Bandet «The Kiises» holder søndag 3. september det som betegnes som en konsertgudstjeneste både på Dyrskuet i Lyngdal og i Frelserens kirke i Farsund.

– Dette blir en annerledes og spennende gudstjeneste, sier sokneprest Henning Huseby Jansen om kveldsarrangementet i Farsund.

Det er organist i Lyngdal kirke, Kaldo Kiis, som koordinerer prosjektet og leder bandet som han selv spiller trombone i. Med seg i bandet har han også kona Margot som vokalist og sønnen Kardo på altsax.

Prosjektet er igangsatt på oppdrag fra Agder og Telemark bispedømme, med støtte fra Agder fylkeskommune og Landes begravelsesbyrå. Konsertgudstjenesten det har munnet ut i, beskrives som en blanding mellom en konsert og en gudstjeneste, som de har kalt «Amazing Grace». Denne gudstjenesten vil bli feiret i fem menigheter i Agder, og det hele startet med Trefoldighetskirken i Arendal under Arendalsuka. Søndag kommer de altså vestover, og starter med gudstjeneste under Dyrskuet om formiddagen, og deretter i Frelserens kirke i Farsund om kvelden.

Foruten nevnte Kaldo Kiis på trombone, består bandet av Tore Bråthen (trompet, flygelhorn og arrangementer), Kardo Kiis (altsax), Torstein Halvorsen (barytonsax), Emmanuel Waldron (piano), Erik Gunvaldsen (gitar), Edgar Vegge (bass), Kjell-Håkon Aalvik (trommer) og Margot Kiis (vokal).

– Gudstjenestedeltakerne vil få høre mange kjente salmer i andre arrangement enn vi er vant med, men alle tekstene vil som vanlig komme på skjerm for at menigheten kan synge med. I Farsund inviteres det også til nattverd under gudstjenesten, som selvsagt er åpen for alle, sier Henning Huseby Jansen.

Kveldsgudstjenesten i Farsund vil også bli strømmet på Farsund menighets Facebookside og YouTube-kanal, opplyser soknepresten.

Blåserekka i «The Kiises» i aksjon i Trefoldighetskirken i Arendal under Arendalsuka. Fra venstre: Kaldo Kiis, Tore Bråthen, Kardo Kiis og Torstein Halvorsen. Foto: Privat
Bandet «The Kiises» består av Erik Gunvaldsen (bak t.v., gitar), Emmanuel Waldron (piano), Edgar Vegge (bass), Torstein Halvorsen (barytonsax), Tore Bråthen (foran t.v., trompet, flygelhorn og arrangementer), Kaldo Kiis (trombone), Margot Kiis (vokal), Kardo Kiis (altsax) og Kjell-Håkon Aalvik (trommer). Foto: Privat
Olav Hoel

Deltar på Tirsdagstema-samling

ilgrimsprest Einar Vegge kommer førstkommende tirsdag til et nytt tirsdagstema på Kirketorget i Farsund. Foto: Amanda Gerhardsen Vollen/ Berre

Tirsdag kommer Einar Vegge, som er pilgrimsprest for Kystpilgrimsleden, til Kirketorget i Farsund for å delta på Tirsdagstema.

Vegge er født og oppvokst i Farsund, og han skal ha lang erfaring som pilgrimsprest i Nidaros. I slutten av januar i år ble han derimot innsatt som pilgrimsprest for Kystpilgrimsleden, med base i Bergen. Det er i kraft av denne jobben han nå tar turen til Farsund og Tirsdagstema på Kirketorget i Farsund.

– Han viser oss, gjennom poesi og teologiske refleksjoner, hva pilegrimserfaringer kan gi. Boka «Inntoning - pilgrim i poesi og teologi» som kom ut i 2023, beskriver hvordan en gammel trospraksis får nytt liv i vår tid.

Et tiår med møter langs pilegrimsledene til Nidaros danner grunnlag for tekstene Einar har skrevet, skriver sokneprest Henning Huseby Jansen i Farsund menighet i en pressemelding.

Boka skal være illustrert av Siv Brobakken.

– Bildene hennes gjør dette til en vakker bok. Hennes kunst gir overraskende blikk inn i naturens rikdom. Denne boka utfordrer, og kan forvandle liv, skriver Huseby Jansen.

Han opplyser at kvelden blir arrangert i samarbeid med Kulturbokhandelen Norli.

– Organist Wim Treurniet vil bidra med musikk, og det blir som vanlig enkel kveldsmat. Det er gratis inngang, og kollekt til dekning av utgifter, skriver Huseby Jansen.

Siste innlegg

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Lars Erik Larsen

Åpner «fargerik og annerledes» utstilling

Foto: Privat

Det er Anette Rosenberg fra Vanse som skal ta plass i Galleri Gulbrandsen i Flekkefjord i mars.

