Svein Stang (56), kjent fra TV 2-serien «Petter uteligger», bor i omsorgsbolig ved Farsund omsorgssenter, og har nå skaffet seg høner!

Tom Arild Støle

Svein fra «Petter uteligger» har fått et nytt liv - og åtte høner

Svein Stang (56) er ikke i tvil om at valget hans om å flytte fra Oslo til Farsund reddet livet hans.

Publisert:
 • Tom Arild Støle

– Vil du ha kaffe?

56-åringen står utenfor omsorgsboligen sin ved Farsund omsorgssenter og håndhilser. Han er lei av alternativ hilsing på grunn av koronaviruset.

– Vi spriter jo hendene hele tiden, så det er ingen fare med håndhilsing, mener han.

Så vi håndhilser.

Du drar kanskje kjensel på ham?

Etter å ha bodd i en kommunal leilighet i Vanse i to år, har Svein nå fått plass i en omsorgsbolig i Farsund. Her trives han.

Tom Arild Støle

HØSTEN 2015 ble hele Norge kjent med den tunge rusmisbrukeren Svein Stang gjennom TV 2-serien «Petter uteligger».

Filmskaper Petter Nyquist ville lage en dokumentarserie om hvordan det var å bo på gata i hovedstaden. Og en novembernatt i 2014 forlot han det trygge og gode familielivet på Kolsås for å selv bo på gata, sammen med andre uteliggere - i 52 dager.

En av de første som filmskaperen kom i kontakt med var Svein Stang.

– Jeg kom nedover Karl Johans gate en høstkveld. Det var kaldt og jævlig og det regnet som faen. Der satt det en kar under en lyktestolpe utenfor en pub. Jeg så med en gang at dette ikke var noen rusmisbruker. Han passet ikke inn. Så jeg tok ham med meg hjem til hospitset hvor jeg bodde. Jeg måtte jo ta hånd om fyren, og smuglet ham inn bakveien. Da var jeg passe gal, humrer Svein.

Han ble en gjennomgangsfigur i serien, som gikk på TV første gang i 2015. Serien om «Petter uteligger» ble kåret til årets beste dokumentarserie og vant også publikumsprisen under Gullruten-utdelingen i mai 2016.

Møtet mellom de to den kalde novemberkvelden i 2014 førte til et varig vennskap mellom de to. I ettertid har de to beholdt kontakten.

– Petter har betydd alt for meg. Vi snakkes fortsatt nesten hver dag, og han har vært flere ganger og besøkt meg. Vi har noen planer om å dra på en heisatur etter hvert, smiler 56-åringen.

Petter har betydd alt for meg.

Svein Stang og Petter Nyquist har utviklet et nært og tett vennskap etter at de møttes i forbindelse med innspillingen av serien om «Petter uteligger».

Privat

Svein og Petter har beholdt kontakten.

Privat

– Jeg har vært her noen uker nå. Det er veldig ålreit her, sier Svein, inne i sin nye omsorgsbolig ved Farsund omsorgssenter.

Tom Arild Støle

DET DENNE SAKEN egentlig skulle handle om var Svein og hans åtte høner. Det var liksom utgangspunktet for intervjuet.

Men det ble en litt bredere reportasje enn vi hadde sett for oss.

For Svein har så mye å fortelle.

56-åringen forteller mer enn gjerne om hans forvandling fra å nesten dø av sitt rusmisbruk i Oslo til å flytte først til Vanse og så til Farsund.

I Oslo hadde han bodd på gata i 25 år. Allerede som 12-13-åring begynte han å havne på skråplanet da han prøvde seg med narkotiske stoffer. Etter hvert ble han det som kan betegnes som tung rusmisbruker og narkoman.

– Jeg har ligget mye på sykehus, og for litt over to år siden hadde jeg ligget på sykehus i mer eller mindre to år sammenhengende på grunn av nyresvikt, som har oppstått på grunn av stoffmisbruket mitt. Så var jeg ute fra sykehuset i noen måneder, men jeg klarte ikke å holde meg unna stoff, og så bar det rett inn på sykehus igjen. Da jeg ble lagt inn den siste gangen bestemte jeg meg, sier Svein.

Vi sitter inne i en omsorgsbolig på Farsund omsorgssenter. 56-åringen ser ut i sola mens han holder en utent sigarett mellom fingrene.

– Hva bestemte du deg for?

