«Alcoa-konsernet skal ha kreditt for at de tenker nytt nå og setter en kvinne til å styre»

Mandag ble det kjent for offentligheten, det hovedpersonen selv har visst en ukes tid: Grethe Hindersland blir ny direktør for aluminiumsverket Alcoa Lista. Hun overtar ansvaret etter Tor Arne Berg, som selv drar til Island for å lede en av Alcoa-konsernets andre verksbedrifter. Begge de to lederne står overfor enorme utfordringer i et knalltøft og hardt presset marked.

HINDERSLAND er den aller første kvinnelige direktøren noensinne for hjørnesteinsbedriften i Farsund. Siden verket åpnet dørene under navnet Lista Aluminiumsverk i 1971, er det bare menn som har sittet ved roret. Den 52 år gamle ingeniøren er dermed historisk. Alcoa-konsernet skal ha kreditt for at de tenker nytt nå og setter en kvinne til å styre. Det vitner om nytenkning og et konsern som ikke er fastlåst i tradisjonell tankegang og kjønnsrollemønstre.

DET SISTE ÅRET har den nye verksdirektøren høstet verdifull ledelseserfaring i Portland i Australia. Der har hun ledet et aluminiumsverk som er vesentlig større enn verket i Lundevågen. Hun har også ledelseserfaring fra jobben som administrerende direktør ved bildelfabrikken vegg i vegg med aluminiumsverket - som den gang var eid av Alcoa. Og hun har vært elektrolysesjef på «verket» i fire år. Alt dette er er erfaring som vil komme godt med i den nye jobben, som også Hindersland selv erkjenner blir en stor utfordring.

FOR 52-ÅRINGEN overtar sjefsstolen i en svært krevende og utfordrende tid for «verket». Selv om de har steget noe siden et rekordlavt nivå i januar i fjor, ligger aluminumsprisene på et uønsket lavt nivå sett med bransjens øyne. En annen stor utfordring er kraft. Vattenfall-avtalen som sørget for at aluminiumsverket hadde strøm til en stabil, lav pris fra 1971 gikk ut i 2011. Etter det har det kun blitt inngått avtaler med langt kortere horisont. Det gjør det uforutsigbart å drive. En ny langsiktig og gunstig kraftavtale ligger høyt på ønskelisten både for den nye direktøren og hennes 270 medarbeidere.

TØFFE KRAV til produksjon og miljø skaper også utfordringer for den 48 år gamle hjørnesteinsbedriften. Å dyrke og videreutvikle aluminiumsverkets kompetansemiljø og evne til nytenkning, som det har vært både kultur for og evne til i alle disse årene, blir derfor viktigere enn noen gang. Det er mange grunner til å ønske den nye verksdirektøren lykke til i en av regionens viktigste og mest spennende jobber.

Les hele saken med abonnement