Hun har blant annet utdanning fra Kunst- og designuniversitetet i Gøteborg og fra Kunst- og designhøyskolen i Bergen.

- Kunstnerskapet undersøker fortrengningen av klimatrusselen, og hvordan paradoksale handlinger oppstår i forsøk på å skape etisk balanse. Med en viss ironi, spiller kunstneren på forbruk og forfengelighet. Hun etterstreber å bruke, overskuddsmaterialer og naturmaterialer i sine verk, skriver Sigrid Nordstoga i Flekkefjord kunstforening i en pressemelding.

- Dette er en fargerik og annerledes utstilling i kunstforeningen som er vel verdt et besøk, mener Nordstoga.

Utstillinga åpner lørdag 2. mars.

Det er leder for samlingene i Kunstsilo, Else-Brit Kroneberg, som skal stå for åpningen av utstillingen.

Bjørn Oddvar Hoel

Vil ha Musikkrådet opp å gå igjen

Musikk er viktig i mange anledninger. Foto: Privat

Farsund Musikkråd kaller inn til årsmøte torsdag 28.februar i Kantina på Husan.

- Hovedsaken med årsmøtet er å få Musikkrådet opp å gå igjen. Farsund Musikkråd vil være en felles paraply for alle som driver med musikk i kommunen, skriver Steinar Reinertsen i en epost til Lister24.

- Det gjelder både for korps, kor, sangere, små og større grupper, utøvere i alle aldre. Ja, egentlig alle som driver med noe som har med musikk å gjøre i kommunen, fortsetter han.

Musikkrådet vil være et samleorgan for spørsmål og saker som omhandler musikk, bistå i relevante saker, og være et talerør inn mot kommunen.

Det oppfordres til stort og bredt oppmøte for å favne flest mulig grupper og sjangre

Svein Morten Havaas

Lederbesøk på jubileumsfest

Leder i Med Israel For Fred (MIFF), Conrad Myrland, skal holde foredrag på mandagens jubileumsfest i Lyngdal kirkesenter. Foto: MIFF

Med Israel For Fred (MIFF) Lister er ti år. Organisasjonens leder Conrad Myrland deltar når jubileet feires med festkveld i Lyngdal kirkesenter mandag 19. februar.

– Det er i år ti år siden MIFF Lister ble egen lokalforening. Tidligere var vi underlagt MIFF Kristiansand. Det skal vi feire med denne festkvelden, sier Eldbjørg Grøvan i lokalforeningen.

Mandag kveld blir det litt tilbakeblikk med bilder og videosnutt og hilsener, lover hun.

– Vi får besøk av Conrad Myrland, lederen for vår organisasjon. Han var med på MIFF Listers første møte og vil holde foredrag mandag med tittelen: «Hvordan Norge har sviktet Israel etter 7. oktober», fortsetter Grøvan.

Linda Stålesen Brottveit vil dessuten delta med sang.

– Hun er nettopp kommet hjem fra Israel og vil gi et lite inntrykk fra sitt opphold der, sier Eldbjørg Grøvan.

Det vil bli dekket langbord med kaffe og gode kaker. Og det loves også en aldri så liten utlodning.

– Vi trenger å samle israelsvenner for å støtte det eneste demokratiet i Midtøsten, landet som igjen kjemper for sin overlevelse. Vi trenger også å bli oppdatert fra Israels ståsted. Det er blant annet rakettangrep mot sivilbefolkningen i Israel hver dag fra flere fronter, noe vi hører lite om i våre medier, påpeker Eldbjørg Grøvan avslutningsvis.

Lars Erik Larsen

Lyngdølen i NATO holder foredrag

Arvid Halvorsen kommer "hjem" for å holde foredrag. Foto: Privat

Oberst og nestkommanderende i den norske militærmisjonen (MMB) i NATOs hovedkvarter i Brussel, Arvid Halvorsen, holder foredrag i Lyngdal kirkesenter mandag 26. februar.

Tidlig i januar kunne man lese følgende i Lister og på Lister24: «Da avisens redaktør var på et besøk på NATOs hovedkvarter i Brussel på en redaktørforeningstur i høst, ble han overraskende møtt av en pen lyngdalsdialekt. Det viste seg å være Arvid Halvorsen fra Lyngdal».

– Nå kommer denne mannen til Lyngdal. Mandag 26.februar vil han holde et foredrag på Lyngdal kirkesenter. Foredraget har tema: «Med krig i Europa, hva er NATOs rolle i den nye sikkerhetspolitiske verden», opplyser Ivar Damman i en pressemelding på vegne av arrangørene i Lyngdal menighet.