– Jeg bestemte meg for at da jeg slapp ut fra sykehuset ville jeg flytte rett til broren min, i Vanse. Siden den gang har jeg ikke rørt stoff. Hadde jeg ikke sluttet med stoff den gangen, så hadde jeg dødd, sier Svein.

Jeg bestemte meg for at da jeg slapp ut fra sykehuset ville jeg flytte rett til broren min, i Vanse.

Og så fortsetter han:

– Men Vanse er jo ikke akkurat verdens navle. Det er i beste fall et veikryss, ler 56-åringen.

Han flyttet til Vanse, til broren og kona.

– Det ble litt trangt og klamt å bo så tett på broren min og kona hans. Jeg hadde lyst på noe eget, for meg selv, legger han til.

Etter hvert fikk han tilgang til en kommunal leilighet i Dyngvollveien.

– Der var det ikke noe særlig. Jeg bodde i enden av en blindvei. Det fantes jo ikke folk, bare en haug med maur, kuer og fluer. Jeg ble kun sittende og se på tegnestiftene på veggen. Det var en vanskelig periode. Jeg er jo glad i å være sammen med folk, forteller Svein.

Hadde jeg ikke sluttet med stoff den gangen, så hadde jeg dødd.

Svein Stang (56), kjent fra «Petter uteligger», har bokstavelig talt fått et nytt liv i Farsund. Det er to år siden han forlot Oslo.

Tom Arild Støle

HAN INNRØMMER at han har savnet det å kunne dra til Oslo en gang i blant.

– Men jeg gidder ikke det. Det går mye tid vekk i reise. Uansett tror jeg ikke det er noe smart forslag, sier han, vel vitende om at en Oslo-tur, med besøk til miljøene hvor han oppholdt seg før, kunne ha ført ham ut på skråplanet igjen.

Det vil han ikke ta sjansen på nå.

Overgangen fra hovedstaden til «veikrysset i Vanse» var naturligvis stor for 56-åringen, som hadde bestemt seg for å gjøre et realt forsøk på å bli rusfri.

– Her er det mye bedre. Jeg har vært her noen uker nå. Det er veldig ålreit her, sier han, og ser bort på Anne Lene Wood Gundersen som sitter i en sofa like ved.

Hun er avdelingsleder for omsorgsboligene ved Farsund omsorgssenter, hvor Svein har fått plass.

– Det kan bli gøy for alle beboerne. Svein er opptatt av at hønene skal komme alle til gode, sier Anne Lene Wood Gundersen, som er avdelingsleder ved omsorgsboligene ved Farsund omsorgssenter.

Tom Arild Støle

– Svein er en sånn fyr som er veldig lett å bli glad i. Han har gode verdier og er veldig omsorgsfull, forteller hun.

Og det er her hønene kommer inn i bildet.

– De har vel vært her en uke nå, sier han - og ser spørrende på Anne Lene.

Hun nikker.

Svein er en sånn fyr som er veldig lett å bli glad i. Han har gode verdier og er veldig omsorgsfull.

– Det er frittgående høner, så etter hvert, når de blir litt tammere så kan vi slippe dem ut og så kan de gå rundt her, sier Svein.

Tom Arild Støle

Svein har vært stoffri siden han forlot Oslo for over to år siden.

Tom Arild Støle

På grunn av nyresvikten drar Svein til dialyse på sykehus tre ganger i uken. Den ene dagen da han kom hjem sto et eget hønsehus med netting og innmat plassert like utenfor vinduene til omsorgsboligen hans.

Inni hønsehuset var det åtte høner. Eller forhåpentligvis høner.

– Vi vet jo ikke helt om alle er høner, eller om det er flere haner der. De er så små. Men etter hvert får vi byttet dem ut hvis det er noen haner der, ler Anne Lene Wood Gundersen.

Det var en av Sveins kamerater, som til vanlig driver med høner, som mente Svein trengte å ha noe meningsfylt å pusle med til daglig.

56-åringen selv falt pladask for ideen.

– Men jeg trodde ikke det skulle skje så fort, smiler han.

Her kan Svein sitte med en kaffe og en røyk og følge med på hønene.

Tom Arild Støle

– Petter har betydd alt for meg. Vi snakkes fortsatt nesten hver dag, og han har vært flere ganger og besøkt meg, sier Svein om Petter Nyquist, som laget dokumentarserien «Petter uteligger» på TV 2, hvor Svein har en sentral rolle.

Tom Arild Støle

VI HAR BEVEGET oss utendørs. Svein har satt seg ned på en plaststol utenfor buret. Endelig har han fått tent sigaretten.

