– Her har jeg både blitt født, vokst opp og levd hele mitt voksne liv, og aldri har jeg hatt noen planer om å bo noe annet sted, forteller Jarle Refsnes, som er fastboende i bygda Grimsby i Farsund kommune.

Grimsby ligger mellom Vanse og Farsund, og strekker seg fra fylkesvei 43 og innover opp mot Hananger.

– Livet mitt her er fredelig og harmonisk, og jeg tror det er hovedgrunnen til at folk velger å bo her, fortsetter Refnes, som bor på familiegården sammen med kona Anne-Grethe Refsnes.

På Grimsby er det omtrent 25 beboere, og dermed kjenner alle hverandre. Her hilser Jarle Refsnes på en av naboene i forbifarten. Foto: Hedda Ovidia Stølen
Slik ser Grimsby ut fra lufta. Foto: Tom Arild Støle

REFSNES OVERTOK gården på Grimsby, som før den tid hadde tilhørt hans far, i 1990. Faren flyttet til bygda fra Jæren i 1949.

– Til neste år går driften av gården videre til andre, men jeg har uansett ingen planer om å flytte fra området, forteller han.

I hagen løper lille Dennis Schiu Andersen på fem og et halvt år. Han bor egentlig i Skien, men er på besøk på gården til Refsnes sammen med sin bestemor, og Jarle Refsnes’ storesøster, Karin Andersen. De har akkurat vært inni drivhuset på eiendommen, og Dennis holder på to selvdyrkede agurker.

– Det er viktig for meg å komme ned til Grimsby så ofte jeg kan, for å sjekke på gården og besøke familien. Det er tross alt her jeg vokste opp, forteller Karin Andersen.

Både Jarle Refsnes og Bernt Magne Grimsbys slekt har bodd i Grimsby i generasjoner. Ingen av dem har planer om å bryte tradisjonen. Foto: Hedda Ovidia Stølen
– Når man ser postkassehuset med Grimsby-skiltet på, vet man at man har kommet til rett sted, forteller Jarle Refsnes. På bildet er beboerne Øystein Bryde (t.v), Jane Hoholm, Jarle Refsnes og Bernt Magne Grimsby Foto: Hedda Ovidia Stølen

I GRIMSBY bor det omtrent 25 stykker, fordelt ut på 11 hus. Dette medfører et ganske så godt naboskap.

– Her kjenner alle hverandre, og man gå på kaffebesøk hvor som helst, ler Refsnes, på vei bort til en av sine naboer. Og riktignok, allerede for han har rukket å banke på, stikker Bernt Magne Grimsby hodet ut av døren og inviterer inn på kaffe.

Også han har bodd på Grimsby, som navnet tilsier, hele sitt liv.

– Det var faktisk min far som endret etternavnet sitt til Grimsby. Etternavnet hans var så vanlig, så det ble nok enklere. Og så må han ha likt å bo her godt, han og, forteller han.

Dennis Schiu Andersen, Anne-Grethe Refsnes (t.v) og Karin Andersen er i drivhuset for å sjekke veksten på de forskjellige grønnsakene og fruktene. Foto: Hedda Ovidia Stølen

I likhet med Refsnes bor han fortsatt gårdsbruket han vokste opp i, og som har vært i familien siden faren hans kjøpte det.

– Slekten min har imidlertid vært her nærmest siden tidenes morgen, og jeg stammer faktisk fra odelsslekta som hadde de første store brukene her, smiler han, og peker videre hvor de forskjellige slektningene hans både bor, og bodde, på området. Det er ikke få.

– DET ER HELT sant at vi har et veldig godt naboforhold her. Tilbake i tiden har det sikkert vært litt konflikter med deling av gårdsområder, men nå er det bare harmoni. Trenger man hjelp er det ikke lange veien å gå, legger Grimsby til.

Ifølge Bernt Magne Grimsby har bygda vært til siden rundt 1600-tallet. Den kom som et utspring fra Hananger, der de større høvdingene, bøndene og gårdene var. I dag er det to aktive bruk på området, Grimsbys og Refsnes sitt.