Arvid Halvorsen er oberst og arbeider som nestkommanderende i den norske militærmisjonen (MMB) i Brussel. Sammen med andre ansatte representerer han Norge og den norske forsvarssjefen i NATO- hovedkvarteret.

– I denne jobben befinner han seg midt aktuelle diskusjoner om den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden. Det er både spennende og skremmende, påpeker Damman.

– Russlands invasjon av Ukraina for to år siden, satte NATO på en ny prøve. Sikkerhetspolitisk befinner vi oss i dag i en høyst kritisk situasjon, mener Halvorsen selv.

Dette og mere til vil han utdype i sitt foredrag. Det vil bli etterfulgt av mulighet til å stille spørsmål.

– Dette blir en tankevekkende kveld, understreker Ivar Damman, som håper mange vil ta turen til kirkesenteret og få med seg foredraget.

Svein Morten Havaas

Utflyttet farsundsmann til Framtidsbygget

Prest og misjonær Ivar Sandnes - utflyttet farsundsmann - er gjest i Framtidsbygget på Borhaug onsdag 14. februar. Foto: Geir Myre

«En misjonerende kirke» er temaet på Onsdagskveld i Framtidsbygget på Borhaug kommende onsdag 14. februar. Gjest denne gangen er prest Ivar Sandnes.

Han er født og oppvokst i Farsund, sønn av Thomas og Tordis Sandnes som mange fra Farsund vil huske. Ivar er prest og sammen med kona Heidi, har han vært misjonær i Ekvador, utsendt av Santalmisjonen.

Hjemme i Norge har han vært prest i Vennesla. Nå er han ansatt som misjonskonsulent på Bispekontoret for Agder og Telemark.

Svein Morten Havaas

Lokal skuespiller i ny, norsk film

- Vi i Kvinesdal kommune er stolte av Birgitte Larsens flotte skuespillerkarriere, sier kultur- og kinosjef, Jan Schou. Her er han fotografert sammen skuespilleren fra Feda som har en av hovedrollene i den nye, norske spillefilmen «SEX» som har kinopremiere fredag 1. mars. Foto: Privat

Skuespiller Birgitte Larsen fra Feda i Kvinesdal innehar en av hovedrollene i den nye, norske spillefilmen «SEX» som har kinopremiere fredag 1. mars.

Filmen vises blant annet på de lokale kinoene.

- Før den tid er filmen tatt ut til den prestisjetunge Filmfestivalen i Berlin i februar, opplyser Kvinesdals kinosjef, Jan Schou i en pressemeldingn.

«SEX» er den første filmen i Dag Johan Haugeruds trilogi «SEX, DRØMMER og KJÆRLIGHET». I tillegg til Birgitte Larsen har Jan Gunnar Røise og Torbjørn Harr hovedroller - de er aktuelle i rollene som Reiulf Steen og Kåre Willoch i NRK-serien «Makta».

Birgitte Larsen er fast ansatt på Nationaltheatret og spiller for tiden i den storslåtte forestillingen: «Jordbærstedet» sammen med blant annet Sverre Anker Ousdal fra Flekkefjord.

- Vi i Kvinesdal kommune er stolte av Birgitte Larsens flotte skuespillerkarriere og følger henne med argusøyne når det gjelder hennes opptredener på teater, film og andre kunstneriske scener. Derfor er det alltid stort å vise en ny film på vår lokale kino med vår egen skuespiller i en av hovedrollene, uttaler Jan Schou, som både er kultur- og kinosjef i Kvinesdal.

«SEX» beskrives som et varmt og undrende drama om to feiere som overrasker hverandre under lunsjen en dag. Den ene forteller at han takket ja til å ha sex med en annen mann, men stiller seg etterpå uforstående til at kona mener han har vært utro. Den andre bekymrer seg over en livaktig drøm der David Bowie ser på ham som en kvinne.

Jan Gunnar Røise og Torbjørn Harr spiller to feiere i filmen «SEX». Foto: Fra filmen
Olav Hoel

Revyen «Vill i Vesten!» til Lyngdal

Torsdag 8. februar kommer Han Innante til Lyngdal kulturhus med revyen «Vill i Vesten!».

– Han Innante, som tidligere er pensjonist, er på turne med venner. Denne gangen er det med revyen «Vill i Vesten», og de serverer humor, country, blue grass, viser, gospel og litt om utvandringa fra Norge til Amerika, skriver Torolf Nordbø, som også er kjent som Han Innante, i en pressemelding.

De som vil bidra under revyen er Han Innante/ Torolf Nordbø, Arne Nordbø, Sjur og «Folk Brothers», bestående av duoen Oskar Nordbø og Edvard «Borneo» Nordbø.

