardt presset Vladimir Putin går Donald Trump en høy gang i å spille på religiøse følelser for å hente støtte fra den russiske befolkningen i hans uforsonlige krig mot Ukraina.

– I tett samarbeid med patriark Kirill bruker Putin hellige ikoner til å fremme russisk patriotisme og nasjonalisme. Samme metode ble benyttet av Josef Stalin under kampen mot nazismen i slaget om Stalingrad 1941. Diktatoren, som hadde stått for en beinhard forfølgelse av kirken, brukte religionen for alt det var verdt. Han sørget for at det undergjørende ikonet Vår Frue av Kazan ble hentet til kampsonen for å styrke moralen til de russiske soldatene. Nå gjør Putin noe av det samme i kamp mot «nazisme» og «satanisme», heter det i en pressemelding om foredraget.

– Foredraget gir innsikt i hvilken snedig strategi Putin over mange år har lagt for å få Den russisk-ortodokse kirke med på hans politiske prosjekt. Donald Trump ville gjøre USA stort igjen. Vladimir Putins politikk baserer seg på russkij mir-ideologien, nemlig at Russland og Den russisk-ortodokse kirke har et gudgitt oppdrag i å redde verden fra et åndelig og kulturelt forfall. Kampen mot Vesten er en vesentlig del av dette, lyder det videre.