– Drivkraften bak kommunereformen må ikke være økonomi, men den må handle om tjenestetilbudet til innbyggerne. Vi vet at det er omkostninger omkring en så stor endring, men vi skal sørge for å få en så en myk og god overgang som mulig. Vi legger også merke til at at nabopraten er godt i gang, og det er et godt signal. Vi må se på oppgaver som kan overføres til de nye kommunene, sier Sanner.

Felles fylkesmann

Tirsdag møttes representanter fra så å si samtlige kommuner i Vest-Agder på Rosfjord strandhotell i Lyngdal til den årlige fylkesmannskonferansen. Prosessen omkring kommunereformen er blitt ytterligere aktualisert etter at kommunal— og moderniseringsminister Sanner for en liten uke siden offentliggjorde at Vest-Agder og Aust-Agder i løpet av 2015 vil få felles fylkesmann.

Fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen, sa at hun syntes valget om å ha en felles fylkesmann for de to Agder-fylkene var spennende.

Lokal demokrat

En av begrunnelsene statsråden har brukt i argumentasjonen for å prøve ut en felles fylkesmann for de to Agder-fylkene, er at de per i dag er små enheter. Det samme kan sies om en rekke av landets kommuner. I løpet av de 50 årene siden kommune-Norge sist ble reformert, har kommunene fått stadig flere oppgaver. Et flertall på Stortinget mener flere mindre og mellomstore kommuner må slås sammen for å kunne gi et tilfredsstillende tilbud i fremtiden.

– Begrunnelsen for denne reformen er de nye oppgavene som en venter at kommunene skal utføre i fremtiden. Kommunene har en enorm styrke ved å være nær innbyggerne. Vi vil ha en reform som skal føre til mindre statlig styring, og samtidig bidra til å styrke lokaldemokratiet, sa Sanner i Lyngdal tirsdag.