– Sjur spiller vaskebrett, smellstikker og banjo, og de har et lydnivå som passer alle! Duoen bak «Folk Brothers» er sønnene til Torolf Nordbø og er etablerte artister med egne sanger. De synger tostemt og spiller gitar, bass og munnspill. Stilen er melodiøs folk, country, blue grass og countryrock. Stilen minner om Everly Brothers og Eagels. De har begge høyskoleutdanning i musikk og er musikere og musikkprodusenter med egne band på heltid, skriver Nordbø videre.

Videre opplyser han at Oskar Nordbø er komponist og tekstforfatter som har gitt ut to album, både på nett og vinyl.

– De er utgitt på på plateselskapet Toothfairy i Oslo, og de har fått svært god mottagelse i media, opplyser Nordbø.

Innante/Torolf Nordbø skal være kjent fra NRK-programmet «Sanger om Norge» med Tore Strømøy vinteren 2015 og Norske Talenter. Ellers skal han tidligere ha vært på programmer som «Beat for Beat», «Norgeskysten», «Hvor fartøy flyte kan», og «SommerDag», samt radioprogrammet «Norsktoppen» på NRK i 2005, 2007, 2008 og diverse andre programmer. Han skal også ha gitt ut åtte CD-er og fire DVD-er, blant annet for NRK og plateselskapet Grammofon.

I tillegg skal han ha hatt egne revyturneer i Sør-Norge med 100.000 solgte billetter, og nærmere 1000 show på utesteder, firmajobbar og messer over hele Sør-Norge. Han har også vært forfatter/medforfatter av fem humorbøker på blant annet Samlaget. Fra 2010 til 2016 skal han også ha hatt suksess med en revy sammen med Per Inge Torkelsen.

Videre opplyses det at han har vært på turne med «Tre Visne menn og ei solstråle» med John Skien, Rita Fotland, Torolf Nordbø og Han Innante, spilt revy på Latter i Oslo med blant annet Rune Andersen og John Niklas Rønning, og vært på revyturne med revy/konserten; «Røtter og Latter» sammen med Steinar Albrigtsen.

Torsdag 8. februar holdes revyen «Vill i Vesten!» på kulturhuset i Lyngdal. Foto: Privat
Svein Morten Havaas

Tidligere biskop til Kirketorget

Per Arne Dahl holder foredrag ut fra sin siste bok, «Håpets kraft», på temakvelden på Kirketorget i Farsund tirsdag 6. februar. Foto: Inge Mørland

Tidligere biskop Per Arne Dahl er foredragsholder på en temakveld på Kirketorget i Farsund førstkommende tirsdag, 6. februar.

Den tidligere biskopen, stortingspresten, ukentlige spaltisten i Aftenposten og sjelesørgeren fra Modum Bad er kjent som en glimrende forkynner og formidler.

– Klimakrise, pandemi, krig og dyrtid. For mange har de siste årene vært krevende, og er det noe vi trenger, kanskje mer enn noen gang, er det håp. Tema for kvelden blir derfor det samme som tittelen på hans siste bok, «Håpets kraft», sier sogneprest i Farsund menighet, Henning Huseby Jansen.

Ifølge arrangøren vil Per Arne Dahl dele fra sin rikholdige erfaring, kunnskap og klokskap, og gi håp til alle som trenger styrke og trøst når det røyner på.

Men hva kan gi håp? Per Arne Dahl sier det selv på denne måten:

– Når det butter imot her i livet, trenger vi hjelp til å holde ut, og til å holde av hverandre. Vi trenger mer trygghet når vi er redde, og vi trenger noe å holde oss i når vi mister grepet.

I tillegg til Per Arne Dahl, vil også Marianne Lundegaard, som jobber i Farsund kommune i Enhet for psykisk helse, bidra med sang.

– Vi gleder oss til denne kvelden, og er trygg på at vi vil få med oss mye hjem igjen for videre refleksjon, sier Huseby Jansen.

Han kan som vanlig også lokke med en enkel kveldsmat. Og det blir mulighet for å stille spørsmål.

Arrangementet har gratis inngang, men det blir samlet inn kollekt til dekning av utgifter. I tillegg vil det bli mulig å sikre seg et eksemplar av Dahls bok «Håpets kraft». Åshild Vere Jacobsen fra Kulturbokhandelen Norli Farsund vil være på plass og ha med nok eksemplarer av denne boken, ifølge sognepresten.

Marlene Nilsen

Helsesista kommer til Lyngdal

Tale Maria Krohn Engvik bak Snapchat kontoen "Helsesista" tar turen til Lyngdal for å prate om ungdom, grenser og sosiale medier. Foto: Heiko Junge/NTB

Tale Maria Krohn Engvik, kjent som «Helsesista» kommer til Lyngdal torsdag 8. februar.

Dette forteller Lyngdal Kommune på deres hjemmeside.

