– Alt skjer selvsagt innenfor lovlighetens grenser. Slakting på åpen scene er forbudt, og jeg kan forsikre folk om at her blir det ikke noe blod. Sauene er slaktet på forhånd, og på scenen vil slakterne partere skrottene og vise folk hva de forskjellige delene av sauen brukes til, sier Andy Syvertsen, som er formann i Handelshuset Kvinesdal og primus motor for arrangementet, som i over 50 år har vært en bygdefest uten like.

– DET BLIR LIV OG RØRE i vårt kompakte sentrum fra tidlig om morgenen til utpå ettermiddagen. Sauen er i fokus sammen med 60–70 utstillere. Lag og foreninger presenterer seg, og man kan kjøpe masse god mat; både norsk og utenlandsk. Vårt arrangement er en miniutgave av Dyrskuet i Lyngdal, men vi har gratis adgang, sier Andy Syvertsen.

Vårt arrangement er en miniutgave av Dyrskuet i Lyngdal, men vi har gratis adgang

God mat fra alle verdens kanter hører med på Mat og Sauesjået. Foto: Tom Arild Støle

Sauene blir bedømt av dommere og får sine premier. Hvor mange sauer som kommer til Kvinesdal på lørdag er Andy Syvertsen usikker på, men at det er ganske mange er sikkert.

FOR MEG ER en sau en sau, men folk må ikke være redde for å spørre dommerne om det er noe de lurer på om sauen. Dommerne liker å svare på spørsmål fra folk, sier Andy Syvertsen.

På scenen blir det flere musikalske innslag, blant annet blir det en aldri så liten Idol-konkurranse for barn og ungdom.

– Som på TV sitter dommerne og følger med og vil premiere de aller beste, sier Andy Syvertsen.

SYKKELKONKURRANSE for barn og loppemarked hører også med. Politiske partier vil nok også dukke opp med sine egne stands.

– Mannekeng-oppvisning er også populært. Bygdas forretninger får vist siste moter, og dette er noe folk liker og ser frem til, sier Syvertsen.

Mannekeng-oppvisningene trekker hvert år mye folk til scenen. Foto: Tom Arild Støle

SOM KJENT arbeides det med spenstige planer for Kvinesdal sentrum. En arkitekt-konkurranse er i gang. Blant annet planlegges nytt torg med tak over. Man ønsker å forsterke forbindelsen mellom land og vann, blant annet med rampe ned i vannet, et «teppe» fra rådhuset og ned til elven.

Det er satt ned en styringsgruppe, og Andy Syvertsen er med her som Handelshuset Kvinesdal sin representant.

– Vi har et digert telt med plass til 20–25 utstillere. Blant utstillerne her inne vil vi finne egen stand om planene for sentrum. Her kan folk komme å si sin mening. Positive og negative tanker mottas med takk, sier Andy Syvertsen.

Sykkelløp for barn hører også med og er et meget populært innslag. Foto: Mona Wikøren

HAN SER NATURLIG NOK ekstra mye på værmeldingen denne uken, for lørdagens folkefest er selvsagt væravhengig.

– Vi krysser fingre og tær hvert år og håper på oppholdsvær og sol. I øyeblikket ser meldingene bra ut for lørdagen, sier Andy Syvertsen.

Tidligere har Mat og Sauesjå trukket over 4.000 mennesker. Syvertsen håper på minst like mange på lørdag.

– Vi er alltid veldig spente, men jeg mener vi har et bredt og godt program som vil kunne glede folk fra hele Lister. Jeg vil oppfordre folk til å ta turen til Kvinesdal denne lørdagen. Dere vil garantert ikke angre, avslutter Andy Syvertsen.