– Se! Nå kommer de ut fra det lille huset sitt inne i buret! sier han entusiastisk.

Hønene har nettopp fått påfyll av mat, og er ikke vonde å be. De er blitt langt tammere enn dagen i forveien. Og tammere skal de bli. Etter hvert kommer de til å legge egg. Det vil komme godt med.

– Det sies at Svein er en kløpper på kjøkkenet, smiler Anne Lene.

– Disse hønene skal få det fint. Min hovedoppgave er å passe på at de har mat og vann. De spiser jo alt mulig. Det er frittgående høner, så etter hvert, når de blir litt tammere kan vi slippe dem ut og så kan de gå rundt her. Det er et fint selskap. Og så kan jeg sitte her med en kaffe og en røyk og prate med hønene, sier han.

– Det kan bli gøy for alle beboerne. Svein er opptatt av at hønene skal komme alle til gode. Han vil at folk skal komme og se. Her om dagen var det flere som var på besøk. Det var så mange at vi spøkte med at han nesten kunne ta inngangspenger, ler Anne Lene.

Hun forteller at Sveins kamerat har tatt på seg ansvaret for at buret blir vasket, mens søsteren til kameraten ser til at hønene får maten og vannet de trenger.

– Det ligger mye terapi i hønene for alle beboerne. Vi har tenkt på katt, men det blir litt vanskelig hvis noen har allergi. Og så har vi tenkt på høner, som de har på Listaheimen. Men det er ofte litt vanskelig å be de ansatte om å ta hånd om dyr i tillegg til beboerne. Så den ordningen vi har fått her er veldig god, forteller Anne Lene.

Det ligger mye terapi i hønene hos alle beboerne.

Avdelingsleder Anne Lene Wood Gundersen ved omsorgsboligene ved Farsund omsorgssenter mener det ligger mye terapi i hønene for alle beboerne.

Tom Arild Støle

Svein og Petter på båttur.

Privat

PETTER NYQUIST smiler når vi forteller ham at Svein har sagt at han har betydd alt for ham.

– Det er jo selvsagt hyggelig å høre, men jeg vil nesten si det er motsatt. Svein har betydd veldig mye for meg også. Han var den første personen jeg traff da jeg bega meg ut på prosjektet mitt med å bo på gata i 52 dager. Han mente jeg trengte litt hjelp, siden han tvilte på at jeg kom til å overleve tilværelsen på gata særlig lenge på egen hånd. Det er umulig å ikke bli glad i en fyr som Svein, sier han.

Petter medgir at både han, og hele hans familie har fått en veldig god relasjon og et godt vennskap med Svein i kjølvannet av TV-serien «Petter uteligger».

– Han brøt med mange av de fordommene jeg hadde om folk som lever med utfordringer. Svein er så snill, han har et fantastisk humør og han er ekte og ærlig, samtidig som han har vært klar over sin egen situasjon. Han er også en fyr som, til tross for at han selv har lite, deler med andre. Jeg ble veldig glad for å høre at han har fått et nytt sted nå, i en omsorgsbolig, der jeg tror han kommer til å få det bra med et miljø rundt ham, sier Petter.

Svein har betydd veldig mye for meg også.

Han kunne ikke annet enn å le for seg selv da han hørte at Svein hadde fått seg hønsehus med åtte høner i.

– Det tror jeg blir veldig fint, og kommer til å gi ham mange gleder, sier Petter, som selv skal besøke sine gode venn om en ukes tid.

En kamerat har snekret denne innretningen hvor Svein skal ha åtte høner gående.

Tom Arild Støle

Her kan Svein sitte med en kaffe og en røyk og følge med på hønene.

Tom Arild Støle
 1. Svein har vært stoffri siden han forlot Oslo for over to år siden.

  Tom Arild Støle
 2. Svein Stang (56), kjent fra «Petter uteligger», har bokstavelig talt fått et nytt liv i Farsund. Det er to år siden han forlot Oslo.

  Tom Arild Støle
Publisert:

Se alle bildene

 1. NYHETER

  En annerledes folkefest

 2. NYHETER

  Samlet motorinteresserte i alle aldre

 3. NYHETER

  Tilbake til Strandgaten igjen

 4. SPORT

  Full pedal gjennom skogen

 5. NYHETER

  – Det er Leeds som er fotballaget

 6. NYHETER

  Nå blir det ny lysløype

 1. Se alle bildene
 2. Farsund
 3. Farsund omsorgssenter
 4. Dyr