Krohn Engvik jobber som helsesykepleier, men deler også hennes kunnskap til sine 176.000 følgere på Snapchat kanalen «Helsesista».

Foredraget begynner først i Misjonskirken i Lyngdal, og avsluttes deretter med det samme foredraget på Byremo videregående skole.

Under foredraget vil hun dele sin innsikt og gi råd om emner som mental helse, grensesetting, utestengelse og sosiale mediers påvirkning på ungdom.

Svein Morten Havaas

Teaterforestilling i kulturhuset

Olav Waastad (t.v.) spiller hovedrollen i teaterforestillingen «Hvem drepte faren min» som spilles i Lyngdal kulturhus lørdag 3. februar. Foto: Simen Thornquist

Agder Nye Teater viser forestillingen «Hvem drepte faren min» av Edouard Louis i Lyngdal kulturhus lørdag 3. februar.

På scenen står Olav Waastad, kjent fra «Makta», «Konvoi» og «Jul i Skomakergata» i nyere tid. Til vanlig er han skuespiller på Nationaltheatret.

Det er teatergruppen Agder Nye Teater som har laget forestillingen. De holder til i Arendal og har siden 2020 laget forestillinger der, etter at arendalitten Magnus Sparsaas flyttet hjem etter regi-studier på Teaterhøgskolen i Oslo.

«Hvem drepte faren min» er på turné til åtte spillesteder langs kysten, deriblant Lyngdal, før turnéen ender på Store Scene på Den Nationale Scene i Bergen.

«Hvem drepte faren min» handler om en far og en sønn som har mistet kontakt. Faren var konservativ og ville ikke akseptere at sønnen er homofil.

Historien fortelles idet sønnen ønsker å gjenoppta kontakten og forstå sin far.

Svein Morten Havaas

Starter opp igjen med babysang

Fra torsdag 1. februar blir det babysang på Kirketorget i Farsund igjen. Foto: Den Norske Kirke

Torsdag 1. februar starter Farsund menighet opp igjen sitt populære tilbud med babysang på Kirketorget.

Tilbudet har ligget nede i høst på grunn av ressursmangel, men nå er man altså klar igjen.

– Babysang er når foreldre og babyer synger i sammen. Dette er en fin måte for foreldre å komme i kontakt med andre som har barn på samme alder og bli kjent med kirka og trosopplæringstilbudet, sier Elen Kristin Meberg Seim.

Hun er trosopplærer i Farsund menighet, og skal selv ha ansvaret for menighetens babysangtilbud i vår.

– Musikk er viktig for barnets motoriske, emosjonelle og sosiale utvikling. På babysang får barnet muligheten til å uttrykke og utfolde seg musikalsk. Målet er å skape en felles opplevelse gjennom å leke, synge og utforske sammen med barnet sitt, sier trosopplæreren.

Babysang i Farsund menighet beskriver hun som åpne samlinger der terskelen er lav og foreldrene kan komme når det passer.

– Barna kan være med så lenge de har glede av det og foreldre er hjemme på dagtid. Det er ingen øvre aldersgrense på tilbudet, men målgruppa og opplegget er designet for babyer, sier Meberg Seim.

Etter hver babysang vil det bli servert deilig lunsj, opplyser hun.

Svein Morte Havaas

Viser lokal «fortellerkunst» i kapellet

Kunst i Vestbygda kapell på Borhaug. Altertavlen malt av Ragnar Strømme til venstre. Talerstolkledet, som er komponert og brodert av Alfred Vaagsvold i midten. Og ett av de broderte tekstilrelieffene i utstillingen til Audgunn Vilhelmsen til høyre. Foto: Galleri Lista Fyr

En broderiutstilling av lokale Audgunn Vilhelmsen vises på veggene i Vestbygda kapell på Borhaug i starten av det nye året.

Det er en tradisjon i Vestbygda kapell at ledige vegger brukes til vekslende kunstutstillinger som en del av gudstjenesten og bruken av kirken ellers. Nå er det altså Vilhelmsens broderikunst som vises.

– Hennes broderi er lag på lag av tråd som hun syr med malerisk effekt i tykke lag som tekstile relieff. Når Vilhelmsen presenterer bildene, er det som regel alltid med en fortelling om noe som skjer i bildet. Derfor har utstillingen fått tittelen «Fortellingen», opplyser Alfred Vaagsvold, som gjennom Galleri Lista Fyr arrangerer utstillingene i kapellet i samarbeid med Lista menighetsråd.

To av bildene i vinterens utstilling er for øvrig akrylmalerier som viser hvordan samme tematikk tas opp i maleri som i broderi. Ellers består utstillingen av 12 broderier som viser enkeltkomposisjoner med sin egen fargesammensetting.

– Mens maleriet arbeides med i korte tidsperioder, er broderiene uttrykk for måneders arbeid, påpeker Vaagsvold.