– Da vi var unge var det nok mye mer liv her, men det har både noe med antall beboere, samt mulighet til å komme seg rundt. Da vi var unge kunne vi ikke bare kjøres til byen, så da var det her vi lekte, forteller Refsnes.

– Vi var fem barn i min familie, fem i Refsnes sin, og syv barn rett ned i veien, så det var alltid masse barn rundt på området, legger Grimsby til.

I dette huset har Bernt Magne Grimsby bodd hele sitt liv, sammen med kona Gunn Sandvik Grimsby. Foto: Hedda Ovidia Stølen

NOEN SÆRLIGE fordommer fra byfolket har ingen av dem opplevd. De gikk nemlig begge på skole i Vanse, ettersom skolen på Hananger ble lagt ned like før de kom i skolealder. Så da var det å hive seg på sykkelen og komme seg til Vanse.

– Jeg følte aldri på noe hets fra verken de fra Vanse eller Farsund. Tvert i mot, de fleste skolekameratene våre ønsket heller å komme til Grimsby, så vi hadde mye besøk, forteller Refsnes.

– Det eneste som gjorde at jeg av og til skilte meg litt ut, var når min far hadde lånt støvlene mine i fjøset og ikke skylte av dem godt nok. Da ble det fort litt illeluktende og varmt når jeg satt med dem i klasserommet, ler Grimsby.

Folk utenfor kommunen tror også ofte at vi er fra England når vi sier vi er fra Grimsby, for der er det jo også et sted med samme navn, men da svarer vi bare at vi er fra Grimsby på Lista

– Folk utenfor kommunen tror også ofte at vi er fra England når vi sier vi er fra Grimsby, for der er det jo også et sted med samme navn, men da svarer vi bare at vi er fra Grimsby på Lista.

DET ER MANGE minner knyttet til Grimsby for begge mennene. Et av dem er «Hollywood», og fantene som bodde der.

– Det er et område litt nedenfor her, mot Røssevika, som vi kaller Hollywood. Der pleide det å bo en gjeng med omreisende, eller fanter som vi kalte dem da, forteller Grimsby. Hvorfor området blir kalt nettopp Hollywood, stusser de imidlertid begge på.

– Det var vel kanskje fordi vi kalte hun ene som holdt til der for «filmstjerna», og hun holdt til i Hollywood. Så da ble området hetende det, fortsetter han. Det bor ikke lenger noen fanter på Hollywood nå, men da Grimsby og Refsnes var unge var de en stor del av hverdagen i bygda.

– De var ordentlige og hyggelige folk, selv om vi av og til kan ha vært litt redde for å passere gjennom området når vi var små og skulle sykle til skolen, legger Refsnes til, som fortsatt har en kikkert i kjelleren som faren kjøpte av en av Hollywood-fantene.

Det er også et yrende dyreliv i bygda, med to aktive gårsdsbruk. Foto: Hedda Ovidia Stølen

FIKK MAN LYST på noe godt, som brus eller sjokolade, var det heller ikke lange veien til nærmeste landhandel. Den lå nemlig rett over heia, på Hananger.

– Det kostet 1 krone for en flaske med brus, og så fikk man omtrent 25 øre i pant for den, så da syklet vi bort med den ene krona, halsa den ned i butikken, og syklet hjem igjen med panten, smiler Grimsby.

TIDLIGERE HAR det vært både sagbruk, mølle, snekkerverksted og bilverksted aktivt på Grimsby, men begge ble lagt ned for mange år siden. I tillegg er det også langt færre unge innbyggere i bygda, men verken Refsnes eller Grimsby er nervøse for bygdas fremtid.

– Det bor fortsatt mange familier her, og det bygges faktisk et nytt feriehus her også. Folk har veldig lyst til å bo her, det eneste problemet er bare at det ikke er nok eiendom og steder å bygge på, forteller Refsnes.

Folk blir alltid imponerte over den flotte utsikten vi har her, forteller Refnes. Foto: Hedda Ovidia Stølen