Thomas Svensson fra Oslo er en erfaren brettseiler som deltok i sin første regatta på Lista tilbake i 1985. Siden har han vært ute på sjøen på Lista mangfoldige ganger i årenes løp, både før og etter det ble innført forbudssoner langs kysten.

I romjula i fjor var han på Lista under stormen Urd. Han forteller at da stormen løyet så var han ute og kikket på seilere da han oppdaget en som hadde svømt lenge og hadde problemer i sjøen.

Parkerte ulovlig

– Jeg tok da bilen og kjørte ned til Steinsvika for å følge med på om han trengte hjelp. Jeg rigget opp utstyret mitt i tilfelle jeg måtte ut for å hjelpe ham, men han kom seg inn til land selv. Samtidig kom det en mann fra naturoppsynet til stedet, sier 47-åringen.

Svensson stod ulovlig parkert innenfor beskyttet område.

– Det var jeg klar over, men jeg valgte å kjøre ned for å holde øye med mannen i sjøen og samtidig signalisere med lysene på bilen slik at han skulle skjønne at han var under oppsikt og ikke skulle få panikk i vannet, sier han.

Parkeringen førte til en bot på 9.000 kroner.

– Familiene bekreftet

– Jeg ble ikke trodd på at det var snakk om en havsnødssituasjon, sier Svensson.

Han er derfor interessert i å komme i kontakt med et par lokale familier som kom gående og som han ba være vitner til at han forklarte om det han oppfattet som en nødssituasjon. Han mener familiene bekreftet at de også hadde oppfattet at mannen i sjøen hadde problemer.

Passer på hverandre

– Politiadvokaten setter ikke lit til forklaringen min, så nå ønsker jeg å komme i kontakt med familiene, opplyser brettseileren, som påpeker viktigheten av å passe på hverandre innad i miljøet.

– Det er vanlig å passe på og hjelpe ved behov. Jeg er selv blitt reddet fra farlige situasjoner på samme vis tidligere. Man er forpliktet til å hjelpe folk i nød, understreker han - og håper familiene tar kontakt og bekrefter historien hans overfor politiet.