Audgunn Vilhelmsen er representert i Kode kunstmuseer i Bergen, innkjøpt av Nasjonal innkjøpskomite for tekstilkunst. Hun er flere ganger antatt på Sørlandsutstillingen.

– Utstillingen fungerer som temporær utsmykning av Vestbygda kapell, og står til over påske, avslutter Alfred Vaagsvold.

Svein Morten Havaas

Norske ubåter i krig og fred

Øyvind Lavoll fra Flekkefjord har 17 års fartstid på ubåter. Torsdag 25. januar er han gjest på Tematorsdag i flerbrukshuset Huset på Feda i Kvinedal. Foto: Privat

Ikke mange kjenner livet i og rundt en ubåt, men Øyvind Lavoll kan skilte med 17 års fartstid og vet mer enn de fleste om dette.

Førstkommende torsdag, 25. januar, er han gjest på Tematorsdag i flerbrukshuset Huset på Feda i Kvinedal.

Øyvind Lavoll er kapteinløytnant og skipsjef på «KNM Uthaug» og vil de fremmøtte glimt fra en 115 år lang ubåthistorie i Norge og ikke minst fra andre verdenskrig og historien om ubåten «Uredd» som gikk på et tysk minefelt og sank i Fugløyfjorden i februar 1943.

Hvordan er en ubåt bygget opp, og hvilken rolle spiller den i det norske Forsvaret, er også spørsmål han vil gå inn på i sitt foredrag. Hvilken styrke og hvilke begrensninger er det snakk om og hvordan opererer en ubåt langs vår langstrakte kyst, med navigering i ekstremt trange farvann? Og hva er ubåtens strategiske, militære kapasitet?

– Øyvind Lavoll vil også fortelle hva som gjør ubåtmiljøet unikt og hva som motiverer han til en så lang og spesiell tjeneste under vann. Han kommer også til å ta opp noe om sin egen veg til å bli ubåtsjef, og om det å føre kommando på en slik farkost med dagens sikkerhetspolitiske bakteppe, sier Anders Mathias Larsen i arrangementskomiteen for Tematorsdag.

Lavoll er for øvrig også involvert i bestilling av fire nye ubåter som Norge får levert fra Tyskland i slutten av 2020-tallet.

– For mange av oss blir dette en kveld hvor vi får innsikt i et temmelig ukjent område, sier Larsen.

Øyvind Lavoll er født og oppvokst i Flekkefjord og var selv en tid med i legendariske Flekkefjord sangforening.

– Det er derfor en ekstra stor glede at vi også får med oss den livlige sangforeningen med sin dyktige leder Thor Kristian Rasmussen. De har vært på tidligere Tematorsdager og gitt av sitt musikalske forråd og sin sangglede, sier Anders Mathias Larsen. Som alltid kan arrangørene friste med servering av gratis kaffe og nystekte vafler og et enkelt lotteri i pausen.

– I tillegg til programmet ønsker vi at dette skal være et godt sosialt treffsted, forklarer Larsen.

Kvelden avsluttes med kveldstanker av Kvinedals egen sokneprest Dag Kvarstein.

– Vi ønsker hjertelig velkommen fra bygd og by i hele Lister til en kveld som vi sikkert sent vil glemme, avslutter Anders Mathias Larsen.

Svein Morten Havaas

Renberg besøker Listers biblioteker

Forfatter Tore Renberg gjester samtlige biblioteker i Lister-regionen i vinter og vår. Tirsdag kommer han til Kvinesdal og torsdag til Lyngdal. Foto: Petter Sandell

Forfatteren Tore Renberg er denne vinteren og våren på turné i Agder, og skal blant annet besøke alle bibliotekene i Lister-regionen.

Først ut er Kvinesdal bibliotek tirsdag 23. januar. Deretter følger Lyngdal bibliotek torsdag 25. januar, samt Sirdal folkebibliotek dagen etter. Mandag 5. februar er turen kommet til Farsund bibliotek. Flekkefjord bibliotek får besøk mandag 4. mars, mens Hægebostad bibliotek er sist ut av de lokale dagen etter.

I tillegg skal den folkekjære og populære forfatteren fra Stavanger gjeste Flekkefjord videregående skoles avdelinger i Kvinesdal og Flekkefjord henholdsvis tirsdag 23. januar og mandag 5. februar.

I Lyngdal bibliotek blir det bokbad ledet av Petter Røren. Det er fjerde gangen Renberg gjester Lyngdal kulturhus, der også biblioteket er lokalisert.

– De forrige besøkene har vært med egenkomponert musikk og opplesning fra hans forfatterskap. Det har vært stor suksess hver gang. Men nå er tiden kommet for et tradisjonelt bokbad. Og boken det skal samtales om er hans siste, «Lungeflyteprøven», forteller Røren.

Tore Renberg debuterte allerede i 1995. Hans kommersielle gjennombrudd kom med «Mannen som elsket Yngve». Så fulgte tre bøker om Jarle Klepp.

I 2013 smelte han til med «Vi ses i morgen», en spinnvill og helt annerledes bok enn det han hadde begått tidligere. Den såkalte Hillesvågsgjengen fra hjembyen Stavanger er utgangspunktet for romanen. Leserne følger «galningene» videre i to bøker til.

Så overrasket Renberg med neste bok - på nynorsk - «Du er så lys», som er en psykologisk thriller. I 2020 kom «Tollak til Ingeborg», en liten, men uhyre sterk bok om en bitter gammel mann som føler at tiden har løpt i fra ham. Skrevet i «Vesaask» stil.

– Jeg vet ikke om noen norsk forfatter som har slik en spennvidde i sitt forfatterskap. Både tematisk og språklig. Og alltid medrivende! sier Petter Røren.

Den siste boken «Lungeflyteprøven» er en historisk roman på 500 sider som forfatteren har brukt over fem år på å fullføre. Han har blant annet dypdykket i tyske kilder.

Boka er basert på virkelige hendelser, aldri før fortalt, om femten år gamle Ana Voigt som i Sachsen 1681 tiltales for å ha drept sitt nyfødte barn.

– Hva «lungeflyteprøven» er, vet de som har lest boka. Hvis ikke får du vite svaret på bokbadet, sier Petter Røren.

Arrangementene er gratis, men noen steder - blant annet i Lyngdal - må man ta ut billett for å få plass.

Åse Astri Bakka

Åpen temakveld torsdag

Torsdag 18. januar arrangerer Fortidsminneforeningen, Farsund lokallag og Kulturbokhandelen Norli i Farsund en åpen temakveld.

Temakvelden vil blant annet bestå av et foredrag om sveitserhusbebyggelsen i Farsund - og bevaring av denne av arkitekt Ivar Ole Iversen fra Flekkefjord.

– Iversen har forfattet boken «Byggeskikkveileder for Farsund by, bevaring og utbedring». Han har bakgrunn blant annet som reguleringsarkitekt og fra Byggeskikksenteret i Flekkefjord, skriver Geir Heitmann i en e-post til Lister24 på vegne av Fortidsminneforeningen, Farsund lokallag og Kulturbokhandelen Norli.

Den andre delen av temakvelden vil, ifølge Heitmann, belyse brannberedskapen i Farsund bykjerne.

– Dette er med særlig fokus på erfaringer fra brannen i Storgaten 1 sist høst. Representanter for blant andre Farsund kommune og Brannvesenet vil delta, skriver Heitmann, som også opplyser at temakvelden er åpen for alle interesserte.

Geir Heitmann har sendt ut mailen på vegne av Fortidsminneforeningen, Farsund lokallag og Kulturbokhandelen Norli. Foto: Bjørn Hoel
Lars Erik Larsen

Holder konsert på lokalt bygdehus

Olav Stedje holder konsert på Nortun på Lista søndag 21. januar. Foto: Frøydis Daisy Geithus

Den folkekjære popsangeren Olav Stedje holder konsert på bygdehuset Nortun på Lista søndag 21. januar.

– Vi fikk kjennskap til at Olav Stedje skulle på turne i Agder var raske til å sikre oss en konsert her på Lista, så dette gleder vi oss til. Og vi tror at det er mange som husker hans milde stemme og fine tekster og har lyst til å høre han i levende live, sier Tor Steinar Fromreide i Lista Ungdomslag, som er lokal arrangør for konserten.

Den nevnte Agder-turneen er i regi av Folkeakademiet Agder.

Olav Stedje sang allerede på 1980-tallet om å ta vare på hverandre med hiten «Vi vandrar saman». Nettopp kjærlighet, følelser og omsorg for hverandre er gjennomgangstonen i låtene hans.

Stedje slo gjennom som artist med plata «Vi vandrar saman» i 1981. Ved å synge på sin egen dialekt, har sogndølen vært banebrytende når det gjelder bruk av dialekt, også i popmusikk. Han har gitt ut flere plater, og på 1980-tallet deltok han i Melodi Grand Prix tre ganger.

Olav Stedje har i den siste tida turnert med Odd Erik Lothe og Finn Tokvam. I dag synger og spiller han både på skoler og eldresenter. I tillegg gjør han også litt revy. Han er bosatt i Bærum og er blitt 70 år gammel.

Lars Erik Larsen

Holder show på lokalt utested

Foto: Pressebilde

Alex Rosén holder show på Kroa i Kvinedal fredag 2. februar.

– Vi på Kroa gleder oss stort over å ha fått Alex til Kvinesdal. Alex er på mange måter showbizens alt-mulig-mann. Han har gjort – og fremdeles gjør han det meste, sier Sindy Jakobsen på Kroa.

– Det blir aldri helt stille rundt Alex. Han har mye energi og han pøser på med det, men aldri over sitt publikum – men til. Hans aktive, men befriende stil smitter gjerne over på publikum. Det er umulig å ikke bli revet med liksom, heter det om Rosén i en pressemelding fra arrangørene.

Rosén startet karrieren som sanger i et band, kombinert med oppdrag som stuntreporter for NRKs ungdomsprogram U i 1991 og 1992. Etter det gjorde han humoristiske innslag som stuntreporter i talkshowet Wiese og tilsvarende i NRKs sendinger fra Vinter-OL i Nagano. Deretter fikk han prøve seg som programleder i NRK i ulike konsepter.

I 2003 deltok han i den delvis omstridte reisedokumentaren Berserk mot Nordpolen, sammen ned eventyrer Jarle Andhøy. Han har også vært dommer i TV 2s talentprogram Norske Talenter, TV 2s Skal vi danse, NRKs Stjernekamp og TV 2s Farmen kjendis. I 2020–2021 var han den ene forgrunnsfiguren i TV 2s reiseserien «Alex og Aune» sammen med kunstneren Aune Sand. I tillegg har han siden 2017 ledet sitt eget radioprogram på radiokanalen Radio Rock.

Alex Rosén har også hatt en musikalsk karriere og startet som vokalist i gruppa Go-Go Gorilla. Deretter kjørte han solo, før han hadde kortvarige opphold i band som The Highrollers, Tom Lund Band og i Alex Rosén & The Young Dudes.

Han har også vært redaktør, skrevet bøker, lansert eget vinmerke og medvirket i flere filmer - både i mindre biroller og med stemmen i flere animasjonsfilmer.

– Dette blir en helt episk kveld med en god dose humor, latter og musikalske innslag, sier Sindy Jakobsen.

Hun opplyser at etter showet blir det boksignering, og boken er med i billettprisen.

– Vi har dessverre begrenset med plass, så vi oppfordrer folk å kjøpe billett med en gang for å sikre seg plass, avslutter Sindy Jakobsen.

Lars Erik Larsen

Åpent møte om Midtøsten-krigen

Med Israel For Fred (MIFF) Lister inviterer til åpent møte i Lyngdal kulturhus mandag 15. januar. Temaet er krigen i Midtøsten.

MIFF Lister får denne gangen besøk fra Jerusalem av den pensjonerte, norske journalisten Peter Beck. Han vil foredra over temaet «Israel - igjen i kamp for sin eksistens».

Beck har tidligere jobbet i Aftenposten, og skriver fortsatt artikler i norske aviser, deriblant Stavanger Aftenblad. Han er pensjonist og har de siste årene bodd i Israel.

– Et traumatisert, men innbitt og forent Israel kjemper nok en gang på flere fronter for sin overlevelse som jødenes land. Igjen dør unge israelere i en krig Israel ikke kan tape. Hamas sin barbariske massakre mot forsvarsløse bosettinger utløste krigen 7. oktober, men den avdekket også den latente antisemittismen i den vestlige verden, uttaler Beck i en pressemelding.

Han fortsetter:

– Norske reaksjoner på Israels motangrep i Gaza er blitt behørig registrert i Israel. Mange israelere anser Norge for å være en av de mest anti-israelskeland i Europa.

– Peter Beck har holdt et stort antall foredrag i MIFF-regi opp gjennom årene. Han er alltid oppdatert med siste nytt og svært velinformert om den aktuelle situasjonen, uttaler Eldbjørg Grøvan på vegne av arrangørene.

Hun lover at det vil bli gitt anledning til kommentarer og spørsmål etter foredraget. Det blir også servert kaffe og kake.

Svein Morten Havaas

Får 153.007 kroner i momskompensasjon

Farsund Folk Festival får 153.007 kroner i momskompensasjon fra staten. Foto: Svein Morten Havaas

Lotteri- og stiftelsestilsynet har godkjent en søknad om momskompensasjon fra Farsund Folk Festival for 2022. Det statlige tilsynsorganet har fattet vedtak om utbetaling av 153.007 kroner til festivalen. Pengene er tildelt etter såkalt forenkla modell. Den lokale festivalen har ikke fått noen avkorting - og fikk dermed hele beløpet de søkte om.

I statsbudsjettet bevilget Stortinget nesten 2,5 milliarder kroner til denne ordningen for regnskapsåret 2022.

Lotteri- og stiftelsestilsynet minner mottakerne om at de kan føre etterkontroll med at vilkårene og forskriften og i tildelingsvedtaket er oppfylt.